Σοφία Λουκοπούλου: Συνέντευξη στην Δήμητρα Κούτρα για τα παιδιά και το άνοιγαν των σχολείων

0
835

Σοφία Λουκοπούλου: Συνέντευξη στην Δήμητρα Κούτρα για τα παιδιά και το άνοιγαν των σχολείων

Σοφία Λουκοπούλου: Η παιδίατρος Σοφία Λουκοπούλου μιλάει στην δημοσιογράφο Δήμητρα Κούτρα  και στο site Βόρεια Γειτονία για το άνοιγμα των σχολείων για τον κορονοιό αλλά και για τις εποχιακές ιώσεις.

Πιστεύετε πως έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία; Θα έχουν ασφάλεια τα παιδιά σε αυτά;

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των επιδημιολόγων δείχνουν επίπεδα του ρυθμού μετάδοσης του ιού <0,5 κατά συνέπεια η απόφαση της πολιτείας ν΄ανοίξουν τα σχολεία ,αυτή την εποχή ,κρίνεται πολύ ορθή. Ανάλογες αποφάσεις πάρθηκαν και σε άλλες ευρωπαικές χώρες με μειώση των κρουσμάτων απο τον κορονοιό. Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε ύφεση  οι υπόλοιπες ιώσεις και ο Η1Ν1 ,μπορούν λόγω της καλοκαιρίας να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα στις αίθουσες διδασκαλίας.
Η ασφάλεια εξαρτάται από την συμμόρφωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής και κυρίως το καλό πλύσιμο των χεριών,να κρατούν τις αποστάσεις όταν μιλούν με τους συμμαθητές τους, να αποφεύγουν τις χειραψίες και να τρίβουν τα μάτια, το στόμα και τη μύτη με χέρια μη καθαρά και όταν βήχουν να καλυπτουν το στόμα και τη μύτη.Η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική εντούτοις για τα παιδιά που φορούν μάσκα τους συστήνουμε να μην τρέχουν και λαχανιάζουν φορώντας τη μάσκα.Στην περίπτωση αυτή η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη,πιο απότομη και πιο βαθιά.
Αν το παιδί προσπαθήσει να πάρει μια απότομη και βαθιά αναπνοή μέσα από τη μάσκα είναι σαν κάποιος να του έχει κλείσει το στόμα και τη μύτη.Η προσπάθεια αναπνοής με φραγμένο το στόμα και τη μύτη χωρίς την είσοδο αέρα έχει ως συνέπεια την απότομη πτώση του οξυγόνου στο αίμα του παιδιού και μεγάλη αύξηση της (αρνητικής) ενδοθωρακικής πίεσης.Αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή και αιφνίδιο θάνατο.Κατά συνέπεια μεγάλη προσοχή από τη χρήση μάσκας σε παιδιά και εφήβους.

Τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά με το που πάνε σχολείο; Πως θα προστατευτούν;

Τα περισσότερα σχολεία έχουν εφοδιαστεί με αντισηπτικά,πρέπει να τα χρησιμοποιούν όταν δεν μπορούν να πλένουν τα χέρια τους.  Η νόσηση από κορωνοιο στα παιδιά στη χώρα μας ήταν ήπια και παγκοσμίως τα παιδιά νοσούν ηπιότερα από κορωνοιο από τους ενήλικες.Για τη συσχέτιση του κορωνοιου με την εκδήλωση της νόσου KAWASAKI μιας από τις ελάχιστες αιτίες που μπορεί να πάθει ένα παιδί  έμφραγμα δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμη η αιτιολογική συσχέτιση της νόσου με  τον κορωνοιο. Ας μην ξεχνάμε ότι στις αιτίες εμφάνισης της νόσου  ΚΑWASAKI ανήκουν και οι ιοί  και η νόσος KAWASAKI εμφανίζει εποχιακή κατανομή με έξαρση το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Από την πολυετή εμπειρία μου ως παιδοκαρδιολόγου  στο νοσοκομείο παίδων ‘’Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’’τις βαρύτερες μορφές της νόσου KAWASAKI που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής νοσηλείας τις αντιμετώπισα καλοκαιρινούς μήνες.

Υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να μην βάζουν τα χέρια στο στόμα και στα μάτια; Πως αυτό μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί;

Για τα μικρότερα παιδιά η εκμάθηση των κανόνων υγιεινής είναι δυσκολότερη και ξεχνούν γρήγορα τις συμβουλές μας να μην βάζουν τα χέρια στο στόμα και τη μύτη.Υπάρχουν και μικρά παιδιά που μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής για την προστασία απο τον κορωνοιο όπως η 6χρονη Ανδρεάνα ,κόρη νοσηλεύτριας και οδηγού του ΕΚΑΒ που μόλις μπήκε στο γιατρείο μου ζήτησε αντισηπτικό να βάλει στα χεράκια της.Δεν έχουν όμως όλα τα παιδιά την ίδια ωριμότητα γι αυτό πρέπει να είμαστε πολυ προσεκτικοί με τα μικρότερα παιδιά και οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά   να μην ανοίξουν ακόμη.

Τι γίνεται τώρα στο νοσοκομείων παίδων; Έχετε εξετάσει παιδιά με τον ιό;

Στο νος. Παίδων ως διευθύντρια ΕΣΥ στην παιδοκαρδιολογική κλινική, δεν αντιμετώπισα περιστατικά παιδιών με κορωνοιο,αυτά τα λίγα που νοσηλεύτηκαν στο νος.παίδων ‘’Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’’ νόσησαν,όπως προανέφερα ήπια και δεν χρειάστηκαν παιδοκαρδιολογική εξέταση.

 

Υπάρχει αυτή την στιγμή κάποια εποχιακή ίωση για τα παιδιά; Και αν ναι πως πρέπει να τα προστατεύσουμε;

Οι γονείς  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή την εποχή υπάρχουν και άλλες ιώσεις με προεξάρχουσες τις γαστρεντερίτιδες για την αποφυγή των οποίων θα πρέπει να λαμβάνονται  κανόνες υγιεινής.

Δρ Σοφία Λουκοπουλου

Παιδίατρος-παιδοκαρδιολόγος

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΣΥ καρδιολογική κλινική νος.παίδων ‘’Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’’.