ΕΛ.ΑΣ.: Πρώτο βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το HECTOR

Κέντρο ψηφιακής ασφάλειας με χάρτη της Ευρώπης και τουριστικές υποδομές

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη Εφαρμοσμένη Ιδέα» του θεματικού άξονα «Δικαιοσύνη – Ασφάλεια του Πολίτη» απέσπασε η Ελληνική Αστυνομία για την πρόταση προστασίας τουριστικών υποδομών που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου HECTOR.

Κέντρο ψηφιακής ασφάλειας με χάρτη της Ευρώπης και τουριστικές υποδομές

Από τη νέα ιδέα στην εφαρμοσμένη λύση

Η νέα διάκριση αφορά τον «Πρότυπο Μηχανισμό θωράκισης των Τουριστικών Υποδομών της Ελλάδας και της Ε.Ε.». Το HECTOR είχε βραβευτεί το 2023 ως «Καλύτερη Νέα Ιδέα», ενώ τώρα αναγνωρίζεται ως εφαρμοσμένη πρόταση, εξέλιξη που σηματοδοτεί τη μετάβαση από τον αρχικό σχεδιασμό σε λύση προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες ασφάλειας τουριστικών χώρων.

Τα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης διοργανώθηκαν για τρίτη φορά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2026, σε τελετή όπου διακρίθηκαν συνολικά 30 δράσεις από διαφορετικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Ευρωπαϊκή κοινοπραξία 18 εταίρων

Το HECTOR, με πλήρη ονομασία «eHancing protECTion Of touristic sites in euRope», είναι ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο διάρκειας 24 μηνών, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονιστής είναι η Ελληνική Αστυνομία, επικεφαλής κοινοπραξίας 18 εταίρων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν αρχές επιβολής του νόμου, ερευνητικοί φορείς, δημοτικές αρχές, επιχειρήσεις και διαχειριστές τουριστικών εγκαταστάσεων. Η σύνθεση αυτή επιτρέπει να εξετάζονται από κοινού τόσο οι επιχειρησιακές ανάγκες όσο και οι τεχνολογικές και οργανωτικές λύσεις για χώρους με αυξημένη επισκεψιμότητα.

Τι περιλαμβάνει το μοντέλο ασφάλειας

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη κοινού ευρωπαϊκού μοντέλου ασφάλειας για τουριστικούς χώρους και υποδομές. Το μοντέλο συνδυάζει την αξιολόγηση τρωτότητας και ανθρωπογενών απειλών, τον σχεδιασμό μέτρων φυσικής προστασίας και την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων.

Προβλέπει ακόμη εκπαίδευση προσωπικού με εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και παιχνιδοποιημένα σενάρια, συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, καθώς και δοκιμή κοινών διαδικασιών και πρωτοκόλλων μέσω διασυνοριακής άσκησης σε πέντε χώρες. Η επιδίωξη είναι η ερευνητική γνώση να μετατραπεί σε επιχειρησιακά εργαλεία και πρακτικές πρόληψης, προστασίας και ανταπόκρισης σε κρίσιμα περιστατικά.

Η εκπροσώπηση της ΕΛ.ΑΣ.

Στην τελετή απονομής την Ελληνική Αστυνομία εκπροσώπησαν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και δύο μέλη της Ομάδας Έργου του HECTOR. Η διαδοχική βράβευση αναδεικνύει την πορεία του προγράμματος από την ιδέα στην εφαρμογή και τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ. σε ευρωπαϊκές συνεργασίες έρευνας και καινοτομίας για τη δημόσια ασφάλεια.

Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.