Τη δωδεκάμηνη επέκταση της απασχόλησης πέντε εργαζομένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 έως 74 ετών εξετάζει σήμερα η Δημοτική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής. Το θέμα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της 50ής τακτικής συνεδρίασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026, στις 13:00.

Η εισήγηση για τους πέντε εργαζομένους
Η Δημοτική Επιτροπή καλείται να αποφασίσει για την επέκταση της απασχόλησης των πέντε εργαζομένων για ακόμη δώδεκα μήνες. Οι συγκεκριμένες θέσεις συνδέονται με πρόγραμμα επιχορήγησης της ΔΥΠΑ που απευθύνεται σε μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 έως 74 ετών.
Η αναφορά στην ημερήσια διάταξη αφορά πρόταση προς συζήτηση και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα. Η οριστική κατεύθυνση θα προκύψει από την απόφαση της Επιτροπής κατά τη συνεδρίαση και από τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.
Πότε και πού συνεδριάζει η Επιτροπή
Η 50ή τακτική συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 13:00 στο Δημοτικό Κατάστημα, στη λεωφόρο Μεσογείων 415–417. Στην πρόσκληση καταγράφονται δύο θέματα, γεγονός που δίνει σαφή και περιορισμένη ατζέντα στη σημερινή διαδικασία.
Το ζήτημα της επέκτασης των πέντε θέσεων είναι το δεύτερο θέμα. Προηγείται η πρόταση τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, δηλαδή του κανονιστικού πλαισίου που περιγράφει τη διάρθρωση, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.
Γιατί έχει σημασία η δωδεκάμηνη διάρκεια
Η προτεινόμενη επέκταση αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ενός έτους. Για τους εργαζομένους, μια θετική απόφαση θα προσέφερε συνέχεια στην εργασιακή τους παρουσία. Για τον Δήμο, το πρακτικό ζητούμενο είναι η διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού που ήδη υπηρετεί στις δομές του, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η ηλικιακή ομάδα 55–74 ετών βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με δυσκολότερη επανένταξη στην αγορά εργασίας έπειτα από μακρά περίοδο ανεργίας. Τα σχετικά προγράμματα επιχορήγησης επιδιώκουν να δημιουργήσουν δυνατότητες απασχόλησης σε φορείς του δημόσιου τομέα, ενώ η εφαρμογή τους σε κάθε Δήμο εξαρτάται από τις εγκεκριμένες θέσεις και τις επιμέρους αποφάσεις.
Σύνδεση με τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών
Η ταυτόχρονη συζήτηση για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και για την παράταση των πέντε εργαζομένων φέρνει στο ίδιο τραπέζι δύο διαφορετικές πτυχές της διοικητικής λειτουργίας. Η πρώτη αφορά τη δομή των υπηρεσιών και η δεύτερη τη συνέχεια συγκεκριμένων θέσεων προσωπικού.
Η πρόσκληση δεν αναφέρει σε ποιες διευθύνσεις ή τμήματα απασχολούνται οι πέντε εργαζόμενοι. Επομένως, μέχρι να δοθούν περισσότερες πληροφορίες στη συνεδρίαση ή στην απόφαση, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποιες ακριβώς δημοτικές λειτουργίες θα επηρεαστούν από την προτεινόμενη παράταση.
Τα επόμενα βήματα μετά τη συνεδρίαση
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η σχετική απόφαση, στην οποία θα αποτυπώνεται αν εγκρίθηκε η επέκταση και με ποιους όρους. Εκεί θα φανεί και το διοικητικό πλαίσιο για την υλοποίηση της δωδεκάμηνης συνέχειας.
Για τους ενδιαφερόμενους εργαζομένους, η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί κρίσιμο στάδιο, όχι όμως το μοναδικό. Η απόφαση της Επιτροπής θα πρέπει να ακολουθηθεί από τις απαιτούμενες πράξεις του Δήμου και την εφαρμογή των κανόνων του προγράμματος της ΔΥΠΑ.
Το θέμα ξεχωρίζει επειδή συνδέει την υποστήριξη μιας ηλικιακής ομάδας με αυξημένα εμπόδια στην απασχόληση με τις πραγματικές ανάγκες στελέχωσης της τοπικής διοίκησης. Η τελική απόφαση θα δείξει αν οι πέντε θέσεις θα συνεχιστούν για το επόμενο δωδεκάμηνο.
Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.






















































































