Η αντιπολεμική κωμωδία «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη παρουσιάζεται το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026, στις 20:00, στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη. Η παράσταση, η οποία είχε μεταφερθεί σε νέα ημερομηνία, ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα «ΚΕΝΤΡΙ» και συνοδεύεται από δράση αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους της Δυτικής Αττικής.

Η παράσταση στη νέα ημερομηνία
Ο Δήμος Πεντέλης έχει ενημερώσει το κοινό ότι η παράσταση θα πραγματοποιηθεί απόψε στον ιστορικό χώρο του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας. Η ώρα έναρξης έχει οριστεί για τις 20:00, ενώ όσοι προγραμματίζουν να την παρακολουθήσουν είναι χρήσιμο να φτάσουν εγκαίρως, καθώς η εκδήλωση συνδυάζεται με τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ιωάννα Μπακαλάκου. Η χορογραφία είναι του Θωμά Γκούντη, η μουσική της Αλεξάνδρας Κεντρωτή και τα σκηνικά της Κατερίνας Γκάσπαρη, σε μια παραγωγή που αξιοποιεί το σατιρικό και αντιπολεμικό πνεύμα του αριστοφανικού έργου.
Η «Λυσιστράτη» ως διαχρονική αντιπολεμική κωμωδία
Το έργο τοποθετεί στο κέντρο της δράσης τις γυναίκες των ελληνικών πόλεων, οι οποίες επιχειρούν να σταματήσουν τον πόλεμο μέσα από μια κοινή και τολμηρή πρωτοβουλία. Με όχημα την κωμωδία, ο Αριστοφάνης σχολιάζει τη σύγκρουση, την εξουσία και το κόστος που έχει η παρατεταμένη πολεμική αντιπαράθεση στην καθημερινή ζωή.
Η νέα παρουσίαση στην Πεντέλη φέρνει το κλασικό κείμενο σε επαφή με το σύγχρονο κοινό, μέσα από τη συλλογική δουλειά της ομάδας «ΚΕΝΤΡΙ». Η παράσταση εντάσσεται στις πολιτιστικές δράσεις της πόλης και δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους να παρακολουθήσουν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου σε έναν χώρο με ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα.
Η ομάδα και οι συντελεστές
Στη διανομή συμμετέχουν οι Παναγιώτης Αποστολίδης, Κάτη Βαρελή, Βασιλική Δημητρέλη, Λία Ιωσηφίδου, Μαίρη Καραΐνδρου, Χριστίνα Καρτσιώτου, Αλεξάνδρα Κεντρωτή, Θωμάς Κερασιώτης και Μαρία Κούρβα.
Τον θίασο συμπληρώνουν οι Αλέξης Μανολάκης, Βάνα Μαρκοπούλου, Μάνος Μαυρομάτης, Γιώτα Ντάη, Διαλεκτή Πάγκαλου, Αγγελική Παπαβασιλείου, Γιάννης Τζαννετουλάκος και Αλεξάνδρα Φιλιππίδου. Η πολυπρόσωπη σύνθεση υπηρετεί τον χορικό και συλλογικό χαρακτήρα της κωμωδίας.
Συλλογή ειδών για τους πυρόπληκτους
Παράλληλα με την πολιτιστική εκδήλωση, ο Δήμος Πεντέλης καλεί τους θεατές που το επιθυμούν να συνεισφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας ή είδη πρώτης ανάγκης. Η συγκέντρωση γίνεται για την υποστήριξη ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Δυτική Αττική.
Η προσφορά είναι προαιρετική και μπορεί να περιλαμβάνει προϊόντα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και βασικά είδη καθημερινής χρήσης. Η δράση συνδέει την παρουσία του κοινού στην παράσταση με μια πρακτική κίνηση αλληλεγγύης προς τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των καταστροφών.
Χρήσιμες πληροφορίες για το κοινό
Η παράσταση ξεκινά στις 20:00 στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας. Επειδή η δημοτική ανακοίνωση δεν αναφέρει πληροφορία για προπώληση ή αντίτιμο εισόδου, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να βασίζονται στις τελευταίες επίσημες οδηγίες του Δήμου για την προσέλευση και τη διαθεσιμότητα θέσεων.
Για όσους θα μετακινηθούν προς την Πεντέλη, συνιστάται έγκαιρη αναχώρηση και πρόβλεψη χρόνου για στάθμευση ή πρόσβαση στον χώρο. Η συγκέντρωση ειδών θα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ίδιας βραδινής διοργάνωσης.
Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.






















































































