3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες

0
127
διαφήμιση

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες

3 Δεκεμβρίου: Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 3 Δεκεμβρίου, είναι η «Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες». Η ημέρα αυτή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι μια ημέρα που μας θυμίζει ότι η αναπηρία είναι ένα θέμα που αφορά την κοινωνία ολόκληρη.

Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι μια γιορτή για τα ΑμΕΑ. Είναι μια ευκαιρία απολογισμού, υπενθύμισης και περίσκεψης για το τι έχει κάνει η πολιτεία, αλλά κι ο καθένας μας ξεχωριστά, για να αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία ισότιμα.


Ο Σύνδεσμος Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ που λειτουργεί από το 1923 και παρέχει υπηρεσίες με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των παιδιών, είναι σωματείο ειδικώς αναγνωρισμένο από το Κράτος ως φιλανθρωπικό, το οποίο φιλοξενεί και περιθάλπει άτομα με νοητική υστέρηση. Είναι πιστοποιημένος Φορέας παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας.

Με την επίβλεψη του άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού, των 102 δηλαδή εργαζομένων στο Σύνδεσμο, επιδιώκεται τόσο η βελτίωση των αδυναμιών, όσο και η ανάδειξη των δεξιοτήτων των ατόμων με νοητική υστέρηση. Η συνολική δυναμικότητα του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας είναι σήμερα 305 άτομα και προοπτική το 2020 να φθάσουμε τα 418 άτομα που είναι η τελευταία αδειοδότησή μας.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αποτελούν ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα με νοητική υστέρηση.

Οι έξι νεοσύστατες Σ.Υ.Δ. λειτουργούν ως στέγες μακράς διαμονής – υποστηριζόμενης διαβίωσης (κλειστή μονάδα) 24ωρης φιλοξενίας, στις οποίες σήμερα διαβιούν 48 άτομα με ελαφριά, μέση έως βαριά νοητική υστέρηση.

Ο Σύνδεσμός μας είναι Πανελλήνια ο μεγαλύτερος Φορέας στον τομέα των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, αλλά και στο χώρο των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Αυτό αποτελεί από μόνο του εγγυητή της βιωσιμότητάς μας, καθώς και αναδεικνύει τη συνεισφορά του Συνδέσμου στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες 

Δυστυχώς, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που είναι άτομα με ίσα δικαιώματα, τα θυμόμαστε πάντα μόνο την παγκόσμια ημέρα που είναι αφιερωμένη σε αυτά. Πιστεύω, ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε η παγκόσμια αυτή ημέρα, αλλά να ήμασταν όλοι μαζί τους κάθε ημέρα του χρόνου και όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι: οικογένεια, σχολείο, εκκλησία, κράτος, κοινωνία και κάθε άλλος αρμόδιος φορέας.

Για όλα τα προαναφερθέντα και πέρα από τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ, το βάρος των πολιτικών και κοινωνικών προσπαθειών θα πρέπει να στραφεί προς την ίδια την πάσχουσα κοινωνία και όχι τα πάσχοντα άτομα. Ας το πιστέψουμε λοιπόν και ας προσπαθήσουμε ΟΛΟΙ μας!!!