ΚΗΦΗ: Με Επιτυχία Πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Εκδήλωση

0
539
Ακολουθήστε μας στα social media

ΚΗΦΗ: Με Επιτυχία Πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Εκδήλωση

ΚΗΦΗ:Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση/ενημέρωση/συνέντευξη τύπου προς τους τοπικούς φορείς με θέμα “η συμβολή του ΚΗΦΗ: Η Υποστήριξη του ηλικιωμένου και του φροντιστή του”.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισαγωγή της κ. Ειρήνης Αλιμπέρτη (Διευθύντρια ΚΕΔΝΦΝΧ), όπου περιέγραψε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΗΦΗ που έχει ξεκινήσει το 2003 και στηρίζεται σε Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους και έχει διάρκεια μέχρι το 2023, καθώς και τις ενέργειες διαχρονικά για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του.
ΚΗΦΗ: Με Επιτυχία Πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Εκδήλωση
ΚΗΦΗ: Με Επιτυχία Πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Εκδήλωση
Ο Κωνσταντίνος Κόντος, Νευρολόγος αναφερόμενος στο εύρος των νευρολογικών/ κινητικών παθήσεων στην τρίτη ηλικία επικεντρώθηκε στην σημασία της λειτουργίας του ΚΗΦΗ ως ένα ειδικό Κέντρο Ημέρας τόσο για την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων όσο και για την βελτίωση της πρόγνωσης της υγείας τους. Παράλληλα δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα της απομακρυσμένης παρέμβασης ειδικά στην εποχή της Πανδημίας τόσο απέναντι στις ανάγκες των ηλικιωμένων όσο και των φροντιστών τους.
Ο Αποστόλης Εμμανουηλίδης, Φυσικοθεραπευτής του Δήμου Ν.Φ-Ν.Χ. παρουσίασε το πρόγραμμα ενδυνάμωσης, ισορροπίας και πρόληψης πτώσεων Otago που εφαρμόζεται και στο ΚΗΦΗ τα δεδομένα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης, ενώ ανάδειξε την αποτελεσματικότητά της με την μελέτη περίπτωσης μιας ωφελούμενης του προγράμματος. Παράλληλα παρουσίασε ασκήσεις που μπορούν να κάνουν απομακρυσμένα οι φροντιστές με τους ηλικιωμένους από το σπίτι τους.
Ο Δημήτρης Τσερπέλης, Κλινικός Ψυχολόγος/ Υπεύθυνος του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Κοινωφελούς Επιχείρησης περιέγραψε τις υπηρεσίες, το καθημερινό πρόγραμμα όσο και τις ωφέλειες (ψυχολογικά, νευρολογικά, κινητικά κ.α.) που απολαμβάνουν οι ωφελούμενοι του ΚΗΦΗ.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υποστήριξη που παρέχει το ΚΗΦΗ στους φροντιστές τους τόσο με την ανάληψη της φροντίδας των ηλικιωμένων όσο και με ειδικές παρεμβάσεις (ψυχοθεραπεία, ειδική συμβουλευτική ψυχοεκπαίδευση στις ψυχογηριατρικές παθήσεις) προς το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον που βρίσκεται επιφορτισμένο με την φροντίδα αυτών.
Παράλληλα εξετάσαμε με τους συνομιλητές τις προοπτικές ανάπτυξης νέων παρεμβάσεων προς ωφελούμενους και φροντιστές, προσαρμοσμένες στην εποχή του covid19 καθώς και άλλες ενέργειες δημοσιότητας και παρεμβάσεις στην κοινότητα.
Με εκτίμηση
Καραβίας Γεώργιος
Πρόεδρος ΚΕΔΝΦΝΧ