Αντιγόνη Κατσούρη: Συνέντευξη στην Δήμητρα Κούτρα για το νέο της CD
Αντιγόνη Κατσούρη: Συνέντευξη για το νέο της CD έδωσε η τραγουδίστρια – μουσικοσυνθέτρια Αντιγόνη Κατσούρη στην δημοσιογράφο Δήμητρα Κούτρα. Η Αντιγόνη πριν από λίγες ημέρες έβγαλε το 4ο νέο της CD με τον τίτλο Ειρήνη και με 15 νέα τραγούδια μέσα.
Εδώ μπορείτε να δείτε όλη την συνέντευξη.
Αυτά είναι τα νέα της 15 τραγούδια
Ευχαριστώ για την υπέροχη φιλοξενία την καφετέρια Capita και τον ιδιοκτήτη της Κώστα στον Χολαργό στην οδό 17ης Νοεμβρίου 62.
Λίγα λόγια για την Αντιγόνη Κατσούρη
Η Αντιγόνη Κατσούρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα και είναι Kυπριακής καταγωγής, ενώ έχει ζήσει επίσης στις Η.Π.Α. (Washington D.C) και στην Γερμανία.
Από μικρή έδειξε την αγάπη της για το πιάνο, κάνοντας από οκτώ ετών τα πρώτα της βήματα στην μουσική σύνθεση, για την οποία σε ηλικία δέκα ετών παρουσιάστηκε ως «παιδί – θαύμα» στην κρατική τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.
Πήρε το πτυχίο πιάνου με τον βαθμό Άριστα Παμψηφεί με Διάκριση, καθώς και το Δίπλωμα πιάνου «Diploma of Licentiateship in Pianoforte» από το Πανεπιστήμιο του Thames Valley (Thames Valley University, London College of Music) με τον βαθμό Άριστα Παμψηφεί και δικαίωμα χρήσης του τίτλου L.L.C.M., ενώ παίζει επίσης ακορντεόν και μπουζούκι και έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια μουσικής τεχνολογίας και μουσικής ψυχοθεραπείας.
Παράλληλα, πέρασε 6η στις πανελλαδικες εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε ως Δικηγόρος, αναλαμβάνοντας κάθε είδους υποθέσεις. Σήμερα εξασκεί το επάγγελμα του Συμβολαιογράφου, μετά από πανελλαδικές εξετάσεις συμβολαιογραφίας στις οποίες ήρθε πρώτη. Αναπτύσσει επίσης ποικίλες δραστηριότητες και στον τομέα της Αγιογραφίας και της ζωγραφικής, για την οποία τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο στον 37ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό.
Η μουσική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες και επιλεγμένες live εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές στην Ελλάδα (ενδεικτικά, αναφορικά με την Αθήνα : Half Note, Ρυθμός stage, Σταυρός του Νότου, Ιανός, Αυλαία, Γραμμές, Κελάρι, 1002 Νύχτες, Χυτήριο, Ghosthouse, Stage25, Art Gallery, Οξυγόνο, Small café, Chevalier, Carouzo, Vitamina, Μαγεμένος Αυλός, Black Duck κλπ.) και το εξωτερικό, σε ένα ευρύ ρεπερτόριο, ελληνικό και διεθνές.
Έχει εμφανιστεί παράλληλα σε αξιόλογους συναυλιακούς χώρους, όπως στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, όπου παρουσίασε συναυλία «για τον Ελληνισμό» ενώπιον του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου της Μ.Κ.Ο «Ρωμηοσύνη», καθώς επίσης συναυλία για τα «50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας», με την συνοδεία ορχήστρας, όπου παρουσίασε μεταξύ άλλων σπάνια παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου, Συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, μέσα στο στέκι του μεγάλου συνθέτη στην Αθήνα καθώς και σε πνευματικά κέντρα της χώρας, Συναυλία – αφιέρωμα με μελοποιημένη ποίηση του Γεωργίου Δροσίνη, Συναυλία με θέμα τα «101 χρόνια Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων», στην οποία με την συνοδεία ορχήστρας και της βραβευμένης παιδικής χορωδίας «Αρμονία» παρουσίασε σπάνιες εκτελέσεις από τραγούδια της Ηπείρου και της Ελλάδας, συναυλία με Τραγούδια της Μεσογείου, Συναυλίες για την Πανσέληνο και πολλές άλλες συναυλίες.
Το καλοκαίρι του 2015, έδωσε συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το οποίο για 17 χρόνια ήταν κλειστό, ανοίγοντας την σειρά των καλοκαιρινών παραστάσεων με μια μοναδική βραδιά – αφιέρωμα στην Αρχαία Ελληνική Μουσική, σε συνεργασία με το φημισμένο μουσικό συγκρότημα “Λύραυλος”.
Oι συνεργασίες της, επί σκηνής και δισκογραφικά, περιλαμβάνουν αξιόλογους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων Λάκης Παπαδόπουλος, Bασίλης Παπακωνσταντίνου, Μάριος Τόκας, Γιάννης Νικολάου, Βασίλης Καζούλης, Δημήτρης Μεντζέλος, Αντώνης Μιτζέλος, Παντελής Αμπαζής, Davood Moohmadi κλπ.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
———————
To καλοκαίρι του 2009 κυκλοφόρησε η πρώτη της προσωπική δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ» (από την Protasis), που απέσπασε άριστες κριτικές από τα Μ.Μ.Ε.
Ακολούθησε το cd «ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ», ταυτόχρονα με το videoclip για το τραγούδι “Αποκάλυψη” που περιλαμβάνεται στο cd αυτό, ενώ στη συνέχεια κυκλοφόρησε από την Final Touch το cd “RENDEZ-VOUS” (ΡΑΝΤΕΒΟΥ), μαζί με τον Λάκη Παπαδόπουλο («Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ»), με τον οποίο ερμηνεύουν διαχρονικά και αγαπημένα γαλλικά τραγούδια σπουδαίων συνθετών (Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Gilbert Becaud, Christophe κλπ. αλλά και του Μάνου Χατζιδάκι).
Παράλληλα συμμετείχε δισκογραφικά σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, όπως στο cd του Δημήτρη Μεντζέλου (Ημισκούμπρια) “Ο ΡΑΠΕΡ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ” με το τραγούδι “Α ρε πατέρα” (Legend) μαζί με το σχετικό videoclip και το τραγούδι «Αγγελοστάλσημο» που περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο του Παναγιώτη Κελανδρια.
Αρχές του 2020 κυκλοφόρησε το νέο της CD “ΕΙΡΗΝΗ”, το οποίο περιλαμβάνει 15 αξιόλογα τραγούδια, στα περισσότερα από τα οποία υπογράφει η ίδια την μουσική ή/και τους στίχους, ενώ περιλαμβάνεται επίσης το ντουέτο “Το παλιό μου αλφαβητάρι” με τον Βασίλη Καζούλλη και το ομώνυμο με τον δίσκο τραγούδι “Ειρήνη”, σε συνεργασία με τον Ιρανό καλλιτέχνη Davood Moohamadi, με τον οποίο έχουν γράψει τους στίχους στα Ελληνικά και τα Περσικά.
Αναλυτικές πληροφορίες για την δισκογραφία της Αντιγόνης :
*******************************************************
CD ” O Y Ρ Α Ν Ι Ο Τ Ο Ξ Ο ”
*******************************************************
To πρώτο προσωπικό CD της Αντιγόνης Κατσούρη, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2009, με τον τίτλο ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, από την δισκογραφική εταιρεία Protasis, περιέχει τραγούδια που έχουν συνθέσει ο Βασίλης Καζούλλης, ο Ηλίας Κατελάνος, ο Άρης Κλεισούρας και η ίδια, τα οποία συνδυάζουν στοιχεία από διάφορα μουσικά στυλ (έθνικ, πόπ, έντεχνο, τζάζ) και έχουν κοινό παρανομαστή μία αίσθηση ηρεμίας και μία χαλαρωτική αέρινη διάθεση.
Στο cd αυτό έχει γίνει μία εξαιρετικά προσεγμένη για τα Ελληνικά δεδομένα παραγωγή από κάθε άποψη (τραγούδια, εξώφυλλο, 16-σέλιδο έγχρωμο ένθετο με φωτογραφίες και γραφικά) και συμμετέχουν σε αυτό είκοσι δεξιοτέχνες Έλληνες μουσικοί σε μια τεράστια ποικιλία οργάνων (πιάνο, synth, σαξόφωνο, τρομπέτα, τρομπόνι, κλαρίνο, καβάλ, ακκορντεόν, λύρα, κιθάρα ακουστική, κιθάρα ηλεκτρική, ούτι, λαούτο, κανονάκι, μαντολίνο, βιολί, βιολοντσέλο, μπάσο ηλεκτρικό, κοντρα-μπάσο, cajon, ντράμς, κρουστά), μεταξύ των οποίων οι : Κυριμκιρίδης, Κωνσταντίνου, Αλκ. Κωνσταντόπουλος, Αρκαδόπουλος, Δημητρακόπουλος, Καπιλίδης, Καραγάνης, Βαγγέλης Καρίπης, Κεφαλάς, Λιόλιος, Περισυνάκης, Πικριδάς, Πλαγιαννάκος, Τσάμης, Ζαφειρίου.
************************************************
CD “ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ”
************************************************
Το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ της Αντιγόνης Κατσούρη, με τίτλο «ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2012 και στην συνέχεια ως επανακυκλοφρία το καλοκαίρι του 2015 από την Final Touch & Cobalt (πρώην Universal).
Περιέχει 14 τραγούδια αξιόλογων συνθετών [Λάκης Παπαδόπουλος (με τον οποίο ερμηνεύουν στο cd το ντουέτο «Ζηλεύουνε τους τολμηρούς»), Γιάννης Νικολάου, Δημήτρης Φάκος, Άρης Κλεισούρας, Σταύρος Κυριακίδης] και στιχουργών [Μαρία Παπαδάκη, Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, Γιώργος Κρητικός κλπ], αλλά και ένα τραγούδι παραδοσιακό σμυρναίικο και διασκευασμένο ανατρεπτικά («Θα σπάσω κούπες» – σε κανονική εκτέλεση και σε remix).
Τα τραγούδια, στα οποία συνδυάζονται στοιχεία από διάφορα μουσικά στυλ (έντεχνο, έθνικ, τζαζ) είναι ερμηνευμένα αισθαντικά από την ιδιαίτερη και ευέλικτη φωνή της Αντιγόνης Κατσούρη και πλαισιωμένα από μια μεγάλη ποικιλία οργάνων [πιάνο/ πλήκτρα, βιολοντσέλο, βιολί, βιόλα, ακορντεόν, μπαντονεόν, βιμπράφωνο, τρομπόνι, τρομπέτα, μαντολίνο, κιθάρες (κλασική, ακουστική, ηλεκτρική), τύμπανα, μπάσο και κρουστά], με την λεπτοδουλεμένη ενορχήστρωση να ακολουθείται δεξιοτεχνικά από κορυφαίους μουσικούς (Πορφύρη, Κοκολάνη, Σδούκο, Τσουκάτο, Roman και Damian Gomez, Ψαραδάκη, Αλεξάκη, Κατσαρέλη, Μπουσούνη, Σαλτάρη, Billy Zed, Παπασταματάκη, Ζαφειρίου, Καλαμπαλίκη, Κοντάκη, Γιάννη Νικολάου, Ψαραδάκο, Χριστόπουλο, Καραχάλιο, Βήχο, Ντούτσουλη).
Πρόκειται για μια αξιόλογη και καλαίσθητη παραγωγή, που έρχεται να δώσει μια νότα αισιοδοξίας και να προσφέρει ένα χαμόγελο ζεστό και αληθινό, τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, ένα χαμόγελο για το αύριο, αλλά και για το σήμερα.
*******************************************
CD “RENDEZ VOUS” (ΡΑΝΤΕΒΟΥ)
*******************************************
Η τρίτη δισκογραφική δουλειά της Αντιγόνης Κατσούρη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Λάκη Παπαδόπουλο (Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ), με τον οποίο, με μεγάλη αγάπη και μεράκι, ερμηνεύουν δώδεκα διαμάντια του διαχρονικού γαλλικού τραγουδιού, σε ένα μοναδικό cd με τίτλο “RENDEZ-VOUS” (Ραντεβού) που κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία Final Touch & Cobalt (πρώην Universal).
Μπαλάντες, swing, rock n’roll, μελωδία, ρυθμός και ανατρεπτικότητα, σε εξαιρετικές επιλογές τραγουδιών των 60’s, που ζωντανεύουν και πάλι μέσα από τις μοναδικές ερμηνείες των δύο καλλιτεχνών.
Ένα “ραντεβού” μελωδίας και συναισθημάτων, αρμονίας και αντίθεσης, με δύο μοναδικές και ιδιαίτερες φωνές σε τραγούδια ποικίλων ηχοχρωμάτων και διαθέσεων, σπουδαίων συνθετών όπως ο Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Gilbert Becaud, Christophe, Burt Bacharach, Francoise Hardy κλπ., αλλά και ο μοναδικός μας Μάνος Χατζιδάκις, με τους γαλλικούς στίχους του Marcel Eugene Ageron.
*******************************************
CD “ΕΙΡΗΝΗ”
*******************************************
Το 4ο cd της Αντιγόνης Κατσούρη, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο 2020, πήρε τον τίτλο του από το ομώνυμο τραγούδι/ ντουέτο, που αναφέρεται με συγκλονιστικό τρόπο στην επί γης ειρήνη, και το οποίο ερμηνεύει μαζί με τον γνωστό Ιρανό μουσικό Davood Moohamadi, με τον οποίο έχουν γράψει αντίστοιχα τη μουσική και τους στίχους στα Ελληνικά και στα Ιρανικά.
Το cd περιλαμβάνει 15 αξιόλογα τραγούδια, μεταξύ των οποίων η “Αδεια Σιωπή” (τραγούδι κατά του bullying/σχολικού εκφοβισμού) και το “Κατάρες δεν μας πιάνουν” (τραγούδι κατά των προλήψεων).
Η ίδια έχει υπογράφει την μουσική ή/και τους στίχους στα περισσότερα από τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο cd αυτό, ενώ έχουν γράψει τραγούδια για εκείνη και άλλοι αξιόλογοι συνθέτες/στιχουργοί, όπως ο Βασίλης Καζούλλης, με τον οποίο ερμηνεύουν το ατμοσφαιρικό ντουέτο “Το παλιό μου Αλφαβητάρι”, ο Δημήτρης Μεντζέλος (Ημισκούμπρια) με τον οποίο ερμηνεύουν το “Α ρε πατέρα”, ο Άρης Κλεισούρας, η Βιλελμίνη Κατσή, ο Γιώργος Κωνσταντινάρας, ο Παναγιώτης Κελάνδριας, η Ερασμία Παπαδάκη, η Ειρήνη Κατσούρη κ.α.
Το cd αποτελεί εξαιρετική και σπάνια παραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα, με πάνω από 30 δεξιοτέχνες μουσικούς να πλαισιώνουν τις λεπτοδουλεμένες ενορχηστρώσεις. Το cd περιέχει 24σέλιδο ένθετο με γραφικά και φωτογραφίες, καθώς και όλους τους στίχους των τραγουδιών, σε μία ιδιαίτερα προσεγμένη συσκευασία που ανταποκρίνεται ποιοτικά στο περιεχόμενο των τραγουδιών.
Επίσημα Videoclips :
Άδεια Σιωπή : https://www.youtube.com/watch?v=zZHpXqMuJt0
Έρωτά μου : https://www.youtube.com/watch?v=ttXKxHhyfNU
Κατάρες δεν μας πιάνουν : https://www.youtube.com/watch?v=gYd4P83yTXo
Αποκάλυψη : https://www.youtube.com/watch?v=c9dq9GCv4IA
Ά ρε πατέρα : https://www.youtube.com/watch?v=vwnemOJkVwU