Μια διαδρομή τριών δεκαετιών στη ζωγραφική παρουσιάζει ο Θεόδωρος Κυρίτσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό. Η αναδρομική έκθεση άνοιξε στις 2 Νοεμβρίου και θα παραμείνει διαθέσιμη για το κοινό έως και το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2026.

Τριάντα χρόνια εικαστικής πορείας
Η έκθεση συγκεντρώνει αντιπροσωπευτικά έργα από τα περίπου 30 χρόνια δημιουργικής δραστηριότητας του καλλιτέχνη. Στον πυρήνα της δουλειάς του βρίσκεται το τοπίο, το οποίο αποδίδεται με τάση προς την αφαίρεση και με έμφαση στην επιλογή των ουσιωδών στοιχείων, του χρώματος και της σύνθεσης.
Ο Θεόδωρος Κυρίτσης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έχει ακολουθήσει μια πολυσχιδή διαδρομή. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκε στο επάγγελμα για 35 χρόνια, ενώ παράλληλα καλλιέργησε συστηματικά τη ζωγραφική και τη μουσική.
Ζωγραφική, μηχανική και μουσική
Οι διαφορετικές αυτές εμπειρίες συναντώνται στη δημιουργική του διαδικασία. Η αναζήτηση καθαρής φόρμας, η οργάνωση του χώρου και η επιλογή της χρωματικής κλίμακας συνδέουν την τεχνική σκέψη με την καλλιτεχνική έκφραση, χωρίς να περιορίζουν τη συναισθηματική λειτουργία του έργου.
Ο καλλιτέχνης πραγματοποίησε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής σε εργαστήριο της Αθήνας το 1970–1971, στο Καλλιτεχνικό Εντευκτήριο Βόλου και στα Ελεύθερα Εργαστήρια του Δήμου Βόλου από το 1986 έως το 1989. Δάσκαλοί του ήταν ο Παλαιολόγος Θεολόγου και η Ντόρα Λιβανού, ενώ διαθέτει και πτυχίο ωδείου στην κλασική κιθάρα.
Η έκθεση στην Πινακοθήκη Λέφα
Την επιμέλεια έχει η ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος Ελίζα Γερολυμάτου. Έργα του Θεόδωρου Κυρίτση βρίσκονται στη συλλογή του Δήμου Βόλου και σε ιδιωτικές συλλογές, ενώ στο παρελθόν έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στον Βόλο, στην Αθήνα και στη Χαλκίδα και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές διοργανώσεις.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα βρίσκεται στην οδό Κόκκωνη 15 στο Ψυχικό. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 17:00 έως τις 19:00, καθώς και κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 14:00 έως τις 15:30. Προβλέπεται επίσης επίσκεψη κατόπιν ραντεβού.
Η παρουσίαση δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πώς εξελίχθηκε η ματιά ενός δημιουργού που κινήθηκε για δεκαετίες ανάμεσα στην επιστήμη, τη μουσική και τη ζωγραφική. Παράλληλα, προσθέτει μια ακόμη ανοιχτή πολιτιστική πρόταση στο πρόγραμμα του Νοεμβρίου για το Ψυχικό και τις γύρω γειτονιές.
Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.






















































































