Περιφέρεια-ΙΣΑ: Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

0
396
Ακολουθήστε μας στα social media

Περιφέρεια-ΙΣΑ: Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Περιφέρεια-ΙΣΑ:Μεγάλη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, εξέφρασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ για την Covid-19, που συνεδρίασε χθες (25/8) εκτάκτως, προκειμένου να αξιολογήσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνουν στοχευμένες ενέργειες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τόνισαν την ανάγκη να εκπαιδευτούν οι καθηγητές και οι μαθητές στα μέτρα ατομικής προστασίας και τη χρήση της μάσκας. «Μάλιστα, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση των παιδιών νηπιακής ηλικίας», σημείωσαν.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι δυνατότητες καθαρισμού του αέρα των εσωτερικών χώρων και αντιμετώπισης της Sars-CoV-2, μέσω των διαφόρων συσκευών, που κυκλοφορούν στην αγορά, και αποφασίστηκε να γίνει αίτημα στον Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για σχετική με το θέμα εισήγηση.
Perifereia-ISA: Ektakti syskepsi tis Epitropis Empeirognwmonwn
Perifereia-ISA: Ektakti syskepsi tis Epitropis Empeirognwmonwn
Επίσης, έγινε σύσταση για τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την ασφάλεια της χρήσης της μάσκας από τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής είναι ότι η χρήση μάσκας είναι ασφαλής από τα παιδιά σχολικής ηλικίας εντός των σχολικών αιθουσών μετά από κατάλληλη εκπαίδευση.
Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στις σημαντικές δράσεις της Περιφέρειας και του ΙΣΑ για την υγειονομική θωράκιση της Αττικής και τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να διασφαλιστούν ασφαλή σχολεία και ασφαλείς χώροι εργασίας.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στη διασπορά, κυρίως μέσω του διαδικτύου, ανυπόστατων και επικίνδυνων απόψεων, που παραπληροφορούν το κοινό για την επιδημία και τόνισε ότι ο ΙΣΑ θα λάβει όλα τα μέτρα, εξαντλώντας την αυστηρότητά του, προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Είναι προφανές ότι διανύουμε μίαν κρίσιμη περίοδο για την εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα μας και το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι δύσκολο. Ωστόσο πιστεύω πως με στοχευμένες πολιτικές πρόληψης, ενότητα, ομοψυχία και τις συστάσεις και οδηγίες του επιστημονικού μας προσωπικού, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές και σε αυτή την εθνική μάχη. Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσουν να συνδράμουν ενισχυτικά την εθνική προσπάθεια, με στοχευμένες πρωτοβουλίες και με έμφαση στην πρόληψη. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί με τις δράσεις πρόληψης που εφαρμόστηκαν στις Δομές Φροντίδας και Φιλοξενίας ηλικιωμένων στην Αττική, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από το κορωνοϊόΘα συνεχίσουμε με νέες σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες να συμβάλλουμε στην υγειονομική θωράκιση της Αττικής».
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Γαργαλιάνου, προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, του Γιώργου Σαρόγλου, ομ. καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, της Χρυσούλας Νικολάου, καθηγήτριας Βιοπαθολογίας – Ανοσολογίας, αντιπροέδρου ΚΕ.ΣΥ., της Κυριακής Κανελλακοπούλου, ομ. Καθηγήτριας Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, του Χαρίλαου Κουτή, ομότιμου καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, του Χρήστου Τζιβανίδη, μηχανολόγου Μηχανικού, αναπληρωτή καθηγητή Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αναστάσιου Σπανού, αντιναυάρχου Ε.Α. Επεμβατικού Καρδιολόγου και του Ανδρέα Πάγκαλη, ειδικού Παθολόγου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος, τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Τ. ΧατζήςΙ. Κεχρής, Π. Λεονάρδου, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Α. Βαθιώτης, αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Π. Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.