Στοχευμένες εργασίες καταπολέμησης και παρακολούθησης κουνουπιών εφαρμόστηκαν στη Νέα Ιωνία μετά την επιβεβαίωση περιστατικού του ιού του Δυτικού Νείλου. Η δημοτική ενημέρωση, που δημοσιεύτηκε στις 6 Αυγούστου, καταγράφει αναλυτικά τις ενέργειες από την πρώτη ειδοποίηση έως την ένταξη του σημείου σε πρόγραμμα συστηματικών προνυμφοκτονιών.

Η επιβεβαίωση και ο συντονισμός
Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ενημερώθηκε τηλεφωνικά στις 20 Ιουλίου και προχώρησε σε διασταύρωση του περιστατικού με τις υγειονομικές αρχές. Ακολούθησε συντονισμός με την Περιφέρεια Αττικής για την εφαρμογή του προβλεπόμενου πρωτοκόλλου.
Την ίδια ημέρα ενημερώθηκαν οι κάτοικοι στην περιοχή όπου θα γίνονταν οι παρεμβάσεις, ώστε να γνωρίζουν εγκαίρως το πρόγραμμα και τα μέτρα προφύλαξης που έπρεπε να τηρηθούν, ιδιαίτερα για παιδιά και κατοικίδια.
Εργασίες σε ακτίνα 300 μέτρων
Στις 21 Ιουλίου ενεργοποιήθηκε το συμβεβλημένο συνεργείο και πραγματοποιήθηκαν εργασίες ακμαιοκτονίας και προνυμφοκτονίας σε ακτίνα 300 μέτρων από το σημείο αναφοράς. Οι δύο παρεμβάσεις στοχεύουν αντίστοιχα στα ενήλικα κουνούπια και στις προνύμφες που αναπτύσσονται σε εστίες νερού.
Την επόμενη ημέρα ειδικό κλιμάκιο πραγματοποίησε συμπληρωματικό υγειονομικό έλεγχο και εφαρμογή προνυμφοκτονίας στον χώρο που είχε υποδειχθεί, ενώ δόθηκαν οδηγίες πρόληψης. Το συγκεκριμένο σημείο εντάχθηκε στη συνέχεια στο τακτικό πρόγραμμα παρακολούθησης της δημοτικής υπηρεσίας.
Παγίδα για την παρακολούθηση των κουνουπιών
Στην περιοχή τοποθετήθηκε ειδική παγίδα σύλληψης κουνουπιών, ώστε το δείγμα να εξεταστεί εργαστηριακά. Σύμφωνα με τη δημοτική ανακοίνωση της 6ης Αυγούστου, από τον συγκεκριμένο έλεγχο δεν επιβεβαιώθηκε μολυσμένο κουνούπι-διαβιβαστής.
Στην ίδια ενημέρωση αναφέρεται ότι μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσής της δεν είχε καταγραφεί δεύτερο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό στην περιοχή. Η αναφορά αφορά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και δεν υποκαθιστά τη συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση των αρμόδιων αρχών.
Τα βασικά μέτρα προστασίας στο σπίτι
Η ατομική προστασία συμπληρώνει τις παρεμβάσεις των υπηρεσιών. Οι κάτοικοι μπορούν να περιορίζουν τα σημεία με στάσιμο νερό σε πιατάκια γλαστρών, δοχεία, υδρορροές και αυλές, καθώς ακόμη και μικρές ποσότητες νερού μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
Συνιστώνται επίσης εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, σήτες σε πόρτες και παράθυρα και ρούχα που καλύπτουν περισσότερο το σώμα όταν η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι αυξημένη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην ορθή χρήση προϊόντων σε παιδιά, εγκύους και άτομα με προβλήματα υγείας.
Συστηματική πρόληψη στη γειτονιά
Η διαχείριση ενός επιβεβαιωμένου περιστατικού δεν ολοκληρώνεται με έναν ψεκασμό. Η επαναλαμβανόμενη προνυμφοκτονία, η εργαστηριακή παρακολούθηση και η απομάκρυνση εστιών στάσιμου νερού αποτελούν συμπληρωματικά μέτρα, τα οποία χρειάζεται να εφαρμόζονται σε όλη τη διάρκεια της εποχής κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.






















































































