Μετρό: Πιλοτικό σχέδιο για θυρίδες αποσκευών σε τρεις σταθμούς

Σύγχρονες θυρίδες φύλαξης αποσκευών σε σταθμό του μετρό με επιβάτες και βαλίτσες

Σε πιλοτική διάθεση χώρων για την τοποθέτηση θυρίδων φύλαξης αποσκευών σε τρεις κεντρικούς σταθμούς του Μετρό προχωρά η ΣΤΑΣΥ. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά τους σταθμούς Ομόνοια, Σύνταγμα και Συγγρού Φιξ και προβλέπει εξάμηνη διάρκεια για το δοκιμαστικό πρόγραμμα.

Σύγχρονες θυρίδες φύλαξης αποσκευών σε σταθμό του μετρό με επιβάτες και βαλίτσες

Τρεις θέσεις σε ισάριθμους σταθμούς

Ο σχεδιασμός προβλέπει συνολικά τρεις διαθέσιμες θέσεις, μία σε κάθε σταθμό. Οι ακριβείς χώροι εγκατάστασης θα υποδειχθούν στους υποψήφιους μισθωτές πριν από την υπογραφή των συμφωνητικών, ώστε να ληφθούν υπόψη η λειτουργία των σταθμών, η κίνηση των επιβατών και οι τεχνικές απαιτήσεις.

Η ανακοίνωση αφορά παραχώρηση χώρου σε εταιρείες που θα αναλάβουν την τοποθέτηση και εκμετάλλευση του εξοπλισμού. Δεν σημαίνει ότι οι θυρίδες έχουν ήδη εγκατασταθεί ή ότι είναι διαθέσιμες προς χρήση από το επιβατικό κοινό. Πρόκειται για το στάδιο επιλογής των επιχειρήσεων και οργάνωσης της πιλοτικής λειτουργίας.

Κλήρωση αν οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι

Αν οι δηλώσεις ενδιαφέροντος ξεπεράσουν τις διαθέσιμες θέσεις, η επιλογή θα γίνει με κλήρωση. Η ΣΤΑΣΥ διατηρεί επίσης το δικαίωμα να αυξήσει ή να μειώσει τον αριθμό των χώρων, εφόσον αυτό απαιτηθεί από λειτουργικές, επιχειρησιακές ή εμπορικές ανάγκες.

Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης μπορεί ακόμη να μεταβληθεί το ακριβές σημείο εγκατάστασης ή να ζητηθεί προσωρινή ή οριστική απομάκρυνση του εξοπλισμού για τεχνικούς, λειτουργικούς ή λόγους ασφαλείας. Η πρόβλεψη αυτή δείχνει ότι προτεραιότητα παραμένει η ομαλή και ασφαλής λειτουργία κάθε σταθμού.

Το κόστος και οι υποχρεώσεις των εταιρειών

Το μηνιαίο τίμημα για την παραχώρηση του χώρου ορίζεται σε 125 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά κυβικό μέτρο. Πριν από την υπογραφή της σύμβασης, κάθε επιχείρηση θα πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή ίση με το μηνιαίο αντίτιμο, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ έως τη λήξη της συμφωνίας.

Η προμήθεια, η εγκατάσταση και η τοποθέτηση των θυρίδων θα γίνουν με δαπάνη της εταιρείας. Στην ίδια ανήκουν η ευθύνη για την ασφάλεια, την καλή λειτουργία και τη συντήρηση του εξοπλισμού, καθώς και η ασφαλιστική κάλυψη τόσο των θυρίδων και του περιεχομένου τους όσο και της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων.

Τεχνικοί κανόνες και ασφάλεια επιβατών

Οι κατασκευές πρέπει να είναι συμβατές με το αρχιτεκτονικό και λειτουργικό περιβάλλον των σταθμών, να διαθέτουν πιστοποίηση CE και να πληρούν τις ισχύουσες τεχνικές, ηλεκτρολογικές και πυρασφαλιστικές προδιαγραφές. Η λειτουργία τους δεν πρέπει να εμποδίζει την ελεύθερη και ασφαλή κίνηση των επιβατών.

Στους όρους χρήσης θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η αποθήκευση όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών ή εύφλεκτων υλών, επικίνδυνων και τοξικών ουσιών, ναρκωτικών, άλλων παράνομων αντικειμένων και αλλοιώσιμων προϊόντων. Η εταιρεία οφείλει επίσης να μπορεί να ανοίξει άμεσα τις θυρίδες όταν το απαιτούν λόγοι ασφαλείας ή σχετική εντολή των αρμόδιων αρχών.

Κάμερες μόνο με έγκριση και κανόνες προστασίας δεδομένων

Η πρόσκληση προβλέπει σύστημα καταγραφής με κάμερες για την επιτήρηση της προσέγγισης, της τοποθέτησης και της παραλαβής αντικειμένων, καθώς και για τη διερεύνηση περιστατικών ασφαλείας. Η θέση των καμερών, το πεδίο λήψης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από τη ΣΤΑΣΥ.

Η εταιρεία που θα λειτουργεί τις θυρίδες αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη για την τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, πρέπει να διαθέτει διαδικασία άμεσης αντιμετώπισης περιστατικών, ώστε η χρήση του χώρου να συμβαδίζει με τα πρωτόκολλα ασφαλείας του δικτύου.

Τι θα κριθεί στο εξάμηνο

Μετά την ολοκλήρωση της εξάμηνης δοκιμής, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να επανεξετάσει τη διάρκεια, το τίμημα και τους χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανάλογο εξοπλισμό. Η πιλοτική περίοδος θα δώσει πρακτική εικόνα για τη ζήτηση, τη λειτουργικότητα και την ένταξη των θυρίδων στην καθημερινή λειτουργία των σταθμών.

Για τους επιβάτες, η πιθανή υπηρεσία θα μπορούσε να προσφέρει μια οργανωμένη επιλογή προσωρινής φύλαξης αποσκευών σε τρία κομβικά σημεία του δικτύου. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ανακοινωθεί έναρξη λειτουργίας, δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι θυρίδες είναι ήδη διαθέσιμες.

Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.