Σε εντατικοποίηση των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των κουνουπιών προχωρά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, με το τακτικό πρόγραμμα να καλύπτει κάθε μήνα 3.844 φρεάτια ομβρίων σε ολόκληρη την πόλη. Παράλληλα, οι έκτακτες εφαρμογές συνεχίζονται όπου υποδεικνύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο σχεδιασμός προβλέπει νέες εργασίες στην περιοχή του Αϊ-Γιάννη.

Μηνιαίος έλεγχος σε 3.844 φρεάτια
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο του 2026 και έχει ως βασικό άξονα τη συστηματική προνυμφοκτονία στα φρεάτια ομβρίων. Η παρέμβαση στοχεύει τις εστίες αναπαραγωγής πριν τα κουνούπια φτάσουν στο ενήλικο στάδιο, με χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων και εφαρμογές από αδειοδοτημένο συνεργείο υπό επιστημονική επίβλεψη.
Εργασίες γίνονται επίσης σε φυσικές και τεχνητές εστίες στάσιμου νερού, καθώς και σε πλατείες, πάρκα, άλση, παιδικές χαρές και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Ενισχυμένες προληπτικές εφαρμογές προβλέπονται σε σημεία αυξημένης επισκεψιμότητας και πριν από δημοτικές εκδηλώσεις.
Έκτακτες εφαρμογές και συνέχεια στον Αϊ-Γιάννη
Μετά την πρώτη επίσημη ενημέρωση για επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην πόλη και τις νεότερες ενημερώσεις των υγειονομικών αρχών, ενεργοποιούνται πρόσθετες στοχευμένες παρεμβάσεις στις περιοχές που υποδεικνύονται.
Ανάλογα με τις οδηγίες και τα χαρακτηριστικά κάθε σημείου, οι έκτακτες εργασίες περιλαμβάνουν εντατική προνυμφοκτονία σε φρεάτια και άλλες δημόσιες εστίες νερού, καθώς και ακμαιοκτονία σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους. Οι προηγούμενες εφαρμογές έχουν ήδη ολοκληρωθεί στα προβλεπόμενα σημεία, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα στον Αϊ-Γιάννη.
Τι μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι
Η απομάκρυνση ακόμη και μικρών ποσοτήτων στάσιμου νερού περιορίζει τις πιθανές εστίες αναπαραγωγής σε αυλές και μπαλκόνια. Χρειάζεται τακτικό άδειασμα σε πιατάκια γλαστρών, κουβάδες, δοχεία και παιχνίδια, καθαρισμός σε υδρορροές, σχάρες και ιδιωτικά φρεάτια, κάλυψη δεξαμενών και συχνή ανανέωση του νερού στις ποτίστρες ζώων.
Στα μέτρα ατομικής προστασίας περιλαμβάνονται η σωστή χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σύμφωνα με τις οδηγίες, οι σίτες σε πόρτες και παράθυρα, η κουνουπιέρα όπου χρειάζεται και ο ρουχισμός που καλύπτει μεγαλύτερο μέρος του σώματος. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και όχι με τη συνήθη κοινωνική επαφή μεταξύ ανθρώπων.
Συντονισμός με τις υγειονομικές αρχές
Ο Δήμος αναφέρει ότι παραμένει σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την Περιφέρεια Αττικής και τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, ώστε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός να προσαρμόζεται στα νεότερα δεδομένα. Για τους κατοίκους, η σταθερή εφαρμογή των απλών μέτρων πρόληψης συμπληρώνει τις παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους.
Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.

















































































