Βασίλης Σάρκουλας: Ένας Αντιδήμαρχος με σημαντικό έργο

0
269
Ακολουθήστε μας στα social media

Βασίλης Σάρκουλας: Ένας Αντιδήμαρχος με σημαντικό έργο

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση, όταν συζητάς με τον Βασίλη Σάρκουλα, είναι ο ήπιος, μεστός και κατανοητός λόγος του με τον οποίο ενημερώνει λεπτομερώς για τα, ομολογουμένως, δύσκολα έργα που διαχειρίζεται και διεκπεραιώνει ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Γέννημα-θρέμμα της Αγίας Παρασκευής ,παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου από το 2005,ενώ από το 2010 ξεκινά την πορεία του στα αυτοδιοικητικά ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά.
Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ από το 2011 ως το τέλος της αυτοδιοικητικής θητείας το 2014.Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο ΠΑΟΔΑΠ σημείωσε σημαντική αύξηση των μελών του και των παρεχομένων προς αυτά υπηρεσιών.
Κύριε Αντιδήμαρχε
Είστε σε ένα πολύ νευραλγικό πόστο όπου το έργο σας, κυριολεκτικά ,μετατρέπεται σε εικόνα. Όμως, χρειάζεται χρόνος μέχρι να το δουν οι δημότες καθώς,ειδικά στα μεγάλα έργα,η διαδικασία υλοποίησης είναι μακρά και σύνθετη.
Είναι ακριβώς όπως τα λέτε. Απαιτείται πολύς χρόνος για τη μελέτη ενός μεγάλου έργου, για να βρεθούν οι τρόποι χρηματοδότησης, να γίνει διαγωνισμός, να υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσει το έργο. Απαιτείται πολλή δουλειά και, ξεκινώντας την κουβέντα μας,θα πω ότι οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας πολλές φορές υπερβαίνουν εαυτούς διότι οι προθεσμίες πιέζουν και πρέπει να τις προλάβουμε. Είναι δε σύνηθες να τρέχουν δύο ή και παραπάνω έργα, μικρά ή μεγάλα, συγχρόνως. Γι’αυτό το λόγο θέλω να τους πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Η δουλειά αυτή είναι συλλογική. Επειδή κι εμείς αποτελούμε μέρος αυτής της πόλης, είμαστε και οι ίδιοι δημότες, να ξέρετε ότι θα θέλαμε πολύ όλα τα έργα, να ολοκληρώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, δε γίνεται .Όμως, κάνουμε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση.
-Θα μπορούσατε να μας κάνετε έναν απολογισμό του έργου σας; Τι υλοποιήθηκε, τι είναι σε εξέλιξη, τι θα υλοποιηθεί στο επόμενο διάστημα;
Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από τα μεγάλα έργα. Η σειρά είναι τυχαία . Ξεκινώ,λοιπόν, από το κολυμβητήριο .Θεωρώ ότι η υπογραφή της σύμβασης  για την αποπεράτωσή του  από την παρούσα δημοτική αρχή είναι μια στιγμή ιστορική. Διότι καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε ένα έργο παρατημένο πάνω από 30 χρόνια ,μία λακκούβα στην καρδιά της πόλης. Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και ο εργολάβος θα ξεκινήσει σύντομα  τις εργασίες. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6.605.000 ευρώ και χρόνος αποπεράτωσης, βάσει των συμφωνηθέντων, είναι σε 3 χρόνια .
Ένα άλλο μεγάλο έργο ,με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου  από την Περιφέρεια  Αττικής, είναι το Δημαρχείο. Όπως γνωρίζετε, υπήρξε μία μικρή διακοπή στις εργασίες και αυτό οφειλόταν στο ότι, στην μελέτη που είχε καταθέσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στην Περιφέρεια, δεν υπήρχε πρόβλεψη κόστους εκβραχισμών. Όμως, κατόπιν ενεργειών του ίδιου του Δημάρχου, του Βασίλη Ζορμπά, οι εργασίες για το Δημαρχείο προχωρούν κανονικά.
Και αξίζει ν’αναφερθεί ότι, τελειώνοντας το έργο , ο Δήμος θα κερδίσει  πολλά χρήματα από τα μισθώματα τα οποία πληρώνει για να στεγάσει τις υπηρεσίες του.
Με πολλή χαρά θα αναφερθώ και στον ολοκαίνουργιο βρεφονηπιακό σταθμό στα Πευκάκια που θα υποδεχτεί 60 μικρούς μας δημότες την νέα σχολική χρονιά. Ένας σύγχρονος παιδικός σταθμός, που κι αυτός έχει χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από την Περιφέρεια  Αττικής (1.500.000€) .

Θα συνεχίσω με την ανάπλαση της βίλας Ιόλα. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και δεν ξέρω αν έχετε δει τον χώρο,αλλά η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την αίγλη του παρελθόντος. Θα την χαρακτήριζα θλιβερή διότι η βίλα βανδαλίστηκε, και λεηλατήθηκε κυριολεκτικά. Εμείς φιλοδοξούμε,όταν με το καλό τελειώσει ,ν‘ αποτελέσει πολιτιστικό πόλο έλξης και να συγκεντρώνει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα .Γι’ αυτό και το θεωρούμε υπερτοπικό έργο. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 4.774.000 ευρώ και ο χρόνος αποπεράτωσης υπολογίζεται στους 16 μήνες περίπου. Η χρηματοδότηση είναι από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ και το ΠΔΕ.

Φυσικά, το μεγάλο έργο  του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά είναι η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα ενήλικα ΑΜΕΑ της πόλης μας με Νοητική Υστέρηση. Ένα έργο ζωής,που θα εξασφαλίσει στα παιδιά αυτά το δικό τους σπίτι, με εξειδικευμένα πρόγραμματα και ιατροφαρμακευτική φροντίδα .Έτσι, οι γονείς τους θα έχουν τη σιγουριά ότι τα παιδιά τους θα είναι σ ένα ασφαλές περιβάλλον,όταν απέλθουν. Για όσους δεν γνωρίζουν, να πω ότι τα παιδιά γνωρίζονται πάνω από 20 χρόνια,διότι είναι στο Μουσικοκινητικό Εργαστήρι για ΑμΕΑ του Δήμου μας,με καθημερινές συναντήσεις, εκδηλώσεις , θεατρικές παραστάσεις και πολλά προγράμματα. Η χρηματοδότηση είναι εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ και  ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του ανέρχεται στα 4.280.201 ευρώ.  Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί ,η σύμβαση έχει υπογραφεί και αναμένουμε  να μπει ο εργολάβος άμεσα για την έναρξη των εργασιών.
-Έργα καθημερινότητας γίνονται κ. Αντιδήμαρχε; 
Φυσικά και γίνονται! Έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση της κεντρικής μας πλατείας,είναι σε εξέλιξη εκείνη του Αη Γιάννη με προϋπολογισμό  956.927 € και χρόνο αποπεράτωσης τους 9 μήνες .
Επίσης,ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της οδού Αιγαίου Πελάγους,ενώ της οδού Ειρήνης είναι σε εξέλιξη,με προϋπολογισμό  1.668.000€ και περιμένουμε να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Η χρηματοδότηση είναι απο ίδιους πόρους και το Πράσινο Ταμείο. Να σας πω ακόμα  ότι έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση του σταδίου Σταύρος Κώτσης.

Στην περιοχή των Πευκακίων, η ανάπλαση της πλατείας Ηλιάκη είναι σε εξέλιξη, ενώ ολοκληρώθηκε η οδός Φαιστού και το γήπεδο μπάσκετ.
Μην παραλείψω ν´ αναφέρω ότι είναι σε εξέλιξη η συντήρηση  καθολικού ασφαλτοτάπητα σε διάφορες οδούς τους Δήμου μας, προϋπολογισμού 1.000.000€ ευρώ.
Έγιναν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά κτίρια,ενώ σε πέντε πλατείες μας αντικαταστάθηκε ο φωτισμός με λάμπες τεχνολογίας led και διάφορα μικρά έργα που μπορεί να μην φαίνονται,αλλά γίνονται.
Σ αυτό το σημείο,θα ήθελα να πω ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Το αντίθετο. Η πανδημία και η οικονομική κρίση άφησαν ισχυρό αποτύπωμα και στον Δήμο μας, αλλά θεωρώ ότι τα καταφέραμε.

Και να τονίσω μετ’επιτάσεως ότι έχουμε πάρει ΟΛΕΣ τις χρηματοδοτήσεις. Δεν έχουμε χάσει ούτε μία.Διεκδικήσαμε και πήραμε χρηματοδοτήσεις 50.000.000€  και, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό,αυτό έχει βοηθήσει πολύ.
-Με τις σχολικές επιτροπές συνεργάζεστε;
Και βέβαια! Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και κάθε καλοκαίρι, που τα σχολεία είναι κλειστά, γίνονται οι απαραίτητες εργασίες που αφορούν στη συντήρηση ,την επισκευή ,την ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και τον καλλωπισμό των σχολείων . Διότι θεωρούμε ότι ,εκτός από την ασφάλεια που είναι πρωτεύον θέμα ,είναι σημαντικό να είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε ένα όμορφο περιβάλλον.
-Άρα να θεωρήσω ,κύριε Αντιδήμαρχε,  ότι το πρόσημο αυτής της θητείας είναι θετικό; 
Φυσικά  και είναι θετικό γιατί έχουμε υλοποιήσει περίπου το 70 % του προγράμματος που
εξαγγείλαμε. Θεωρώ ότι όλο αυτό είναι επιτυχία του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά. Έχει γνώση, εμπειρία  και κρατά την δημοτική ομάδα και τους συνεργάτες του ενωμένους . Γι αυτό και η δουλειά προχωράει γρήγορα και αποτελεσματικά.
-Ποιός  είναι ο στόχος σας και ποιές  οι προτεραιότητές σας για την νέα θητεία εάν, φυσικά,επανεκλεγείτε ; 
Να ολοκληρώσουμε τα έργα που είναι σε εξέλιξη και να κάνουμε καινούρια. Ξέρετε, τα έργα δεν σταματούν ποτέ. Η ίδια η πόλη το απαιτεί, στο δείχνει, αλλά κι εμείς,όταν βλέπουμε τα έργα να ολοκληρώνονται,να παίρνουν σάρκα και οστά και να μετατρέπονται σε  εικόνα ,όπως πολύ σωστά είπατε, θέλουμε να κάνουμε και κάτι ακόμα .
Όμως και σαν δημότες, γιατί δημότες είμαστε κι εμείς, τα απολαμβάνουμε.
– Ο κόσμος γνωρίζει για το έργο σας; Ενημερώνεται;
 
Ο κόσμος τα βλέπει τα έργα. Είναι δυνατόν να βγει στην κεντρική πλατεία και να μη δει ότι έχει γίνει ανάπλαση ;Να βγει να περπατήσει στην Αιγαίου Πελάγους,τυχαίο το παράδειγμα, και να μη δει ακριβώς το ίδιο ; Τα βλέπει,τα ζει και αξιολογεί τη βελτίωση που επιφέρουν στην καθημερινότητά του.Είμαστε σίγουροι γι’αυτό!
Κι αυτό είναι που μας κάνει να ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ με έργα και να συνεχίζουμε…