Ολοκληρώθηκε η φυσική υλοποίηση των 123 οροσήμων και στόχων που συνδέονται με το τελευταίο ελληνικό αίτημα εκταμίευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

117 ορόσημα στις επιχορηγήσεις και έξι στα δάνεια
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου 2026 και αφορά 117 ορόσημα και στόχους του σκέλους των επιχορηγήσεων, καθώς και έξι του σκέλους των δανείων. Πρόκειται για το σύνολο των προϋποθέσεων που θα συνοδεύσουν τα δύο τελευταία αιτήματα πληρωμής της χώρας στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0».
Η συγκέντρωση και η τεκμηρίωση των οροσήμων αποτελούν κρίσιμο στάδιο πριν από την υποβολή και την αξιολόγηση των αιτημάτων. Κάθε στόχος συνδέεται με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις ή συγκεκριμένα παραδοτέα του εθνικού σχεδίου.
Σε αξιολόγηση αιτήματα 4,5 δισ. ευρώ
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί το όγδοο αίτημα πληρωμής για το σκέλος των επιχορηγήσεων και το έβδομο για το σκέλος των δανείων. Τα δύο αιτήματα καλύπτουν 49 ορόσημα και στόχους, με συνολικό ύψος 4,5 δισ. ευρώ.
Από αυτό το ποσό, 866 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 3,68 δισ. ευρώ δάνεια. Η εκταμίευση προϋποθέτει τη θετική ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αξιολόγησης.
Τα επόμενα δύο αιτήματα
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η υποβολή του ένατου και τελευταίου αιτήματος επιχορηγήσεων, μαζί με το όγδοο και τελευταίο αίτημα δανείων. Τα αιτήματα αυτά θα περιλαμβάνουν τα 123 ορόσημα και στόχους που ολοκληρώθηκαν και αντιστοιχούν σε πόρους 6,7 δισ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφέρει πλέον το βάρος στην τελική υποβολή των στοιχείων και στην εξέτασή τους από τα ευρωπαϊκά όργανα. Τα ποσά και το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκαν αφορούν τα επόμενα στάδια της εκταμίευσης και όχι χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί.
Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.





















































































