Κηφισιά: Δύο STOP για ασφαλέστερες διασταυρώσεις

Κόκκινη πινακίδα STOP σε πράσινη κατοικημένη διασταύρωση της Κηφισιάς

Δύο πινακίδες STOP προβλέπεται να τοποθετηθούν σε διασταυρώσεις γύρω από την οδό Αργολίδος στην Κηφισιά, μετά την ομόφωνη έγκριση της σχετικής κυκλοφοριακής ρύθμισης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η μία αφορά τη συμβολή Αργολίδος και Καλαμάτας και η δεύτερη τη συμβολή Αρεοπόλεως και Αργολίδος, με διαφορετική προτεραιότητα σε κάθε σημείο.

Κόκκινη πινακίδα STOP σε πράσινη κατοικημένη διασταύρωση της Κηφισιάς

Πού θα σταματούν τα οχήματα

Στη διασταύρωση της Αργολίδος με την Καλαμάτας, η πινακίδα Ρ-2 θα τοποθετηθεί επί της Αργολίδος. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα που κινούνται στην Αργολίδος θα πρέπει να σταματούν και να παραχωρούν προτεραιότητα σε όσα κινούνται στην Καλαμάτας.

Στη συμβολή της Αρεοπόλεως με την Αργολίδος, το STOP θα τοποθετηθεί επί της Αρεοπόλεως. Εκεί η προτεραιότητα θα ανήκει στην κυκλοφορία της Αργολίδος. Οι οδηγοί χρειάζεται να προσέχουν τη διαφορετική κατεύθυνση της ρύθμισης στα δύο κοντινά σημεία.

Περιορισμένη ορατότητα στις διασταυρώσεις

Η Τεχνική Υπηρεσία εξέτασε το σημείο μετά από παράπονα κατοίκων και πραγματοποίησε αυτοψία κατά μήκος της οδού. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η ορατότητα στις συγκεκριμένες διασταυρώσεις είναι περιορισμένη, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για σαφέστερη ρύθμιση της προτεραιότητας.

Για τη συμβολή Αργολίδος και Καλαμάτας, η εισήγηση συνδέει το STOP τόσο με τη βελτίωση της ορατότητας όσο και με τη μείωση των ταχυτήτων που αναπτύσσονται σήμερα. Στη διασταύρωση Αρεοπόλεως και Αργολίδος, η παρέμβαση τεκμηριώνεται συνολικά ως μέτρο οδικής ασφάλειας.

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η κυκλοφοριακή ρύθμιση είχε αρχικά εξεταστεί από τη Δημοτική Επιτροπή, η οποία την παρέπεμψε θετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση με την απόφαση 56/2026, υιοθετώντας τα σημεία και την κατεύθυνση προτεραιότητας που είχε εισηγηθεί η υπηρεσία.

Πριν από την τελική έγκριση είχε προηγηθεί ανάρτηση της πρότασης σε δημόσια διαβούλευση για δεκαπέντε ημέρες. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μέρος των βημάτων που απαιτούνται για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε δημοτικό οδικό δίκτυο.

Χωρίς νέα δαπάνη για τον Δήμο

Οι δύο πινακίδες Ρ-2 υπάρχουν ήδη στις αποθήκες του Δήμου Κηφισιάς. Η τοποθέτησή τους θα γίνει από το δημοτικό τεχνικό συνεργείο και, σύμφωνα με την απόφαση, δεν θα επιβαρύνει τον τρέχοντα προϋπολογισμό με πρόσθετη δαπάνη.

Η απόφαση καθορίζει το κανονιστικό πλαίσιο και τα ακριβή σημεία. Μέχρι να ολοκληρωθεί η πρακτική τοποθέτηση και να είναι ορατή η νέα σήμανση στον δρόμο, οι οδηγοί οφείλουν να ακολουθούν τις πινακίδες και τις ισχύουσες ρυθμίσεις που συναντούν επιτόπου.

Τι πρέπει να προσέχουν οδηγοί και κάτοικοι

Η νέα σήμανση στοχεύει να κάνει προβλέψιμη την κίνηση σε δύο διασταυρώσεις όπου η περιορισμένη ορατότητα μπορεί να δυσκολεύει την έγκαιρη αντίληψη άλλου οχήματος. Το STOP απαιτεί πλήρη ακινητοποίηση πριν από την είσοδο στη διασταύρωση και όχι απλή μείωση ταχύτητας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τις πρώτες ημέρες εφαρμογής, καθώς οι συνηθισμένες διαδρομές συχνά οδηγούν σε αυτοματοποιημένη οδήγηση. Οι κάτοικοι και οι τακτικοί διερχόμενοι θα πρέπει να παρατηρούν τη νέα προτεραιότητα και στα δύο σημεία, ώστε η παρέμβαση να λειτουργήσει πραγματικά υπέρ της ασφάλειας.

Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.