Τη νέα προσκοπική χρονιά 2026–2027 αρχίζει το 2ο Σύστημα Προσκόπων Κηφισιάς, προσκαλώντας παιδιά και νέους να γνωρίσουν τις εβδομαδιαίες δραστηριότητές του από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο, από τις 12:00 έως τις 14:00, στην προσκοπική εστία της οδού Χαριλάου Τρικούπη 73 στην Κηφισιά.

Πρώτη συνάντηση το Σάββατο
Η έναρξη έχει προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου, με σταθερό δίωρο κάθε Σάββατο το μεσημέρι. Το συγκεκριμένο ωράριο δίνει στις οικογένειες ένα σαφές εβδομαδιαίο πλαίσιο, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν τη συμμετοχή με το σχολικό πρόγραμμα και τις υπόλοιπες δραστηριότητες των παιδιών.
Η πρόσκληση αφορά όσους θέλουν να δοκιμάσουν έναν οργανωμένο τρόπο ομαδικής δράσης που συνδέει την επαφή με τη φύση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την κοινωνική προσφορά. Η πρώτη παρουσία μπορεί να λειτουργήσει ως γνωριμία με τον χώρο, τα στελέχη και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.
Η προσκοπική εστία στην Κηφισιά
Οι συναντήσεις θα γίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη 73, σε σταθερό σημείο μέσα στην πόλη. Η ακριβής διεύθυνση διευκολύνει τους γονείς να οργανώσουν την προσέλευση και την παραλαβή, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς.
Η συστηματική παρουσία στον ίδιο χώρο βοηθά τα παιδιά να εξοικειωθούν με το περιβάλλον της ομάδας και να χτίσουν σταδιακά σχέσεις συνεργασίας. Ανάλογα με το πρόγραμμα, οι δραστηριότητες μπορούν να μεταφέρονται και εκτός εστίας, με έμφαση στην παρατήρηση, την εξερεύνηση και την υπεύθυνη συμμετοχή.
Μάθηση μέσα από την πράξη
Η προσκοπική μέθοδος βασίζεται στη βιωματική μάθηση. Αντί για μια τυπική διδασκαλία στην τάξη, τα μέλη συμμετέχουν σε παιχνίδια, ομαδικές αποστολές και πρακτικές ασκήσεις που καλλιεργούν πρωτοβουλία, υπευθυνότητα και ικανότητα συνεργασίας.
Δραστηριότητες προσανατολισμού, κατασκευών, οργάνωσης μιας εξόρμησης ή φροντίδας του φυσικού χώρου μπορούν να μετατρέψουν απλές δεξιότητες σε συλλογική εμπειρία. Το ζητούμενο δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά η πρόοδος κάθε παιδιού μέσα σε μια ομάδα με κοινούς κανόνες και αλληλοϋποστήριξη.
Φιλία και κοινωνική προσφορά
Η νέα χρονιά δίνει επίσης χώρο στη δημιουργία φιλιών ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους που συναντιούνται τακτικά. Η επανάληψη των εβδομαδιαίων δράσεων επιτρέπει στις παρέες να σχηματίζονται σταδιακά και στα μέλη να αναλαμβάνουν ρόλους ανάλογα με την ηλικία και την εμπειρία τους.
Παράλληλα, η έννοια της προσφοράς παραμένει βασικό στοιχείο της προσκοπικής ζωής. Μέσα από ομαδικές πρωτοβουλίες, οι νέοι μαθαίνουν να παρατηρούν ανάγκες γύρω τους, να οργανώνουν μικρές παρεμβάσεις και να αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή στην κοινότητα ως καθημερινή στάση.
Πώς μπορούν να ενημερωθούν οι οικογένειες
Για πληροφορίες σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες, τη διαδικασία ένταξης και τον απαραίτητο εξοπλισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το 2ο Σύστημα Προσκόπων Κηφισιάς στο 693 650 0755 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση 2kifisias@sep.org.gr.
Πριν από την πρώτη επίσκεψη, είναι χρήσιμο να επιβεβαιώνεται ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην εστία και να ζητούνται οδηγίες για όσα χρειάζεται να έχει μαζί του το παιδί. Άνετα ρούχα, κατάλληλα παπούτσια και ένα παγούρι είναι συνήθως πρακτικές επιλογές για δράσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν κίνηση ή παραμονή σε εξωτερικό χώρο, όμως οι ειδικές ανάγκες κάθε συνάντησης γνωστοποιούνται από τους υπεύθυνους.
Τα βασικά στοιχεία της νέας χρονιάς
Η πρώτη ημερομηνία είναι το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, το σταθερό ωράριο 12:00–14:00 και η διεύθυνση Χαριλάου Τρικούπη 73. Οι οικογένειες που ενδιαφέρονται μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας για να μάθουν ποιο τμήμα αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού και πώς γίνεται η αρχική γνωριμία.
Η έναρξη της περιόδου 2026–2027 αποτελεί ευκαιρία για νέες συμμετοχές από την αρχή του κύκλου δραστηριοτήτων. Η τακτική επαφή, η ομαδική ζωή και η δράση στη φύση συνθέτουν το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί η χρονιά.
Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.






















































































