ΚΕΔΕ: Η αντιμετώπιση του νέου κύματος Covid-19 απαιτεί σχέδιο

0
123

ΚΕΔΕ: Η αντιμετώπιση του νέου κύματος Covid-19 απαιτεί σχέδιο

ΚΕΔΕ:Με αφορμή το τοπικό «lockdown» που εφαρμόζεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα στο νησί του Πόρου εξαιτίας τις αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 και την κραυγή αγωνίας του δημάρχου Γιάννη Δημητριάδα, η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι «η αντιμετώπιση του νέου κύματος του κορωνοϊού απαιτεί σχέδιο, υπευθυνότητα και συνεργασίες».
Ειδικότερα, η Ένωση αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:
Τις τελευταίες δυο εβδομάδες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χαλάρωση ως προς την εφαρμογή των μέτρων που προτείνουν οι επιστήμονες από πλευράς πολιτών.
KEDE: I antimetwpisi tou neou kymatos Covid-19 apaitei sxedio
KEDE: I antimetwpisi tou neou kymatos Covid-19 apaitei sxedio
Η ανεύθυνη συμπεριφορά, η μη χρήση μασκών και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, καθώς και η ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων επιχειρηματιών που βάζουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχων, δημιουργούν καταστάσεις σαν αυτές που βιώνει τις τελευταίες ημέρες ο Πόρος.
Η κραυγή αγωνίας του δημάρχου Πόρου, Γ. Δημητριάδα, που προσπαθεί με τα ελάχιστα μέσα και προσωπικό που διαθέτει να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση και το τοπικό lockdown, θα πρέπει να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει άμεσα τον κρατικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.
Οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας δεν διαθέτουν μηχανισμούς αστυνόμευσης κι ελέγχου τήρησης των μέτρων, ελλείψει δημοτικής αστυνομίας, ενώ στους νησιωτικούς και τουριστικούς Δήμους προκύπτει η ανάγκη για επιπλέον ελέγχους, με το υπάρχον αστυνομικό προσωπικό να μην επαρκεί για να ανταπεξέλθει στον αυξημένο όγκο των καθηκόντων του. Σε κάθε, όμως, περίπτωση είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνθέτη πραγματικότητα, όπου είμαστε υποχρεωμένοι να τη διαχειριστούμε χωρίς να έχουμε στη διάθεση μας όλα όσα χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό οφείλουμε να συνεργαστούμε, με σχέδιο και υπευθυνότητα. Χωρίς δικαιολογίες κι επίρριψη ευθυνών ο ένας στον άλλον. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, δεν έχουμε την πολυτέλεια της διαφωνίας και της αδράνειας.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης η Αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι κάνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη δουλειά της. Σε όλην την Ελλάδα και στον Δήμο Πόρου.
Για να αναχαιτίσουμε το νέο κύμα του κορωνοϊού η εντατικοποίηση των ελέγχων από την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία, όπου υπάρχει, καθώς και η στενή συνεργασία Αυτοδιοίκησης, αστυνομίας και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας είναι μονόδρομος. Ασφαλώς, εξίσου αναγκαία είναι και η επίδειξη ατομικής ευθύνης και συμμόρφωσης στις οδηγίες της Πολιτείας, του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Από τη συνεργασία και την υπευθυνότητα όλων μας, θα κριθεί το αποτέλεσμα της δύσκολης μάχης που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα.