Γ. Πατούλης: Θα αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο για την ανάπτυξη της Αττικής

0
769
Ακολουθήστε μας στα social media

Γ. Πατούλης: Θα αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο για την ανάπτυξη της Αττικής

Γ. Πατούλης:Το βασικό περίγραμμα, πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι προτάσεις της Περιφέρειας για την υλοποίηση αναγκαίων έργων για την Αττική, μέσω των πόρων ύψους 32 δισ. ευρώ από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, προσδιόρισε στην τηλεδιάσκεψη με τον υπ. Υποδομών, Κ. Καραμανλή και τη συμμετοχή των 13 περιφερειαρχών της χώρας, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Περιφερειών της χώρας σε συνεργασία με το υπ. Υποδομών, για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-23, συμμετείχαν επίσης ο υφ. Υποδομών, Ι. Κεφαλογιάννης, ο γ. γ. Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δ. Σκάλκος και ο γ. γ. Υποδομών, Γ. Καραγιάννης.
G. Patoylis: THa aksiopoiisoume kathe ergaleio gia tin anaptyksi tis Attikis
G. Patoylis: THa aksiopoiisoume kathe ergaleio gia tin anaptyksi tis Attikis
Ο κ. Καραμανλής κατά την αρχική του εισήγηση έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης των έργων που θα προτείνουν οι Περιφέρειες.
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων θα είναι:
  1.  Ο μεγάλος βαθμός ωριμότητας των έργων.
  2. Τα έργα εμβληματικού χαρακτήρα και σημαντικού προϋπολογισμού.
  3. Η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη στο τοπικό και περιφερειακό ΑΕΠ.
Όπως επεσήμανε, είναι σημαντικό να γίνει, από όλες τις Περιφέρειες, προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων και πρόσθεσε πως οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν από τις Περιφέρειες έως και τις 5 Σεπτεμβρίου.
Γ. Πατούλης: Η Αττική «διψά» για αναπτυξιακά έργα
Στην παρέμβασή του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Αττική με δεδομένο πως αποτελεί τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, «διψά» για εμβληματικά έργα με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα τονώσουν οικονομικά τη δυναμική των τοπικών κοινωνιών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα που θα συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, η οποία έχει δοκιμαστεί πολύ τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα, όπως ανέφερε.
Ειδικότερα, σημείωσε πως η Περιφέρεια Αττικής έχει ώριμες μελέτες για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι αποτελούν κεντρική προτεραιότητα για τη διοίκηση.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στο επίκεντρο των προτάσεων της Περιφέρειας είναι τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με το εμβληματικό έργο της β’ φάσης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου (προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ), καθώς και τη δυνατότητα υλοποίησης της γ’ φάσης του έργου.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υλοποίησης νευραλγικών οδικών έργων για την Αττική, όπως η σύνδεση της Περιφερειακής Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου (κόμβοι Σχιστού, Ασπροπύργου), η αναβάθμιση της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θηβών, η επέκταση (υπογειοποίηση) της λεωφόρου Κύμης, η συντήρηση υφιστάμενων τεχνικών (γεφυρών) σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και έργα συντήρησης του οδικού δικτύου, με έμφαση στις ασφαλτοστρώσεις.
«Προτεραιότητά μας είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής και σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΠΕΠ Αττικής που θα έχει διπλάσιο προϋπολογισμό από το τρέχον, πόρους της ΕτΕΠ, το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, κ.λπ. Δεν υπάρχει ο παραμικρός χρόνος για χάσιμο. Έχοντας στη διάθεσή μας ώριμες μελέτες, με σχέδιο και ιεράρχηση των αναγκών, θα προχωρήσουμε με γρήγορες διαδικασίες που απαιτούνται για την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, πάντα προς όφελος των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αττικής.