6 σπουδαία μαθήματα ζωής από ανθρώπους άνω των 100 ετών που αξίζει να διαβάσουμε

0
449
Ακολουθήστε μας στα social media

6 σπουδαία μαθήματα ζωής από ανθρώπους άνω των 100 ετών που αξίζει να διαβάσουμε

Η ευτυχία είναι η αληθινή, πρωταρχική μας φύση. Είναι όλες οι στιγμές ξεγνοιασιάς που βιώναμε πριν μπούμε σε ρόλους, πριν αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για τους βαθμούς μας στο σχολείο ή για το αν έχουμε χρήματα στον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Η αληθινή ευτυχία είναι το να μείνουμε πιστοί στην αληθινή φύση του εαυτού μας. Κι όσο καλύτερα γνωρίζουμε τον εαυτό μας τόσο πιο πλήρεις θα νιώθουμε, τόσο πιο ελεύθεροι, τόσο πιο ξέγνοιαστοι, τόσο πιο ευτυχισμένοι.

Η ευτυχία προέρχεται από τις εμπειρίες της ζωής

Στα 100 τους χρόνια οι άνθρωποι δεν φαίνονται να κάθονται και να χαμογελούν για τα πράγματα που έχουν καταφέρει στη ζωή τους όπως μια τρομερή καριέρα, κοινωνική καταξίωση ή κάτι αντίστοιχο. Μάλλον, είναι περισσότερο χαρούμενοι για τις εμπειρίες τους στη ζωή. Αν επικεκτρώνεστε στα καλά πράγματα που έχετε πάντα, δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία τι μπορεί να πηγαίνει στραβά και θα μπορεί να κρατηθεί ξεκάθαρη η δική σας άποψη και στάση, τουλάχιστον εν μέρει σε θετικό επίπεδο. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι αν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στους εαυτούς μας για ό,τι έχουμε ή στους άλλους για το τι φέρνουν στη ζωή μας, τότε θα νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Η ευτυχία προέρχεται από τη θετική στάση και την αισιοδοξία

Για τους περισσότερους από εμάς, η θετική σκέψη περιλαμβάνει ίσως κάποιες καθημερινές διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά, ότι θα τα καταφέρουμε στην δύσκολη επαγγελματική συνάντηση που έχουμε ή ότι θα δεχθεί το άτομο που μάς ελκύει ερωτικά να βγει μαζί μας. Μία ένδειξη θετικής σκέψης μπορεί να είναι ακόμα και η προσπάθειά μας να βλέπουμε το «καλό» που υπάρχει σε οποιαδήποτε κατάσταση, να χαμογελάμε και να συνεχίζουμε με αισιοδοξία την ζωή μας, ακόμα και αν αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που αισθανόμαστε ότι θέλουμε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή.

Η αγάπη προσφέρει υγεία και χρόνια

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αγάπη και η καλοσύνη ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας μας π.χ. στην ταχύτερη ανάρρωση αν υποφέρουμε από ίωση. Όσα και αν αποκτήσει κάποιος, στο τέλος της ημέρας αποζητά την συντροφικότητα, τη θαλπωρή. Επένδυσε σε αυτό. Μην εγκαταλείπεις τη σχέση όταν περνά δυσκολίες.

Απολαύσετε στιγμές όπως το καλό φαγητό

Τρώτε καλό φαγητό για να αισθανθείτε καλά και να ζήσετε πολύ. Μην τρώτε βιαστικά, στο πόδι, ανάμεσα σε άλλες δουλειές. Απολαύστε το! Γενικώς απολαύστε μικρές στιγμές της καθημερινής ρουτίνας.

Να είστε ευπροσάρμοστοι

Είναι γεγονός ότι η ικανότητα προσαρμογής στις δύσκολες και αντίξοες καταστάσεις είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, είναι κάτι που μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να καλλιεργήσει και να αναπτύξει, ανεξάρτητα από το αρχικό του επίπεδο.

Δεν είναι βέβαια θέμα μιας συνταγής για επιτυχία. Ούτε και για κάτι βραχυπρόθεσμο. Πρόκειται για μια μακροχρόνια προσπάθεια, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγή τρόπου σκέψης, αντιμετώπισης και δράσης, με στόχο την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας ενώπιον των κάθε μορφής δύσκολων καταστάσεων που εμφανίζονται καθημερινά.