Σωτήρης Κοντιζάς: Τα παιδικά χρόνια στην Ιαπωνία, η γνωριμία με τη σύζυγό του και το σπάνιο όνομα της κόρης του

0
1863
Ακολουθήστε μας στα social media

Σωτήρης Κοντιζάς: Τα παιδικά χρόνια στην Ιαπωνία, η γνωριμία με τη σύζυγό του και το σπάνιο όνομα της κόρης του

Ο Σωτήρης Κοντιζάς έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τον τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής του MasterChef. Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1983 και η μητέρα του είναι από την Ιαπωνία.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Η παιδική ηλικία του Σωτήρη Κοντιζά

Ο Σωτήρης Κοντιζάς είχε πει για την παιδική του ηλικία:”Γεννήθηκα στην Ελλάδα και φύγαμε αμέσως για την Ιαπωνία. Έμεινα δύο χρόνια εκεί όταν ήμουν πολύ μικρός και όλα τα υπόλοιπα πηγαινοερχόμασταν συχνά. Στην αρχή μέναμε εκεί όλο το καλοκαίρι. Όσο μεγαλώναμε μειωνόταν το χρονικό διάστημα. Τελευταία φορά πήγα το 2010. Είναι δύσκολο να βρω πια έναν μήνα ελεύθερο για να πάω λόγω δουλειάς.

Ο πατέρας μου είναι από του Ρέντη, με γονείς από τις Σέρρες η γιαγιά μου και από τη Μύκονο ο παππούς. Το επώνυμο Κοντιζάς είναι κυκλαδίτικο. Είχε φύγει από την Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 με υποτροφία για σπουδές στην Αγγλία. Σχεδόν δεν γνώριζε αγγλικά. Τότε γνώρισε τη μητέρα μου. Δεν ήταν ανώδυνο όλο αυτό από την πλευρά της Ελληνίδας πεθεράς. Ο πατέρας μου σπούδασε μηχανολόγος-μηχανικός αλλά δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα. Ήταν εμπορικός διευθυντής σε μια ιαπωνική εταιρεία -έχουν κλείσει πια τα γραφεία της στην Ελλάδα”.

Το απολυτήριο λυκείου του Σωτήρη Κοντιζά 

Ο Σωτήρης Κοντιζάς είχε γράψει μαζί με την ανάρτησή του στο Facebook:”Θυμάμαι πολύ καλά την ημέρα που πήγα να καταθέσω το μηχανογραφικό μου. Ήταν το 2000, η πρώτη χρονιά με το σύστημα των κατευθύνσεων, πρέπει να είχαμε εξεταστεί σε κοντά 15 μαθήματα. Και μέσα σε αυτά έπρεπε να κατανοήσω και τι είναι και πώς συμπληρώνεται ένα μηχανογραφικό.

Κατέληξα σύντομα πως το μηχανογραφικό μου θα πρέπει να είναι ο “καθρέφτης” των προτιμήσεών μου: οι σχολές που πραγματικά με ενδιαφέρουν με τη σειρά που πραγματικά προτιμώ. Φτάνω λοιπόν σε ένα σχολείο στη Νέα Ιωνία και δίνω το συμπληρωμένο μου μηχανογραφικό στον “ειδικό”. “Φίλε μου, είναι λάθος”, μου λέει.

“Τσέκαρέ το πάλι και έλα ξανά”. Δεν καταλάβαινα πώς μπορεί να ήταν λάθος οι προτιμήσεις μου. Εγώ αυτά ήθελα με αυτήν ακριβώς τη σειρά. “Μα έχεις βάλει πρώτη μια σχολή με χαμηλότερη βάση από τη δεύτερη”.

“Με αυτή τη σειρά τις θέλω”.

“Ναι, αλλά έτσι και τη σχολή της δεύτερης θέσης, βάλ’ τες ανάποδα! Ή μη βάλεις καθόλου τη δεύτερη, αν περάσεις κάπου θα περάσεις στην πρώτη”.

“Και πού το ξέρετε;”

“Μα σύμφωνα με τις περυσινές βάσεις…”

Αυτές οι περυσινές βάσεις. Το ότι κοιτάμε τις περυσινές βάσεις είναι η αρχή του κακού. Τι σχέση έχουν οι περυσινές βάσεις με το τι πραγματικά θέλω εγώ ή ο καθένας μας να σπουδάσει; Αν κάποια στιγμή μια γενιά παιδιών δήλωνε τις πραγματικές της προτιμήσεις στο μηχανογραφικό, χωρίς να υπολογίσει τις περυσινές βάσεις, χωρίς να επηρεαστεί από γονείς και απωθημένα, χωρίς να τη νοιάζει η ανεργία στον τομέα, το πιασάρικο άκουσμα του τίτλου της σχολής, τότε μπορεί οι βάσεις εκείνη τη χρονιά να μην είχαν καμία μα καμία σχέση με τις “περυσινές”. Αν αυτό συμβεί και την επόμενη χρονιά και τη μεθεπόμενη, τότε δε θα έχουμε πια περυσινές βάσεις, θα έχουμε τις βάσεις ως στατιστικά και ιστορικά δεδομένα. Έτσι όπως θα έπρεπε να είναι.

Αν περισσότερα άτομα ασκούν το επάγγελμα που πραγματικά θέλουν τότε θα έχουμε περισσότερους επιτυχημένους επαγγελματίες. Περισσότερους χαρούμενους ανθρώπους. Θα ζούμε σε μια καλύτερη κοινωνία. Τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε έναν καλύτερο κόσμο. Μπορεί να κάνω και λάθος. Μπορεί και όχι. Τροφή για σκέψη λίγες ώρες πριν συμπληρώσετε εσείς ή τα παιδιά σας το μηχανογραφικό. Καλή τύχη.

(το μηχανογραφικό μου φυσικά δεν το έχω, στη φωτογραφία το απολυτήριο λυκείου με φωτογραφία μου στα 17 και εμφανές το γένος suzuki λες και πάω γυρεύοντας για τρολάρισμα.)”, είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Ο αδελφός του Σωτήρη, Κοσμάς Κοντιζάς

Ο Σωτήρης Κοντιζάς σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε μιλήσει για τον αδελφό του λέγοντας: “Ασχολείται με τους υπολογιστές. Παρόλα αυτά φτιάχνει ένα φανταστικό σουφλέ σοκολάτας”.

Ο Κοσμάς δεν έχει και δεν θέλει να έχει καμία επαφή με τη δημοσιότητα και παρ’ όλο που έχει σελίδα στο instagram, την έχει κλειδωμένη για να διαφυλάσσει τις προσωπικές του στιγμές μακριά από τα εκτυφλωτικά φώτα στα οποία κινείται ο αδελφός του.

Η μοναδική φωτογραφία του Κοσμά που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναρτήθηκε μόνο για επαγγελματικούς λόγους μιας και ο ίδιος αυτοσυστήνεται ως technical project manager σε ομίλους.

 

Η γνωριμία του διάσημου σεφ με τη σύζυγό του Δέσποινα

Ο Σωτήρης Κοντιζάς είχε αποκαλύψει πως με τη σύζυγό του είχαν γνωριστεί  σε ένα εστιατόριο της Αθήνας. Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του: “Με υποδέχθηκε, με έβαλε να καθίσω στο τραπέζι, μου πήρε παραγγελία και με σέρβιρε. Τη δεύτερη φορά που πήγα για φαγητό, της έδωσα το τηλέφωνό μου”, εξήγησε για τη γνωριμία, παραδεχόμενος ότι ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

Είχε περιγράψει μάλιστα και το πώς και πότε αντιλήφθηκε ότι αυτός ο έρωτας ήταν μια σχέση ζωής: “Μετά από ένα ταξίδι το κατάλαβα – όπως και εκείνη, απ’ ό,τι μου είπε έπειτα από μια συζήτησή μας. Με τη σύντροφό μου ήμασταν πολύ μικρό χρονικό διάστημα μαζί και αποφασίσαμε να πάμε ένα ταξίδι στο Βιετνάμ για δύο εβδομάδες, όπου περάσαμε υπέροχα. Είχαμε κλείσει πού θα μείνουμε μόνο για τα δύο πρώτα βράδια και τις επόμενες δύο εβδομάδες σχεδιάζαμε το πρόγραμμα μέρα με τη μέρα. Όταν περνάς καλά με τον άλλο σε τέτοιες συνθήκες, καταλαβαίνεις πως κινείστε στο ίδιο μήκος κύματος”.

Εκείνη ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο σεφ άφησε το Λονδίνο για τα Εξάρχεια, όπου η οικογένεια ζει έως σήμερα. “Αυτή η γειτονιά με βρήκε, μια και έμενε η γυναίκα μου όταν γίναμε ζευγάρι”, έχει πει ο σεφ, ο οποίος διακρίνεται και για το χιούμορ του και τον αυτοσαρκασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέντευξή του είχε περιγράψει το πώς η σύζυγός του, μετά τον χαμό που έγινε με τη δημοσιότητα που απέκτησε ξαφνικά και το γκελ στις γυναίκες, προφανώς θέλοντας να απωθήσει επίδοξες θαυμάστριες που κάνουν επίθεση μέσω social media, του… ζήτησε τους κωδικούς για να απαντάει εκείνη.

 

Ο αγαπημένος σεφ, ο οποίος είναι παντρεμένος εδώ και αρκετά χρόνια με την Ελληνοϊταλίδα σύζυγό του, Δέσποινα, έχουν αποκτήσει μία κόρη και έναν γιο που είναι και η απόλυτη προτεραιότητά τους

Η μικρούλα ήρθε στον κόσμο πριν από 4,5 χρόνια ενώ ο πρίγκιπάς τους πριν από 2 χρόνια, γεμίζοντας με απίστευτη χαρά το ζευγάρι.

Ο γνωστός σεφ, αν και πολυάσχολος επαγγελματίας, βρίσκει καθημερινά χρόνο για να τον αφιερώσει στην οικογένειά του.

Λόγω καταγωγής, μιας και είναι μισός Έλληνας -από την πλευρά του μπαμπά- και μισός Ιάπωνας από την πλευρά της μαμάς, ο Σωτήρης Κοντιζάς έχει μεγαλώσει κουβαλώντας και τους δύο πολιτισμούς. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε παρά να περάσει και στα παιδιά του αυτές τις δύο τόσο διαφορετικές κουλτούρες. Αρχής γενομένης από τα ονόματά τους μιας και διαθέτουν και οι δύο ιαπωνικά ονόματα.

Κάποτε είχε δηλώσει για την κόρη του και για την καταπληκτική της ομοιότητα μαζί του: «Η κόρη μου, όταν γεννήθηκε, μου έμοιαζε περισσότερο. Τώρα είναι δύο ετών και, λένε, ότι είναι μοιρασμένη στα χαρακτηριστικά πενήντα-πενήντα. Τη φωνάζουμε Τάτα, που είναι η μπέμπα στα ιταλικά. Το όνομά της είναι Αριάννα-Τσιχίρο».

Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος με δηλώσεις του, το όνομα της πριγκίπισσάς του είναι εμπνευσμένο από μία ταινία του Μιγιαζάκι στην οποία το Τσιχίρο αναφερόταν σε μία μονάδα μέτρησης του βυθού.

Ιαπωνικό όνομα όμως έχει και ο μικρός γιος του, το οποίο αποκάλυψε ο ίδιος ο γνωστός σεφ όταν το έγραψε στη λεζάντα μιας φωτογραφίας τους στο Instagram. Ο μικρός λοιπόν λέγεται Kenji, χωρίς όμως αυτή τη φορά να γνωρίζουμε από πού το εμπνεύστηκε ή τι σημαίνει στα Ιαπωνικά. Σήμερα, το ζεύγος περιμένει το τρίτο του παιδί.

Επαγγελματική πορεία

Mε πατέρα Έλληνα και Γιαπωνέζα μητέρα, ο Σωτήρης Κοντιζάς έμαθε από μικρός να συνδυάζει μέσα του κουλτούρες αλλά και πολλά διαφορετικά προσόντα, που τον έκαναν να πειραματιστεί από νωρίς σε διαφορετικά πεδία, πριν καταλήξει να αφοσιωθεί στην τέχνη της μαγειρικής.

Στο μενού της ζωής του θα βρεις το πτυχίο του από το τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, την εργασία του ως μεταφραστή ιαπωνικής γλώσσας στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ένα σύντομο πέρασμα από τον τραπεζικό κλάδο.

Θα έλεγες πως ο 34χρονος Σωτήρης Κοντιζάς είναι η συνταγή ενός «καλού μαθητή», αν μαζί με όλα αυτά δεν συμπλήρωναν το προφίλ του μεγάλες δόσεις δημιουργικότητας, αυτοσχεδιασμού και απόλυτων ανατροπών. Η μεγαλύτερη από αυτές; Η απόφασή του τελικά να γίνει σεφ και να θέσει όλα τα παραπάνω προσόντα του στην υπηρεσία μιας διεθνούς καριέρας με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Ξεκινώντας το 2007 πλάι στον Χριστόφορο Πέσκια και διανύοντας μία ανοδική πορεία σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, αποφάσισε να δοκιμαστεί στην ευρωπαϊκή σκηνή, ξεκινώντας από την Κοπεγχάγη, όπου για δύο χρόνια θήτευσε πλάι στους μεγάλους chef Rasmus Kofoed και Torsten Vildgaard μπαίνοντας στα βαθιά της υψηλής κουζίνας και γαστρονομίας, εξασφαλίζοντας έτσι τη …μεταγραφή του στο περίφημο The Ledbury του Λονδίνου πλάι στον Brett Graham.

Ήταν φυσικό η τόσο εντυπωσιακή, γρήγορη και -πλούσια σε γνώση- πορεία του, να τον χρίσει το ίδιο γρήγορα Head Chef σε ένα από τα πιο trendy εστιατόρια της Αθήνας, το “Nolan”, όπου και μπορεί κανείς να δοκιμάσει τις γευστικές προτάσεις αυτού του ανερχόμενου star της κουζίνας.