Κορωνοϊός: 10 άγνωστα και μη συνηθισμένα συμπτώματα που τώρα μαθαίνουμε

0
761
Ακολουθήστε μας στα social media

Κορωνοϊός: 10 άγνωστα και μη συνηθισμένα συμπτώματα που τώρα μαθαίνουμε

Κορονοϊός: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καραντίνα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πανδημία του κορονοϊού (σ.σ. COVID-19). Από εκεί και πέρα, οι πολλοί Έλληνες πολίτες δεν γνωρίζουν ποια είναι τα συμπτώματα της συγκεκριμένης νόσου. Παρακάτω υπάρχει σχετική λίστα, με τα συμπτώματα του COVID-19.

Κορονοϊός – Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν τα δέκα συμπτώματα, που οφείλετε να ξέρετε

– Διάρροια και ναυτία: Κινεζική έρευνα έδειξε ότι η ύπαρξη συμπτωμάτων, όπως η διάρροια πρέπει να γεννά υποψίες για λοίμωξη Covid-19. Ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανιστεί τα πιο αναμενόμενα αναπνευστικά συμπτώματα. Επίσης συμπεραίνει ότι οι ασθενείς με πεπτικά συμπτώματα έχουν χειρότερη κλινική εξέλιξη και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Αυτό συμβαίνει σε σχέση, με όσους δεν έχουν τέτοια συμπτώματα.

Η μελέτη σε 204 ασθενείς (με μέση ηλικία 55 ετών) με Covid-19 σε διάφορα νοσοκομεία της Γουχάν και άλλων κινεζικών πόλεων έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί (99) εισήχθησαν σε νοσοκομείο αναφέροντας ένα ή περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα ως βασικό πρόβλημά τους. Από αυτούς, οι 41 (ποσοστό 20% ή ο ένας στους πέντε) είχαν σαφές πεπτικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, οι 29 είχαν διάρροια και οι οκτώ εμετούς. Επίσης, οι τέσσερις είχαν πόνους στην κοιλιά. Μάλιστα επτά ασθενείς είχαν μόνο γαστρεντερικά και καθόλου αναπνευστικά συμπτώματα.

Κορονοϊός – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλα συμπτώματα, που οφείλετε να ξέρετε

– Δυσφορία και σύγχυση: Σε πρόσφατη αναφορά μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στην Ουάσιγκτον, σημειώνεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των φιλοξενούμενων βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, με κάποιους να αναφέρουν ασυνήθιστα συμπτώματα όπως αίσθημα δυσφορίας, γενική αδιαθεσία ή ανησυχία. Άλλοι ανέφεραν στα συμπτώματα έλλειψη προσανατολισμού και εξάντληση. Οι πανδημίες, η κοινωνική απομόνωση και η καραντίνα μπορούν να προκαλέσουν άγχος και στρες, που σε συνδυασμό με άλλους ψυχολογικούς παράγοντες οδηγούν σε ανάλογα συμπτώματα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η σοβαρή σύγχυση ή αδυναμία συγκέντρωσης, αποτελούν προειδοποιητικό σύμπτωμα που σε συνδυασμό με μελάνιασμα των χειλιών, αναπνευστικά προβλήματα ή πόνο στο θώρακα χρήζουν άμεσης ιατρικής διερεύνησης.

– Ρίγη και μυϊκοί πόνοι: Αποτελούν συμπτώματα πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, έχουν αναφερθεί όμως και από ασθενείς με κορονοϊό. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 11% όσων μελετήθηκαν ανέφεραν ως σύμπτωμα κρυάδες και ρίγη, ενώ το 14% ανέφερε μυϊκούς πόνους. Τα ρίγη και οι μυϊκοί πόνοι μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη ότι θα ακολουθήσουν και άλλα συμπτώματα ή οι μόνες ενδείξεις ήπιας νόσησης από κορονοϊό.

Κορονοϊός: Τα υπόλοιπα συμπτώματα, που οφείλετε να ξέρετε

– Πονοκέφαλοι και ζαλάδες: Οι πονοκέφαλοι αναφέρθηκαν από το 8% των ασθενών με COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet. Οι ζαλάδες επίσης αποτελούν σύμπτωμα της μόλυνσης από κορονοϊό, σύμφωνα με την κλινική του Cleveland, αν και οι συχνές ή απότομες ζαλάδες μπορεί να υποδεικνύουν κάτι σοβαρότερο.

– Καταρροή και πονόλαιμος: Μικρός αριθμός ασθενών με COVID-19 -λιγότερο από 5%- εκδηλώνει ρινική συμφόρηση ή καταρροή, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο, το φτάρνισμα δεν συνδέεται καθόλου με τον κορονοϊό. Τα συμπτώματα αυτά είναι κοινά τόσο στις αλλεργίες όσο και στο απλό κρυολόγημα. Ο πονόλαιμος είναι επίσης συχνότερος σε περιπτώσεις γρίπης ή κρυολογήματος, αν και έχει καταγραφεί σποραδικά και σε νόσηση από κορονοϊό.