Θέμα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο Μαρούσι θέτει ο Λ. Μαγιάκης

0
653
Ακολουθήστε μας στα social media

Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, απευθύνει ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Λευτέρης Μαγιάκης, με θέμα το προσφυγικό ζήτημα.

«Ενωμένη η τοπική κοινωνία συμβάλλει με ανθρωπιά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος» τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης στην ακόλουθη επιστολή:

Κύριε δήμαρχε

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστατευτικό ζήτημα, τόσο γενικότερα όσο και στην περιοχή μας, θα θέλαμε να σας διατυπώσουμε τις απόψεις μας.

Στόχος μας η συμβολή του Δήμου μας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση ενός τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος, συνέπεια των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που συντελούνται στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.

Ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας μας για τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμβάλλει ουσιαστικά, όπως εξάλλου έκανε και εξακολουθεί να κάνει, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων των μνημονιακών πολιτικών.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε την πολιτική των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που στο όνομα της διασφάλισης των συμφερόντων τους δεν διστάζουν να αιματοκυλίσουν λαούς, τα θύματα των οποίων, από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, ξεπερνούν τους 500.000 νεκρούς.

Ούτε, επίσης, να μην αναφερθούμε στην πολιτική της Ε.Ε. που από τη μία συμβάλλει στη διεξαγωγή των πολέμων, αρνείται όμως πεισματικά να υποδεχθεί στις χώρες της τους ξεριζωμένους, έχοντας μετατρέψει την πατρίδα μας σε αποθήκη ψυχών.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου και οι παραμεθόριες περιοχές της χώρας δεν είναι μόνο μη διαχειρίσιμο από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και περικλείει σημαντικούς εθνικούς κινδύνους.

Η αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα καθίσταται πλέον όχι μόνο αναγκαία, αλλά, όπως προαναφέραμε, και εθνικά επιβεβλημένη.

Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος μας θα πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να υποδεχθεί ένα αριθμό προσφύγων – μεταναστών που του αναλογεί.

Και αυτό μπορεί να γίνει αν ισχύσουν κάποιες προϋποθέσεις:

  • Να διασφαλιστούν στοιχειωδώς αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές διαβίωσης, σίτισης, υγειονομικής περίθαλψης, ψυχολογικής στήριξης, παιδικής φροντίδας, κοινωνικής ενσωμάτωσης και ασφάλειας.
  • Να ενημερωθεί κατάλληλα η τοπική κοινωνία για όλα τα μέτρα που θα ληφθούν για τη στήριξη των ξεριζωμένων ώστε να μην νοιώσει απειλούμενη και έτσι να δοθεί χώρος για την ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων και σχετικών αντιδράσεων.
  • Να υπάρξει η ανάλογη χρηματοδότηση από το κράτος απευθείας προς τον Δήμο για την οικονομική στήριξη των παραπάνω δράσεων που θα πρέπει να έχει το γενικό συντονισμό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, κρατικές Αρχές, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οργανώσεις μεταναστών, ειδικούς επιστήμονες.
  • Να υπάρξουν οι ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε η διαχείριση των κονδυλίων να γίνεται ευέλικτα προκειμένου τα χρήματα να μην κατευθύνονται σε ΜΚΟ.
  • Να αντληθεί πείρα από Δήμους της Αττικής που ήδη φιλοξενούν πρόσφυγες-μετανάστες (Κερατσίνι, Πέραμα).
  • Να αναπτυχθεί στην πόλη ένα ευρύ κύμα εθελοντισμού συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας και εθελοντικών οργανώσεων.

Η πόλη μας διαθέτει επαρκείς κοινωνικές υποδομές (ΟΚΟΙΠΑΔΑ) που, ενισχυόμενες κατάλληλα, δεν θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να στηρίξουν ένα εύλογο αριθμό προσφύγων μεταναστών.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος μας, εξ αιτίας των περιοριστικών πολιτικών, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε ένα τόσο μεγάλο ανθρωπιστικό και εθνικό πρόβλημα, περιοριζόμενοι στα στενά ατομικά μας συμφέροντα.

Οι καιροί απαιτούν μεγαλοψυχία, ανθρωπισμό και ανάπτυξη κοινωνικής αλληλεγγύης προς κάθε κατεύθυνση.

Από την πλευρά μας σας καλούμε να λάβετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες σε επίπεδο παρατάξεων και Δημοτικού Συμβουλίου.

Δηλώνουμε, επίσης, έτοιμοι να συμβάλλουμε στον σχεδιασμό και τη στήριξη οποιωνδήποτε θετικών ενεργειών αποφασιστούν συλλογικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για την παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι

Λ. Μαγιάκης

Δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου