Χριστιάνα Νικολάου: Η νεαρή βρεφοκόμος που έγινε δότρια μυελού των οστών για να σώσει μια ζωή

0
1354
Ακολουθήστε μας στα social media

Χριστιάνα Νικολάου: Η νεαρή βρεφοκόμος που έγινε δότρια μυελού των οστών για να σώσει μια ζωή

Χριστιάνα Νικολάου: Η νεαρή βρεφοκόμος από την Πάφο που έγινε δότρια μυελού για το συνάνθρωπό μας.

Χριστιάνα Νικολάου: Τι ώθησε την νεαρή βρεφοκόμο

Η νεαρή βρεφοκόμος δίχως δεύτερη σκέψη, μόλις έμαθε ότι είναι συμβατή δότρια για συνάνθρωπό μας από την Κύπρο, ηλικίας 40 ετών ο οποίος χρειάζεται μυελό των οστών δήλωσε αμέσως παρούσα.

Δίχως καθυστέρηση και αφού πέρασε όλα τα στάδια εξετάσεων που προϋποθέτει το πρωτόκολλο για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά η Χριστιάνα χθες βρέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και έγινε η αιτία ένας συνάνθρωπός μας και μια οικογένεια να συνεχίσουν να ελπίζουν και να ονειρεύονται.

Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν καθημερινά ότι η Κοινωνία μας είναι προικισμένη από λαμπρούς νέους που την ώρα που χρειάζεται είναι έτοιμοι να στηρίξουν και να δώσουν ζωή στους συνανθρώπους τους.

Χριστιάνα Νικολάου: Η δωρεά μυελού των οστών

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι στον κόσμο διαγιγνώσκονται από καρκίνο του αίματος, όπως είναι λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά) ή τα λεμφώματα. Για πολλούς η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν εθελοντή δότη με συμβατό ιστικό τύπο. Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να είναι ιστοσυμβατά -κάτι εξαιρετικά σπάνιο δεδομένης της μεγάλης ποικιλομορφίας των ιστικών τύπων στους πληθυσμούς. Ανάμεσα σε αδέρφια η πιθανότητα συμβατότητας είναι περίπου 30%. Εκτός οικογενείας, οι πιθανότητες πέφτουν κατακόρυφα στο 1:20.000 έως 1:1.000.000, ή ακόμα χαμηλότερα όταν ο ιστικός τύπος ενός ατόμου είναι σπάνιος.

Το πόσο δύσκολο είναι να βρουν οι ασθενείς ένα συμβατό μη συγγενή δότη γίνεται φανερό από το γεγονός ότι πολλές φορές δεν ανευρίσκουμε κατάλληλο δότη ούτε ανάμεσα στους 28 εκατ. εθελοντές δότες που είναι καταγεγραμμένοι στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών Μυελού των Οστών (Bone Marrow Donors Worldwide – BMDW).

Για να καταχωρηθείς στο Αρχείο ∆οτών, πρέπει να πρώτα να συμπληρώσεις και να υπογράψεις την αίτηση εγγραφής δότη και να αποταθείς στο Καραϊσκάκειο Ίδρυµα ή στην Τράπεζα Αίµατος του Νοσοκοµείου της επαρχίας σου για να δώσεις λίγο αίµα για τον έλεγχο του ιστικού σου τύπου.

Αν έχεις ήδη εγγραφεί ως δότης µυελού των οστών, δεν χρειάζεται να εγγραφείς ξανά. Μπορείς να επικοινωνήσεις µε το Καραϊσκάκειο Ίδρυµα στο 22772700 για να το επιβεβαιώσεις.