Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει δυνατότητα για αναδρομικά

0
173
Ακολουθήστε μας στα social media

Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει δυνατότητα για αναδρομικά

«Δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης

Στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθαρίζοντας ότι: «Η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για να δώσει αναδρομικά».

Ειδικότερα, μιλώντας στον Σκαϊ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι: «έχουμε πει ότι θα δώσουμε αυξήσεις στις συντάξεις 3,1%, δεν έχουμε περιθώρια για αναδρομικά. Τι να πούμε; Ότι κόβουμε από τους συνταξιούχους και τα δίνουμε στους δικαστικούς; Το θέλει κανένας αυτό; Τα δικαστήρια έχουν κρίνει για τα αναδρομικά και η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψιν της αυτές τις αποφάσεις. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει παρουσιαστεί, περιθώρια δεν υπάρχουν. Το ζήτημα των αναδρομικών, ευρύτερα, έχει ήδη ρυθμιστεί. Θα θωρακίσουμε το σύστημα για να μην έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και την οικονομία».

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιφρονεί τη δικαιοσύνη. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη» υπογράμμισε

Ο υπουργός τόνισε ότι: «Δεν είναι δυνατόν, απλώς και μόνο ερμηνεύοντας κάποια άρθρα του Συντάγματος να καταλήγουμε ότι πρέπει να έρθει το υπουργείο Οικονομικών και να δίνει λεφτά, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εδώ, τα λεφτά αφορούν μία συγκεκριμένη ομάδα, η οποία τυχαίνει να αποφασίζει και για τον εαυτό της».

«Δεν θα αμφισβητήσω τις πρόνοιες του Συντάγματος για τους δικαστικούς. Εμείς λαμβάνουμε υπόψιν μας την απόφαση αυτή αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και την ανάγκη να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. Διότι, αν αρχίσουμε πάλι να έχουμε υπερβολικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και ελλείμματα για τις συντάξεις, ο λογαριασμός αυτός θα πάει στους Έλληνες πολίτες. Σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή μία ρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά ακόμα περισσότερο θα λαμβάνει υπόψιν την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας» είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Το 2023 υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 9 δισεκ. ευρώ παραπάνω έσοδα χωρίς να έχουμε αύξηση των φόρων, λόγω της ανάπτυξης. Αν αρχίσουμε και κάνουμε ό,τι θέλουμε, όλη αυτή η πορεία που επιτεύχθηκε με μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας και μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης, θα διακυβευτεί».

Ο προϋπολογισμός και το πρωτογενές πλεόνασμα

Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως: «Θα επιδιώξουμε μέχρι το τέλος ο προϋπολογισμός να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό που έχουμε ανακοινώσει, το 1,1%. Αυτό είναι το διαβατήριο για τις αγορές, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας». 

«Επειδή έχουμε πάει καλά, δεν ήρθα εγώ να χαλάσω τη δουλειά του προηγούμενου υπουργείου. Εκείνο το οποίο μας βοηθάει και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι ότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ίδιας της οικονομίας. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, επειδή έχουμε ένα σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής, τα πράγματα προχωρούν μπροστά και αυτό αντανακλάται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως αν και αυτή τη χρονιά είχαμε δύο εκλογές και φυσικές καταστροφές μπορούμε και δίνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε προεκλογικά και από εκεί και πέρα, στο τέλος της χρονιάς θα δούμε τον λεγόμενο δημοσιονομικό χώρο»

Πηγή: Proson.gr