Σοφία Λουκοπούλου παιδίατρος: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον ιο

0
2726
Ακολουθήστε μας στα social media

Σοφία Λουκοπούλου παιδίατρος: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον ιο

Σοφία Λουκοπούλου παιδίατρος: Δείτε τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το νέο κορωναίο -2019 (SARS-CoV-2) με την ματιά και τις γνώσεις της παιδιάτρου – παιδοκαρδιολόγου κ. Σοφίας Λουκοπούλου. Αυτά είναι τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσουν γονείς και παιδιά για την πρόληψη των παιδικών καρδιοπαθών και μη.

Στις 9/1/2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ένα νέο στέλεχος κορωναιου .Ο νέος κορωναιος ονομάζεται τώρα SARS-CoV -2,ενώ η ασθένεια που προκαλεί COVID 19. Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μοιάζει με κορώνα ,γι αυτό ονομάστηκε και κορωναιος.

Ανιχνεύτηκε ,αρχικά ,στην περιοχή ΓΙΟΥΧΑΝ της Κίνας και έχουν διαπιστωθεί κρούσματα σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.Στην Ευρώπη έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε 29 χώρες,με 4 επαρχίες της Βόρειας Ιταλίας να έχουν συνεχώς αυξανόμενη μετάδοση στην κοινότητα.Εκτιμάται ότι το 33% των λοιμώξεων του αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωναιους.

Παρόλο που ο SARS-CoV-2 προέρχεται από τα ζώα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων κατά το βήχα η το φτέρνισμα η όταν βρίσκομαστε κοντα σε άτομο που είναι ασυμπτωματικός φορέας.Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 1-14 μέρες.Η νόσος διαδράμει συνήθως με ήπια συμπτώματα όπως πυρετό,βήχα, φτάρνισμα,πονόλαιμο, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή .

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπόρεί να εκδηλωθεί με δύσπνοια,πνευμονία και να καταλήξει και στο θάνατο.Η θνητότητα παγκοσμίως εκτιμάται στο 2,9%.Ευτυχώς στα παιδιά και η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι χαμηλή,γι αυτό και μεγάλος αριθμός παιδιών  μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς.Μπορεί,επίσης,να μεταδιδεται, ακομη και μετά την αποδρομή της λοίμωξης.

Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν καλό και σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό  τουλάχιστον  για 20secs  η να έχουμε  προμηθεύσει τα παιδιά μας  με αλκολοουχο διάλυμα η μαντηλάκια με αλκοόλη.Να τα συμβουλεύουμε να μην τρίβουν τα μάτια,τη μύτη η να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα αν δεν είναι πλυμμένα.

Να τα αποτρέπουμε να πιάνουν πόμολα η να πατουν κουμπιά  σε κοινόχρηστους χώρους.Να αποφευγουμε  να τα πηγαίνουμε σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο,ενήλικες η παιδιά αυτή την περίοδο και  κλειστούς παιδότοπους.Επίσης στο σχολείο να μην έρχονται σε κοντινή επαφή με συμμαθητές τους που βήχουν η φταρνίζονται.

Για τα καρδιοπαθή, τα παιδιά  που εχουν χειρουργηθεί  στην καρδιά η  εχει γίνει κάποια διαδερμική καρδιακή  επέμβαση  και αυτά που εχουν νοσήσει  από νοσο ΚΑWASAKI και εχουν λάβει γ-σφαιρίνη δεν υπάρχει κάποιο   ειδικό μέτρο  για τον SARS-CoV-2 εκτός αυτών που ισχύουν για το γενικό παιδικό πληθυσμό και για την πρόληψη αποφυγής νόσησης που ισχύει για όλους τους ιούς και τα μικρόβια για τις παραπάνω κατηγορίες καρδιοπαθών παιδιών.Δεν έχουν  αναφερθεί αυξημένα κρούσματα μυοκαρδίτιδας από τον SARS-CoV-2 στα παιδιά.

Υπάρχουν 2 βιομηχανίες που ετοιμάζουν το νέο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 και μια βιομηχανία που ετοιμάζει φάρμακο κατά του ιου.

Γράφει η Σοφία Λουκοπούλου Παιδίατρος- παιδοκαρδιολόγος – Διευθύντρια ΕΣΥ