Πόνος στον αυχένα και την πλάτη: Έξι μυστικά που θα σας λύσουν το πρόβλημα για πάντα

0
399

Πόνος στον αυχένα και την πλάτη: Έξι μυστικά που θα σας λύσουν το πρόβλημα για πάντα

Ο πόνος σε λαιμό και πλάτη μπορεί να θεραπευτεί φυσικά με συγκεκριμένες ασκήσεις και συνήθειες που πρέπει να γίνουν η καθημερινή σας ρουτίνα.

 

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τάμπλετ και έξυπνα τηλέφωνα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή και στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει πόνο στον λαιμό και την πλάτη.

 

Φυσικά, η λύση δεν είναι να τα παρατήσουμε, αλλά θα πρέπει να ενσωματώσουμε ασκήσεις και δραστηριότητες που μειώνουν τις παρενέργειες τις οποίες δημιουργεί η συνεχής χρήση τους στην καθημερινή μας ρουτίνα.

 

Πόνος σε λαιμό και πλάτη: Ποιοι οι λόγοι που τον προκαλούν

 

Παρ’ όλα αυτά, πριν προτείνουμε ασκήσεις γι’ αυτό το πρόβλημα, πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι προκαλεί τον πόνο στον λαιμό και την πλάτη.

 

 

Οι συσπάσεις είναι τραυματισμοί που δημιουργούνται όταν οι μύες τεντώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Όταν συμβεί αυτό, εμφανίζονται οι λεγόμενοι “κόμποι.” Αυτοί είναι το αποτέλεσμα της ανικανότητας των μυών μας να επιστρέψουν σε κατάσταση ξεκούρασης.

 

Η μυϊκή σύσπαση εντείνεται σε σχέση με τη δύναμη των μυών. Ως εκ τούτου, όσο πιο αδύναμοι είναι τόσο περισσότερο πόνο θα νιώσετε.

 

Εξαιτίας του ότι δεν χρησιμοποιούμε την πλάτη και το λαιμό για να πιάσουμε ή να κρατήσουμε πράγματα, είναι πολύ ευαίσθητες περιοχές. Για τον ίδιο λόγο, τείνουμε να μην τις φροντίζουμε τόσο πολύ. Μόνο όταν εμφανίσουμε τα συμπτώματα θυμόμαστε πως υπάρχουν.

 

Γι’ αυτό, το να κάνετε ασκήσεις για να μειώσετε την ένταση και να δυναμώσετε τους μυς σας είναι σημαντικό. Θα χρειαστεί επίσης να κάνετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας για να εξαλείψετε το άγχος. Εάν δε το κάνετε τότε οι μύες σας θα είναι μόνιμα σε ένταση και δεν θα αποφύγετε τον πόνο στον λαιμό και την πλάτη.

 

Πόνος σε λαιμό και πλάτη: Ασκήσεις που θα βοηθήσουν τη φυσική θεραπεία του

 

Πριν ξεκινήσετε αυτές τις ασκήσεις, βεβαιωθείτε πως κάθεστε στη σωστή στάση. Προτείνουμε να υιοθετήσετε τη στάση του λωτού, αλλά αν δε μπορείτε, σιγουρευτείτε πως η πλάτη σας είναι πολύ ίσια.

 

Έπειτα, είναι ώρα να εξασκηθείτε στην αναπνοή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει, καθώς το σώμα σας βασίζεται σε αυτό για την επαρκή οξυγόνωσή του.

 

Ιδανικά, θα πρέπει να αναπνέετε αργά: όταν εισπνέετε, γεμίστε την κοιλιά σας και αδειάστε τη όταν εκπνέετε. Έτσι, θα επιτύχετε ένα στάδιο χαλάρωσης που θα εξαλείψει τις εντάσεις.

 

Πόνος σε λαιμό και πλάτη: Γυρίστε το κεφάλι αριστερά και δεξιά

 

Αρχίστε να γυρίζετε σε κάθε πλευρά αλλά διατηρήστε τον λαιμό στο κέντρο. Να θυμάστε πως η φυσική άσκηση πρέπει να είναι προοδευτική. Διαφορετικά, ο κίνδυνος τραυματισμών αυξάνεται σημαντικά. Επαναλάβετε την άσκηση πέντε φορές για κάθε πλευρά.

 

Πόνος σε λαιμό και πλάτη: Γείρετε πίσω το κεφάλι σας

 

Κάντε το απαλά, με την πλάτη σας ίσια και το λαιμό σας στο κέντρο. Πρώτα, γείρετε το κεφάλι σας πίσω. Έπειτα, γείρετέ το προς το στήθος σας. Εκτελέστε την κίνηση πέντε φορές, όπως κάνατε και πριν. Μην ταράζεστε, από τη στιγμή που δεν αναζητούμε ένταση.

 

Πόνος σε λαιμό και πλάτη: Γείρετε το κεφάλι σας από πλευρά σε πλευρά

 

 

 

Αυτό όλο έχει να κάνει με το να σιγουρευτείτε ότι τ’ αυτιά σας είναι παράλληλα με τα χέρια σας. Αν το κάνετε βίαια, μπορεί να νιώσετε κράμπα ή τράβηγμα στον μυ. Κάνετε λεπτές κινήσεις και ξεκουραστείτε για μερικά δευτερόλεπτα με το λαιμό στο κέντρο. Και πάλι, επαναλάβετε πέντε φορές.

 

Πόνος σε λαιμό και πλάτη: Περιστρέψτε το κεφάλι σας

 

Τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε πλήρη κύκλο, ξεκινώντας από την αρχική θέση. Αν η πλάτη σας καμπυλώσει ή ο λαιμός σας αλλάξει θέση, θα εφαρμοστεί επιβλαβής πίεση στη σπονδυλική σας στήλη.

 

Αρχίστε την περιστροφή από τα δεξιά και βεβαιωθείτε πως όταν κάνετε πλήρη περιστροφή, το πηγούνι σας αγγίζει το στήθος σας. Ολοκληρώστε πέντε περιστροφές και ξεκινήστε πάλι, αυτή τη φορά από την αριστερή πλευρά.

 

Πόνος σε λαιμό και πλάτη: Τεντώστε τη σπονδυλική στήλη

 

Περιστρέψτε το πρόσωπό σας στα δεξιά και χαμηλώστε το σαγόνι σας ελάχιστα χωρίς να το ζορίσετε. Έπειτα, βάλτε το χέρι σας στην πίσω πάνω πλευρά του κεφαλιού σας και πιέστε απαλά προς τα κάτω. Προσέχετε τα χέρια σας να είναι χαλαρά. Κρατήστε τη στάση για δέκα δευτερόλεπτα. Κάντε το ίδιο προς τ’ αριστερά.

 

Πόνος σε λαιμό και πλάτη: Απολαύστε τον ελεύθερο χρόνο σας

 

 

 

Τέλος, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε πως ο πόνος στην πλάτη και το λαιμό συνδέεται πολλές φορές με το άγχος. Γι’ αυτό, εκτός από αυτές τις ασκήσεις, προσπαθήστε ν’ αφιερώνετε χρόνο χαλάρωσης στον εαυτό σας. Κάντε μια λίστα με δραστηριότητες που απολαμβάνετε και εντάξτε τες όσο περισσότερο μπορείτε στην καθημερινή σας ζωή.

 

Υπάρχουν άνθρωποι που επιτρέπουν στον εαυτό τους να διασκεδάσει μονάχα όταν ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο διευκολύνει στο να μπείτε σε έναν ατελείωτο κύκλο υποχρεώσεων.

 

Για το λόγο αυτό, προγραμματίστε τον χρόνο για διασκέδαση και χαλάρωση. Αυτή η στρατηγική θα σας επιτρέψει να δεσμευθείτε στον εαυτό σας.

 

Η καλή υγεία είναι ένας συνδυασμός καλής φυσικής και πνευματικής κατάστασης. Τη στιγμή που μείνει πίσω η μία από τις δύο, θα ακολουθήσει και η άλλη. Γιατί να μην πάρετε τον χρόνο για λίγη παραπάνω διασκέδαση και χαλάρωση;