Περιφέρεια Αττικής: Στόχος μας η προάσπιση της υγείας μητέρας και παιδιού

0
490
Ακολουθήστε μας στα social media

Με σύνθημα «Μητρικός Θηλασμός: Ζεστή αγκαλιά, υγιεινός τρόπος ζωής» πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, δράση για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2019, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens», στο Μαρούσι, και ήταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.

Σε επιστημονικό επίπεδο υποστηρίχθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων όπως του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μητρικού Θηλασμού» και του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος- La Leche League Greece.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις μητέρες και με τους εκπροσώπους των φορέων, ενώ όπως επισήμανε στόχος της δράσης είναι η έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και τη σημασία της υιοθέτησής του, με δεδομένο ότι θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης των νοσημάτων και προαγωγής της δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς, θα συνεχίσει να υποστηρίζει εκδηλώσεις και δράσεις προκειμένου να προαχθεί ο μητρικός θηλασμός στη χώρα μας, τονίζοντας: «Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η προάσπιση της υγείας μητέρας -παιδιού και όλης της κοινωνίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε και σε άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποίησε χαιρετισμό και η αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνη της Δράσης Βασιλική Μπενέτου. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η διατροφή τις πρώτες 1.000 μέρες της ζωής είναι καθοριστική για την υγεία του βρέφους και του μελλοντικού ενήλικα. Για τον λόγο αυτό τόνισε ότι η καθιέρωση και η επαναφορά του μητρικού θηλασμού, ως του φυσιολογικού και αυτονόητου τρόπου διατροφής των βρεφών, αποτελεί υπόθεση όλων μας.

Η ίδια επισήμανε ότι «το μητρικό γάλα είναι η φυσική και η ιδανικότερη τροφή για το βρέφος, ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του, που του εξασφαλίζει την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία». «Για τον λόγο αυτό», όπως πρόσθεσε, «χρειάζεται πολυεπίπεδη και διαχρονική στήριξη και ενθάρρυνση από το οικογενειακό, εργασιακό, κοινωνικό και νομοθετικό περιβάλλον, από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας και φιλικές προς το βρέφος και τη μητέρα δομές και υπηρεσίες υγείας».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Λ. Κεφαλογιάννη, η κ. Φ. Πεχλιβάνη αν. καθηγήτρια και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μητρικού Θηλασμού, ο κ. Ι. Δημητρακόπουλος, παιδίατρος και μέλος του Συλλόγου Μητρικού Θηλασμού, η κ. Π. Πανανή, μαία αίθουσας τοκετών Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και η κ. Α. Δασκαλάκη, διευθύντρια μονάδας νεογνών του Αττικού Νοσοκομείου κ.ά.