Κορωνοϊός: Ο πραγματικός χρόνος που “ζει” σε μάσκες και χαρτονομίσματα και πως καταστρέφεται εύκολα

0
837
Ακολουθήστε μας στα social media

Κορωνοϊός: Ο πραγματικός χρόνος που “ζει” σε μάσκες και χαρτονομίσματα και πως καταστρέφεται εύκολα

Κορωνοϊός: Η πανδημία του COVID-19 έχει πλήξει πολλές χώρες του πλανήτη. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, ο κορωνοϊός επιβιώνει στις επιφάνειες από διάφορα αντικείμενα. Αυτό συμβαίνει φυσικά και στις μάσκες, αλλά και στα χαρτονομίσματα. Ακολουθούν όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για την επιβίωση του κορωνοϊού. Αναλυτικότερα:

Κορωνοϊός – Συμβουλές για την υγεία: Η καταστροφή του

Ο κορωνοϊός απεδείχθη πολύ σταθερός (ανθεκτικός) στις χαμηλές θερμοκρασίες (στους 4 βαθμούς Κελσίου). Ωστόσο στην ακραία ζέστη (στους 70 βαθμούς Κελσίου) καταστρεφόταν μέσα σε 5 λεπτά. Στην πολύ πιο φυσιολογική θερμοκρασία των 22οC και με σχετική υγρασία γύρω στους 65 βαθμούς, ο κορωνοϊός επιβίωνε ανέτως επί ημέρες. Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κορωνοϊός έπαυε να είναι ανιχνεύσιμος:

– Έπειτα από 3 ώρες στο χαρτί του εκτυπωτή και στα χαρτομάντιλα
– Την 2η ημέρα στο επεξεργασμένο ξύλο και τα υφάσματα
– Την 4η ημέρα στο γυαλί και στα χαρτονομίσματα
– Την 7η ημέρα στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι

Κορωνοϊός – Συμβουλές για την υγεία: Λόγοι που οφείλουμε να μην αγγίζουμε χειρουργικές μάσκες

Το εύρημα, όμως, που θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό για τη δημόσια υγεία οι ερευνητές είναι ότι ο κορωνοϊός μπορούσε να ανιχνευθεί στις χειρουργικές μάσκες (στην εξωτερική πλευρά) ακόμα και 7 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι το ιϊκό φορτίο μειωνόταν σταδιακά στα προαναφερθέντα αντικείμενα καθώς περνούσαν οι μέρες. Ειδικά στις μάσκες, όμως, υπήρχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του κορωνοϊού ακόμα και την 7η ημέρα. Απλώς ήταν το 0,1% του αρχικού ιϊκού φορτίου με το οποίο τις είχαν μολύνει.

«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο όποιος φορά μάσκα δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αγγίζει το κάλυμμα του στόματος και της μύτης», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Malik Peiris, καθηγητής Ιολογίας στο HKU. «Τις μάσκες πρέπει να τις βάζουμε και να τις αφαιρούμε κρατώντας τες από τα λάστιχα στερέωσης και όχι από την κεντρική υφασμάτινη επιφάνεια. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να μολύνει τα χέρια μας ο κορωνοϊός και ύστερα να μολυνθούμε εμείς».

Συμβουλές για την υγεία: Απολύμανση

Ευτυχώς, ακόμα και στις πιο ευνοϊκές θερμοκρασίες το καλό σαπούνισμα και η χρήση απολυμαντικών μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έδειξε πως στη θερμοκρασία των 22οC ο κορωνοϊός καταστρεφόταν μέσα σε 5 λεπτά από το σαπούνισμα ή την απολύμανση με χλωρίνη ή άλλο κατάλληλο απολυμαντικό.

Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία των 22οC είναι η κλασική θερμοκρασία δωματίου, ακόμα και το καλοκαίρι σε ορισμένους κλιματιζόμενους χώρους. Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων ερευνών, τόνισε ο Dr Peiris. Ενισχύουν επίσης τη σύσταση να σαπουνίζουμε σχολαστικά τα χέρια μας (επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά).