Κορονοϊό: Η Ιερά Σύνοδος λαμβάνει μέτρα για τον ιο

0
506
Ακολουθήστε μας στα social media

Κορονοϊό: Η Ιερά Σύνοδος λαμβάνει μέτρα για τον ιο

Τη λήψη μέτρων για τον ιό του κορονοϊού ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος μετά το πέρας της συνεδρίασης. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση κλείνουν δομές της Αρχιεπισκοπής ενώ προτείνεται στους Μητροπολίτες να τελούν τις τοπικές εορτές με λιτό τρόπο.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή Συνεδρίασή της και στο πλαίσιο της προχθεσινής αποφάσεώς της (9.3.2020) περί της λήψεως μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, απεφάσισε, τις δύο επόμενες εβδομάδες (11 έως και 29 Μαρτίου 2020):

– Να ανασταλεί η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, ως και να αναβληθούν οι διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί κατά την περίοδο αυτή, ενώ προτρέπει τους νέους να μην παρευρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί.

– Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκκλησιαστικών ανοικτών δομών, των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών κ.ά., και να μην επιτρέπονται επισκέψεις σε όλες τις κλειστές εκκλησιαστικές δομές των ορφανοτροφείων, των μονάδων ΑΜΕΑ, των Γηροκομείων κ.ά., όπως και να εφαρμοσθούν άμεσα τα μέτρα που αφορούν σε αυτές τις δομές, όπως έχουν ανακοινωθεί από τους δημοσίους υπευθύνους φορείς.

– Οι Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν για το κοινό, μόνο για μία ώρα ημερησίως κατά τις εργάσιμες ημέρες.

– Τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν υπό την μορφή της διανομής των πακέτων-γευμάτων και όχι της σίτισης εντός των σχετικών δομών.

– Να αναθέσει στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας την σύνταξη καταλόγου οδηγιών των απαιτουμένων μέτρων για τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Εκκλησίας και την διά των Ιερών Μητροπόλεων αποστολή τους σε αυτά προς άμεση εφαρμογή.

Η ΔΙΣ προτρέπει τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς όπως οι τοπικές εορτές τελούνται λιτώς, μόνον με την παρουσία του οικείου Αρχιερέως κατά την περίοδο αυτή.

Επίσης τάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγιείας.

Τέλος, η ΔΙΣ επιβεβαιώνει την απόφασή της για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των ιερών ακολουθιών.

Συνήλθε από την Δευτέρα 9 έως και σήμερα, 11 Μαρτίου 2020 η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου”.

Διαβάστε εδώ:  Φθιώτιδος Συμεών: “Να κλείσουμε και τα συσσίτια της Εκκλησίας;”

Οι λοιπές αποφάσεις

Σε δεύτερο ανακοινωθέν αναφέρονται οι λοιπές αποφάσεις που πάρθηκαν.

“Κατά τις τρεις Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

Όρισε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος: α) περί του 10ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Η επίδραση του 1821 στην Λογοτεχνία και στις τέχνες», β) περί της υποβολής υποθεματολογίας στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα για τα επόμενα δύο Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια για το 1821 και γ) περί της βραβεύσεως των μαθητών της Γ’ Τάξεως Γυμνασίου των Σχολείων της Ελλάδος, οι οποίοι συμμετείχαν στον Διαγωνισμό της δημιουργίας «βίντεο», για την προβολή Επαναστατικών Μορφών, ως και με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής στα Καλάβρυτα, από της 4ης έως και της 6ης Μαΐου 2020, εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Επίσης ενέκρινε τις κάτωθι προτάσεις της ίδιας Επιτροπής που αφορούν:

– Στην αποστολή Εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αναγνωσθεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς την 25η Μαρτίου 2020.

– Στην παρουσίαση υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στα ΜΜΕ, την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, του Προγράμματος των Επετειακών Εκδηλώσεων του 2021, εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

– Στην σύγκληση Έκτακτης Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Παρασκευή 9η Απριλίου 2021, με μοναδικό θέμα την Επανάσταση του 1821 και την μεταφορά του ιστορικού λαβάρου στην εν λόγω Συνεδρίαση.

– Στην τέλεση Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, με την συμμετοχή απάσης της Ιεραρχίας, το Σάββατο 10 Απριλίου 2021, ημέρα μνήμης του Αγίου Γρηγορίου Ε’.

– Στην σύνταξη, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Απολυτικίου και Ειδικής Επετειακής Ευχής επί τη ευκαιρία της Επετείου των διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, η οποία θα ψαλεί κατά την Δοξολογία της 25ης Μαρτίου 2021 σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Στις υποβληθείσες στην Επιτροπή προτάσεις Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις Επετειακές Εκδηλώσεις του 2021.

– Στην συνεργασία της Επιτροπής με την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως και περί διευρύνσεως της Επιτροπής με την συμμετοχή του Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου.

– Στην προβολή των Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2021 σε επίσημη διαδικτυακή σελίδα και σε άλλους ιστοτόπους.

– Στην διοργάνωση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Εκδηλώσεως μνήμης, αφιερωμένης στον μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Μεταλληνό.

Ακόμη ενέκρινε την κοινή πρόταση των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Πολιτιστικής Ταυτότητος και Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών για την συνεργασία αυτών επί τη Επετείω των διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821: α) περί της πραγματοποιήσεως της περιοδικής Εκθέσεως αντικειμένων μνήμης του 1821, β) περί της κατασκευής μνημείου με θέμα την Επανάσταση του 1821, ως και της προσφοράς αυτού υπό της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ελληνικό Έθνος, και γ) περί της κατασκευής υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ειδικού Παρασήμου και Μεταλλίου.

Η ΔΙΣ αποφάσισε, τα «Δίπτυχα» του έτους 2021 να αφιερωθούν στην επέτειο των διακοσίων ετών από της εθνικής Παλιγγενεσίας.

Τέλος, κατήρτισε τον Συμπληρωματικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφή στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, ενέκρινε εσωτερικούς Κανονισμούς Ιερών Μονών, νέες ιερές ακολουθίες, αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα”.