Ισπανία: Διαδήλωση κατά της χορήγησης αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές.

0
72
Ακολουθήστε μας στα social media

Ισπανία: Διαδήλωση κατά της χορήγησης αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές.

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη διαμαρτυρόμενοι για την πιθανότητα να δοθεί αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές από τον Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου αυτός να παραμείνει στην πρωθυπουργία, μολονότι οι Σοσιαλιστές (PSOE) δεν κέρδισαν τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Κρατώντας ισπανικές σημαίες, υποστηρικτές του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) έφτασαν από όλη την Ισπανία για τη συγκέντρωση αυτή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Ο Σάντσεθ, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Ιουλίου, θα μπορούσε να διατηρήσει το αξίωμά του εάν τον στηρίξει ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν. Το καταλανικό κόμμα Junts per Catalunya έχει επτά έδρες στο ισπανικό Κοινοβούλιο. Ο Πουτζδεμόν είναι καταζητούμενος στην Ισπανία για απόπειρα απόσχισης και, ως προϋπόθεση για να στηρίξει τον Σάντσεθ, έχει ζητήσει να παύσουν οι διώξεις εναντίον του ίδιου και των άλλων αυτονομιστών.

Ο Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό, ο ηγέτης του PP που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, έχει διαμηνύσει πως δεν θα υποκύψει ποτέ στο αίτημα για αμνηστία στους διοργανωτές του δημοψηφίσματος του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Στη συγκέντρωση των υποστηρικτών του είπε σήμερα ότι η παύση της ποινικής δίωξης εις βάρος των αυτονομιστών θα ισοδυναμούσε με χορήγηση αμνηστίας σε «επίδοξους πραξικοπηματίες».

Ενας διαδηλωτής, ο 72χρονος συνταξιούχος Γκρεγκόριο Καστενέδα, ταξίδεψε από το Σανταντέρ για να εκφράσει την αντίθεσή του στην αμνηστία. «Δεν είμαι υπέρ της κυβέρνησης που έχουμε. Για εμένα, πρόκειται για καταστροφή επειδή θα διχάσει πλήρως την Ισπανία», είπε στο πρακτορείο Reuters.

Ο Σάντσεθ οργάνωσε δική του πολιτική συγκέντρωση στην Γκάβα, κοντά στη Βαρκελώνη. Στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στο θέμα της αμνηστίας, αλλά είπε ότι οι Σοσιαλιστές θέλουν να κλείσουν τις πληγές του διχασμού με αφορμή την καταλανική κρίση. «Προσπαθούμε να γυρίσουμε τη σελίδα», είπε.

Το 2021 ο Σάντσεθ έδωσε χάρη σε εννέα αυτονομιστές που είχαν φυλακιστεί μετά το δημοψήφισμα, το οποίο είχε κριθεί παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια.

Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ