Ιάκωβος Τσούνης: Έφυγε από την ζωή ο συμπολίτης μας

0
289

Ιάκωβος Τσούνης: Έφυγε από την ζωή ο συμπολίτης μας

Έφυγε από την ζωή ο  Παπαγιώτης εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, που πρόσφατα δώρισε όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο 96χρονος επιχειρηματίας άφησε την τελευταία του πνοή στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν, το μεσημέρι της 10ης Απριλίου, λίγες μέρες αφότου τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με το παράσημο Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής.

Ο Ι. Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν δασάρχης και ο Ιάκωβος ήταν το τελευταίο από 13 παιδιά. Πολέμησε σε ηλικία 15 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά.

Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση. Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου. Δώρισε πρόσφατα όλη την περιουσία του, 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη (αμφιβίων επιχειρήσεων) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ηλ. Αποστολόπουλος: «Η πόλη μας του οφείλει πολλά»

Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος σημείωσε: Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από τη ζωή ο συμπολίτης μας Ιάκωβος Τσούνης, ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του έθνους αλλά και της πόλης μας.

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα, ήταν απόγονος των πολεμιστών της Εθνεγερσίας του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων, ενώ και ο ίδιος πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, βάζοντας από τότε την πατρίδα πάνω από όλα.
Καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, αφανώς προέβη σε τεράστιες αγαθοεργίες χωρίς να αποκαλύπτει ότι ο ίδιος βρίσκεται πίσω από αυτές.
Πρόσφατα τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, για την προσφορά του προς τις Άγιες Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, όπως τις αποκαλούσε ο ιδιος.
Ένας γνήσιος πατριώτης, ένας μεγάλος Έλληνας, που πάντα θα αποτελεί πρότυπο εντιμότητας, ακεραιότητας και φιλοπατρίας για όλους μας.
Ο Δήμος μας οφείλει πολλά στον Ιάκωβο Τσούνη, τη μνήμη του οποίου θα τιμήσουμε δεόντως.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.