Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

0
344

Στο πλαίσιο προστασίας από την εποχική γρίπη το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους να προγραμματίσουν τον έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό τους. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

3. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες η χρόνια νοσήματα.

  • Άσθμα η άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρές διαταραχές
  • Ανοσοκαταστολή
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια.

4. Νευρομυικά νοσήματα.

5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

6. Λεχωίδες – θηλάζουσες.

7. Άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερης των 40kg/m2.

8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από την γρίπη.

11. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων – λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.λπ.

12. Επαγγελματίες που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή  χοίρους.

Το εμβόλιο γίνεται στο τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου και χρειάζεται 20 με 40 ημέρες για την ανοσοποίηση. Παρέχεται δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου – μέσω συνταγογράφησης στους ασφαλισμένους, καθώς επίσης και στους ανασφάλιστους.

Για τη χορήγηση του εμβολίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα Πολυιατρεία του Δήμου καλώντας στους αριθμούς τηλεφώνου, για την Πεύκη 210 6122730 και για τη Λυκόβρυση 210 2852945.