Δήμος Κηφισιάς: Εκδηλώσεις για την ένταξη στη Διαδρομή Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης.

0
157
Ακολουθήστε μας στα social media

Δήμος Κηφισιάς: Εκδηλώσεις για την ένταξη στη Διαδρομή Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης.

Σημαντικό σταθμό στην Πολιτιστική Διαδρομή Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί πλέον το Κοιμητήριο Κηφισιάς. Στη Διαδρομή αυτή συμμετέχουν σημαντικής αξίας κοιμητήρια από 21 ευρωπαϊκές χώρες και από την Ελλάδα το Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Η ένταξη αυτή γιορτάζεται στην Κηφισιά με διήμερες εκδηλώσεις και ομιλίες, σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου και ώρες: 18.00 – 20:00
Δημοτικό Κοιμητήριο Κηφισιάς (Καρπάθου 41, Κηφισιά)

• Το Κοιμητήριο Κηφισιάς μέλος της Διαδρομής Κοιμητηρίων της Ευρώπης – Αποκάλυψη της πλακέτας από τον δήμαρχο Κηφισιάς, Γιώργο Θωμάκο, την πρόεδρο του Συνδέσμου Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Διαδρομής Κοιμητηρίων, Lidija Plibersek και την προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαριάνθη Αναστασιάδου.
• Αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας δωρητών του Κοιμητηρίου Κηφισιάς.
• Φύτευση του «Δέντρου της Ειρήνης».
• Αποκάλυψη μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης της μαρμαρογλύπτριας – εικαστικού Αιμιλίας Γιαννοπούλου.
• Παρουσίαση της Δρ. Αθηνάς Χατζή με θέμα: «Η επιτύμβια γλυπτική στην Ελλάδα: σύντομη ιστορική επισκόπηση».
• Καθοδηγούμενη επίσκεψη στο Κοιμητήριο Κηφισιάς με ξεναγό τη Ρένα Πολίτη, καθηγήτρια, τ. πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, με τη συνδρομή των: δρ. Αθηνά Χατζή, Δημήτρη Γκατσόπουλου, δρ. Ανδρομάχη Κατσελάκη.

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου και ώρες 19.00-21:00
Πνευματικό Κέντρου Δήμου Κηφισιάς – Βίλα «Αμαρυλλίς» (Δροσίνη) (Διομήδους Κυριακού και Αγίων Θεοδώρων, Κηφισιά)

• Χαιρετισμοί:
– Γιώργου Θωμάκου, δημάρχου Κηφισιάς.
– Lidija Plibersek, προέδρου του Συνδέσμου Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries in Europe) και της Ευρωπαϊκής Διαδρομής Κοιμητηρίων (European Cemeteries Route).
– Μαριάνθης Αναστασιάδου, προϊσταμένης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
• Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κηφισιά: το παρόν, το μέλλον και οι προοπτικές του θεσμού στην πόλη μας».
Συντονίζει η Ράνια Ντάλλη, κοινοτική σύμβουλος Κηφισιάς.
Συμμετέχουν με παρεμβάσεις οι:
Ανθή Παναγιώτου, σύμβουλος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ξάνθης, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης των Πολιτιστικών Διαδρομών, με θέμα: «Βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών και ο ρόλος των Πολιτιστικών Διαδρομών – Τα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Ανδρομάχη Κατσελάκη, δρ. Αρχαιολόγος- ΜΑ ιστορικός Τέχνης, προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας, ΔΑΜΕΕΠ-ΓΔΑΠΚ, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα: «Σχεδιασμός Επικοινωνιακών Δράσεων για την Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων της Ευρώπης: Η περίπτωση της Κηφισιάς».
• Παρουσίαση του μελοποιημένου ποιήματος «Τι λοιπόν;» του Γεωργίου Δροσίνη από τη συνθέτη Πηγή Λυκούδη.
• Θύμηση Γεωργίου Δροσίνη από τον Κηφισιώτη Δημήτρη Γκατσόπουλο.
• Παρουσίαση του δραματοποιημένου ποιήματος «Τι λοιπόν;» του Γεωργίου Δροσίνη από τη βραβευμένη θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αργυρούπολης.

Επιμέλεια – συντονισμός προγράμματος: Ράνια Ντάλλη, κοινοτική σύμβουλος Κηφισιάς.

Ο Δήμος Κηφισιάς γίνεται πλέον σταυροδρόμι τριών πιστοποιημένων από το Συμβούλιο της Ευρώπης Πολιτιστικών Διαδρομών, της Διαδρομής των Κοιμητηρίων, των Ιστορικών Καφέ (Βάρσος) και της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ).