Δήμος Γαλατσίου: Ενημέρωση για τις Δομές και Γραμμές Βοήθειας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. 

0
261
Ακολουθήστε μας στα social media

Δήμος Γαλατσίου: Ενημέρωση για τις Δομές και Γραμμές Βοήθειας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. 

Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102

Η γραμμή πλαισιώνεται από εξειδικευμένους σύμβουλους/επαγγελματίες υγείας, γιατρούς νευρολόγους και ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχουν άμεσα ενημέρωση, καθοδήγηση, συμβουλές και διασύνδεση. Απευθύνεται σε: Άτομα με προβλήματα μνήμης, Ευρύ κοινό, Φροντιστές/Οικογένεια & φίλους ατόμων με άνοια, Επαγγελματίες Υγείας.

Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018

Η Κλίμακα λειτουργεί από το 2007, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές. Απευθύνεται σε: Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν, Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια, ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο.

Κλίμακα: Κέντρο ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας, Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός, Αθήνα. Επικοινωνία: 210-3417162-3, ή 1018.

Τηλεφωνική Γραμμή Κοινωνικής Βοήθειας 197

Λειτουργεί σε 24ωρη βάση, επτά μέρες την εβδομάδα, παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη και πληροφόρηση, κινεί τους μηχανισμούς άμεσης κοινωνικής παρέμβασης, παραπέμπει στις υπόλοιπες υπηρεσίες του δικτύου του Ε.Κ.Κ.Α. (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), καθώς και σε άλλες κοινωνικές Υπηρεσίες και φορείς για περαιτέρω βοήθεια.

Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107 (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Ε.Κ.Κ.Α)

Παρέχει συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε ανηλίκους και γονείς. Είναι στελεχωμένη με εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και σε όσους έχουν να αναφέρουν και επιθυμούν να επεξεργαστούν προβλήματα ή ερωτήματα που αφορούν σε ανηλίκους. Λειτουργεί 24 ώρες, κάθε μέρα και είναι δωρεάν.

Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 (Το Χαμόγελο του Παιδιού)

Λειτουργεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα όπως αντιμετώπιση φαινομένων βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά (σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση, παραμέληση, bullying, παράνομη διακίνηση και εμπορία). Η γραμμή είναι διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες, 365 ημέρες το χρόνο. Οι κλήσεις προς την Γραμμή 1056 είναι δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο, για κλήση από καρτοτηλέφωνο δεν απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες.

Γραμμή Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» 80011 80015 (Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με τη Μονάδα εφηβικής υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων)

Απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε συνάρτηση με την υγεία και την ευημερία του παιδιού (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.). Λειτουργεί καθημερινές 9:00-17:00 και είναι χωρίς χρέωση για αστικές και υπεραστικές κλήσεις.

Γραμμή 11525 (Μαζί για το Παιδί)

Προσφέρει συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών, λήψη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων, παραπομπές και ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται.

Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 «ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ»

Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που έχει ερωτήματα σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ή/και έκφραση φύλου, στις οικογένειές τους και σε εκπαιδευτικούς. Λειτουργεί για όλη την Ελλάδα και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας και μέσω Skype, Δευτέρα ως Παρασκευή 11:00-19:00, εκτός επίσημων αργιών.

Γραμμή SOS 15900 (Για κακοποιημένες γυναίκες)

Είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται σωµατική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηµατική, οικονοµική ή λεκτική βία, κλπ. Ταυτόχρονα, υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr

ΑγκαλιάΖΩ – Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου

Γίνεται ενημέρωση σχετικά με τα ζητήματα της πρόληψης, της ευαισθητοποίησης και της έγκαιρης διάγνωσης αναφορικά με την νόσο του καρκίνου. Στο πλαίσιο των Ενημερωτικών προγραμμάτων οργανώνονται: Ομιλίες, Καμπάνιες, Ημερίδες και Συνέδρια, Εκστρατείες Ενημέρωσης με τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων από Ειδικό Ιατρό, Εξορμήσεις με κλιμάκια πολλών ιατρικών ειδικοτήτων για screening πληθυσμού στην Αττική αλλά και στην Περιφέρεια.

Τηλ: 210-4186341, 210-4181641, email: oekk@otenet.gr

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Πλ. Αττικής (Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»)

Κέντρο Ψυχικής Υγείας με Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες.

Διεύθυνση: Νερούτσου 24 και Μενεσθέως, Πλ. Αττικής, τηλέφωνο: 210-8310130,

email: sotiria.mental.health.center@gmail.com

Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών – ΕΚΕΨΥΕ (Μονάδα Παίδων & Εφήβων)

Το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών είναι κοινωφελής οργανισμός ιδιωτικού δικαίου που παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, υπηρετώντας τις αρχές της κοινοτικής-κοινωνικής ψυχιατρικής.

Μονάδα Παιδιών και Εφήβων (210-3844733), Μονάδα Ενηλίκων (210-8253520), Υπηρεσία Θεραπείας Συμπεριφοράς (210-8229681), Κέντρο Ημέρας-Μονάδα Ημερήσιας Περίθαλψης (210-3835611), Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτητικών Καταστάσεων «Ιάσων» (210-8220088), Υπηρεσία Αναδόχων Οικογενειών (210-8214111).

Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία)

Στην Κλινική παρακολουθούνται παιδιά και έφηβοι 0-18 ετών με προβλήματα όπως άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, αυτοκαταστροφικότητα, ιδέες/απόπειρες αυτοκτονίας, προβλήματα διαγωγής (συμπεριφοράς), εκρήξεις θυμού/επιθετικότητα, διαταραχές φάσματος αυτισμού, μαθησιακές δυσκολίες, σχολική άρνηση, πένθος/χωρισμός/διαζύγιο, μετατραυματικό στρες, διαταραχές διατροφής (ψυχογενή ανορεξία/βουλιμία), νοητική υστέρηση με ή χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας, απροσεξία /υπερκινητικότητα, ψυχώσεις κλπ. Επίσης, παιδιά με χρόνιο σωματικό νόσημα, καθώς και παιδιά με γονέα που πάσχει από χρόνιο σωματικό ή ψυχικό πρόβλημα υγείας.

Διεύθυνση: Θηβών και Παπαδιαμαντοπούλου, Αθήνα, κτίριο Δοξιάδη (2ος όροφος), Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213-2013392 (Γραμματεία Κλινικής). Τηλέφωνο για ραντεβού (πρωινά τακτικά και ολοήμερης λειτουργίας): 213-2013298.

Email: paidopsyxiatriki@paidon-agiasofia.gr, Ιστότοπος: http://child-psychiatry.med.uoa.gr

Μέριμνα (Παιδί και πένθος)

Μέριμνα για το παιδί, στην πορεία του πένθους και της αρρώστιας. Υπηρεσίες: Παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα στο σπίτι, Συμβουλευτική στήριξη στο πένθος, Επιμορφωτικά προγράμματα, Στήριξη ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Παπανικολή 2Α, Χαλάνδρι, τηλ: 210-6463367, email: athens.support@merimna.org.gr

ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)

Κεντρική διεύθυνση επικοινωνίας: Σορβόλου 24, Αθήνα, τηλ.: 210-9241993–6,

email: admin@kethea.gr (Για ναρκωτικά, τυχερά παιχνίδια, αλκοόλ, διαδίκτυο).

Γραμμές βοήθειας: Εξαρτήσεις 1145, Τζόγος 1114.

Κέντρο Ημέρας Ίασις

Είναι μια ανοιχτή δομή παροχής θεραπευτικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, οι οποίοι διαβιούν είτε σε προστατευμένες δομές (οικοτροφεία, διαμερίσματα και ξενώνες), είτε με την οικογένειά τους.

Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 68 & Κότσικα 2, Αθήνα, 1ος όροφος.

Τηλ.: 210-8210520, email: iasisdaycenter@gmail.com

Φαιναρέτη (Εγκυμοσύνη και μητρότητα)

Γραμμή υποστήριξης της ψυχικής υγείας της εγκύου και της νέας μητέρας.

Τηλ: 210-9319054 (Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ.- 9 μ.μ., Δευτέρα-Παρασκευή).