Γιάνης Βαρουφάκης: Η απάντηση του για το ταξίδι στην Αίγινα παρά την απαγόρευση

0
848
Ακολουθήστε μας στα social media

Γιάνης Βαρουφάκης: Η απάντηση του για το ταξίδι στην Αίγινα παρά την απαγόρευση

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης μετέβη στην εξοχική κατοικία του, στην Αίγινα, παρά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, έφτασε με το πλοίο της γραμμής στο νησί του Αργοσαρωνικού, όπου και βρίσκεται η εξοχική κατοικία του.

ριΤι απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης

Όπως δηλώνει, ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης, δεν μετέβη στην Αίγινα, αλλά μένει εκεί και ταξίδεψε στην Αθήνα για να λάβει μέρος σε συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη 9 Απριλίου.

“Κάποιοι πειράχτηκαν πολύ που πήγα από την Αίγινα στη Βουλή την 9/4 να μιλήσω για το Eurogroup εκείνης της βραδιάς στο οποίο η κυβέρνηση “πούλησε” το ευρωομόλογο. Κι επειδή δεν είχαν τι να πουν για το οικονομικό επιχείρημα ξεσπάθωσαν που, μετά την ομιλία, επέστρεψα… σπίτι μου!”, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης σε ανάρτησή του, ενώ σε μία δεύτερη, με την οποία απαντά σε άλλον χρήστη σημειώνει:

“Δεν “ήρθα” Διονύση στην Αίγινα. Στην Αθήνα πήγα στις 10πμ για να μιλήσω στη Βουλή επειδή ο ΠτΒ αρνήθηκε να τοποθετηθώ μέσω τηλεδιάσκεψης. Στις 16.30 επέστρεψα σπίτι μου. Τόσο απλά. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι πειράχτηκαν ιδιαίτερα με αυτά που είπα στον κ. Σταϊκούρα…”.

https://twitter.com/yanisvaroufakis/status/1248746328181690368?s=20

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 με ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει τα εξής:

Το Μέρα25 από την πρώτη στιγμή στήριξε τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης με κοινό σκοπό την υγεία των πολιτών.

Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή, ακόμα και πριν την ένταση του φαινομένου στη χώρα μας, την κανονική μεν αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης δε λειτουργία της Βουλής – αίτημα που, ως τώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει αποδεχθεί.

Ως εκ τούτου, η παρουσία του Γραμματέα κ. Γιάνη Βαρουφάκη στην Ολομέλεια της Βουλής την 9η Απριλίου κατέστη υποχρεωτική τόσο για να τοποθετηθεί για το καίριο Eurogroup εκείνης της ημέρας ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών όσο και για να διαμαρτυρηθεί δια ζώσης για την μη αποδοχή της πρότασης του ΜέΡΑ25 η Βουλή να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη.

Για να μεταβεί στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης αναχώρησε με το πλοίο των 10πμ από την Αίγινα, όπου διαμένει με τη σύζυγό του σε πλήρη απομόνωση από την 11η Μαρτίου στο σπίτι τους, πολύ πριν την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και τον σημαντικό διάλογο με τον Υπουργό Οικονομικών που ακολούθησε, επέστρεψε στην Αίγινα με το πλοίο των 16.30. Τα «ρεπορτάζ» περί «σπασίματος της καραντίνας για διακοπές στην Αίγινα» είναι, προφανώς, ανάξια σχολιασμού.

Όπως είπε στο τέλος της ομιλίας του της 9ης Απριλίου στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης, το ΜέΡΑ25 ελπίζει ότι, τουλάχιστον μετά το Πάσχα, και εφόσον τα περιοριστικά μέτρα συνεχιστούν, η Βουλή, επιτέλους, να λειτουργεί κανονικά μέσω τηλεδιάσκεψης δίνοντας το καλό παράδειγμα στους πολίτες.

Το χρονικό

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, κατά την άφιξή του οι Λιμενικοί που βρίσκονταν στο λιμάνι της Αίγινας και ήλεγχαν όλους τους επιβάτες του πλοίου για την μετακίνησή τους, ζήτησαν από τον κ. Βαρουφάκη να τους επιδείξει τα απαραίτητα έγγραφα για την μετακίνησή του (σ.σ. Ε1 κ.ο.κ.). Ο ίδιος, ωστόσο, φέρεται να αρνήθηκε και να επικαλέστηκε την βουλευτική του ιδιότητα!

Στο σημείο βρίσκονταν εκείνη την ώρα και ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο οποίος φέρεται να απευθύνθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών σχετικά με την μετακίνησή του, ωστόσο ούτε σε εκείνον έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις και αποχώρησε. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, από την οικεία λιμενική αρχή συντάσσεται δικογραφία.

Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι πρακτικό, καθώς είναι προφανές πως ένας πολιτικός -και δη αρχηγός κόμματος- θα μπορεί να μετακινείται με μεγαλύτερη ελευθερία από ό, τι οι πολίτες. Είναι όμως ηθικό, καθώς είναι ένα κομμάτι το να μετακινηθείς για κάποιον σοβαρό λόγο κι ένα άλλο κομμάτι να μεταβείς στο νησί που -τυχαίνει- να διατηρείς την εξοχική σου κατοικία.