Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχεται νέο πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις

0
243

Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχεται νέο πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις

Άδωνις Γεωργιάδης: “Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε μέτρα που εξαντλούν τα όρια των δυνατοτήτων μας. Χρησιμοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο είτε του ΕΣΠΑ, είτε του κρατικού προϋπολογισμού, είτε της Αναπτυξιακής Τράπεζας και αναμένουμε και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για να δούμε τι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε με ευρωπαϊκά χρήματα, αποφεύγοντας στο μέτρο του δυνατού νέο δανεισμό”.
Αυτά ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας, το απόγευμα της Τρίτης, στο πέμπτο ΟΝΝΕΔ Talk, τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων της ΟΝΝΕΔ, σημειώνοντας ότι “ο επιπλέον δανεισμός θα μπορούσε δυνητικά να δημιουργήσει μια διεθνή συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε πολύ”.
Αδωνις Γεωργιάδης: Έρχεται νέο πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις
Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχεται νέο πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν είναι βέβαιη η πρόβλεψη που κάνουν οι οικονομολόγοι για το ύψος της ύφεσης στην Ελλάδα, γιατί όπως είπε “αυτό που παραβλέπουν όλοι οι οικονομολόγοι είναι ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας κατάστασης το rebranding που έκανε η Ελλάδα την φέρνει σε πολύ καλύτερη θέση αφετηρίας”. “Πιστεύω ότι οι οικονομικοί αναλυτές δεν έχουν υπολογίσει σωστά, γιατί πάνε με βάση οικονομικά μοντέλα περασμένων ετών και πάνε αναλογικά στις χώρες και για αυτό πιστεύω ότι θα κάνουμε θετική έκπληξη και θα πάμε καλύτερα απ’ ό,τι νομίζουμε”, τόνισε.
Άδωνις Γεωργιάδης: Ο υπουργός είπε ότι η μείωση των φόρων, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης, πρέπει να γίνει λελογισμένα, ενώ για την αγορά ακινήτων ανέφερε πως θα περάσει μεν μια δυσκολία, αλλά εκτίμησε ότι όσοι δεν τρομάξουν και δεν πουλήσουν φθηνά ή όσοι αγοράσουν τώρα θα είναι κερδισμένοι.
Αναφερόμενος στην Golden Visa είπε ότι έχει ξεκινήσει πάλι να παίρνει μπροστά, “τώρα που οι Κινέζοι έφυγαν από τη δική τους καραντίνα”. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα έρθουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κάνουν ακόμη ευκολότερο το πρόγραμμα της Golden Visa. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και άλλα προγράμματα ανάλογα με την Golden Visa τα οποία θα ενισχύσουν την αγορά ακινήτων με στόχο την αναγέννηση της.
Κάλεσε τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην παρασυρθούν από τη συγκυρία. Αναφερόμενος στη βιομηχανική παραγωγή, είπε ότι θα υπάρξουν εξειδικευμένα εργαλεία. Όπως ανέφερε πρόκειται να “βγει” ένα νέο πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις.
Για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αναμένεται και το οποίο με μόχλευση θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ, ανέφερε πως έχει σταλεί ήδη η πρόσκληση προς τις Τράπεζες και εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει στις 26 με 27 Μαΐου. Στις 20 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ το οποίο στις έξι πρώτες ημέρες που παρέμεινε ανοικτό συγκέντρωσε αιτήματα ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ διαθέτει “κουμπαρά” 1,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ο κ. Γεωργάδης είπε πως θα διπλασιαστεί.
Για την εστίαση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, ενώ σημείωσε ότι ο σχεδιασμός που γίνεται είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν στο 80% της χωρητικότητας που είχαν προ Covid -19 μέσω και της αξιοποίησης μέρους του εσωτερικού χώρου τους.
Απαντώντας σε ερώτηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας πώς θα ήταν η κατάσταση στη χώρα αν στην Κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης είπε: “αν ο κ. Τσίπρας, έπρεπε να λάβει αυτού του τύπου τις αποφάσεις, μέχρι να είχε αποφασίσει η πανδημία θα είχε εκραγεί στην Ελλάδα”.