Άρθρο του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στην εφημερίδα «Βορεινή» (φύλλο Νοεμβρίου 2019)

0
624
Ακολουθήστε μας στα social media

Προκλήσεις και προτεραιότητες
της νέας Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου

Η πρόκληση για κάθε νέο Δήμαρχο, είναι, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του, να δικαιώσει την ψήφο των συμπολιτών του, με πράξεις ουσίας και όχι με δράσεις επικοινωνίας.
Αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, δήλωσα πως μόνος σκοπός μου είναι να αναμετρηθώ με τα προβλήματα καθημερινότητας της πόλης και να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις για ισότιμη και βιώσιμη ανάπτυξη και για τις 17 γειτονιές του Αμαρουσίου, πάντα σε περιβάλλον συναίνεσης και συνεννόησης. Έτσι, ως πρώτη πρόκληση, έπρεπε να διασφαλίσω πως ο νόμος του Κλεισθένη της απλής αναλογικής, δεν θα επηρέαζε τη λειτουργία του Δήμου εις βάρος των πολιτών. Με γόνιμο διάλογο και με συγκλίσεις στους βασικούς και αξιακούς κανόνες της πολιτικής μας, καταφέραμε, από το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, να πετύχουμε τη σύμπραξη 4 παρατάξεων αριθμώντας 23 δημοτικούς συμβούλους και αρκετούς συναδέλφους εκτός αυτών, να συνθέτουν την άποψή τους, να ενοποιούν την αντίληψή τους, να συμφωνούν, πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι προς όφελος της πόλης να προχωρήσουμε όλοι μαζί.

Η επόμενη πρόκληση είχε να κάνει με τη χρονική συγκυρία, καθώς η ανάληψη των διοικήσεων στους Δήμους όλης της χώρας, συνέπεσε με την έναρξη λειτουργίας των σχολείων, οπότε προτεραιότητά μας ήταν η λεπτομερής καταγραφή των αναγκών της σχολικής κοινότητας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και κυρίως ο έλεγχος της ασφάλειας των χώρων που φιλοξενούν την εκπαιδευτική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν και αυτοψίες όλων των αθλητικών και κοινόχρηστων χώρων προκειμένου να πιστοποιηθούν τα προβλήματα και να δρομολογηθούν οι ενέργειες αποκατάστασης.
Συνεπώς η παραλαβή σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, οικονομικών, εγκαταστάσεων, υποδομών, εξοπλισμού, ήταν απαραίτητη προκειμένου να διαμορφώσουμε ως νέα διοίκηση, μία ρεαλιστική εικόνα όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας αλλά και εκείνων που μας λείπουν, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Δεν καλλιέργησα αυταπάτες προεκλογικά, ότι θα λύσω χρονίζοντα και λιμνάζοντα προβλήματα του Αμαρουσίου με μαγικό ραβδί. Η παράταξή μας «Μαρούσι Νέα Εποχή», εκλέχτηκε, γιατί παρουσίασε έναν οδικό χάρτη τετραετίας για το Μαρούσι, χωρίς καμία διάθεση πολιτικού ανταγωνισμού απέναντι σε παλαιότερες διοικήσεις ή συνυποψήφιους. Δώσαμε απαντήσεις και πείσαμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε με τεχνοκρατικό τρόπο το μεγάλο οικονομικό δανεισμό της πόλης, τις ρυμοτομικές εκκρεμότητες, το κυκλοφοριακό, την καθαριότητα, την ανάπτυξη και προστασία του πρασίνου και τέλος πως θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε τις ήδη ισχυρές κοινωνικές δομές του Δήμου μας. Παράλληλα, προεκλογικά έπρεπε να πείσουμε τους συμπολίτες μας πως έχουμε το σχέδιο για να μειώσουμε την ανεργία στην πόλη, είτε με συνέργειες με τις πολλές επιχειρήσεις που φιλοξενούμε, είτε με δυναμικές δράσεις εξωστρέφειας των αθλητικών και πολιτιστικών μας εκδηλώσεων. Η κορύφωση των προθέσεών μας αποτυπώθηκε στο σύνθημά μας «ο Πολίτης Πρωταγωνιστής» γιατί σε αντίθεση με άλλους προτάξαμε το συμφέρον του Πολίτη και της πόλης πάνω από οτιδήποτε άλλο.
Έχοντας τα προαναφερθέντα ως πυλώνες της πολιτικής μας, ήδη από τις πρώτες ημέρες αποδείξαμε ότι μπορούμε στα δύσκολα, φέρνοντας στο Μαρούσι μία μεγάλη νίκη, που ουσιαστικά αφορά στην απαλλαγή οικονομικής οφειλής 29 εκ. ευρώ (27 εκ. ευρώ στην εθνική τράπεζα και 2 εκ. ευρώ σε ιδιώτες) και την τακτοποίηση έκτασης 25 στρεμμάτων του Δήμου, με το χαρακτηρισμό του χώρου πρασίνου και αναψυχής. Αναφέρομαι στη γνωστή υπόθεση του «Mall» και στη σχετική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που διευθετεί με τρόπο νικηφόρο και επωφελή για το Μαρούσι και τους δημότες του τα βάρη μιας 15ετίας, χωροταξικά και οικονομικά. Θεωρώ πρόκληση, όχι μόνο να μπορεί να κάποιος να φέρνει νίκες στην πόλη του αλλά και να μπορεί να τις διαχειρίζεται, γιατί όταν τα προφανή οφέλη μίας μεγάλης επιτυχίας η αντιπολίτευση τα αμαυρώνει με παραπληροφόρηση και λάσπη, πρέπει μία συνετή και συναινετική διοίκηση να μην επηρεάζεται και να προχωρά μπροστά στις επόμενες μάχες.
Και οι επόμενες μάχες για το Μαρούσι είναι μπροστά μας και είναι μεγάλες.
– Αφορούν στο κυκλοφοριακό και στην ασφάλεια των πεζών σε μία πόλη επιβαρυμένη από μεγάλους υπερτοπικούς άξονες όπως η Λεωφόρος Κηφισίας.
– Αφορούν στα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που λείπουν και δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για τους κατοίκους και τους περαστικούς συγκεκριμένων περιοχών.
– Αφορούν στην καθαριότητα, την ανακύκλωση, την ανάπτυξη νέων χώρων πρασίνου και στην προστασία του περιβάλλοντος σε μία πόλη που χτίστηκε όσο καμία άλλη, τις προηγούμενες δεκαετίες φιλοξενώντας σήμερα εμπορικά κέντρα, κυβερνητικές υπηρεσίες και δομές, μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα, εκατοντάδες επιχειρήσεις, που δημιουργούν πέρα των άλλων και υψηλό συγκοινωνιακό φόρτο.
– Αφορούν στον επαρκή φωτισμό και στην ασφαλή χρήση όλων των κοινόχρηστων χώρων για τα παιδιά μας και τους μεγαλύτερους.
– Αφορούν στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του Δήμου μας σε όλα τα επίπεδα και στη δημιουργία συνθηκών ασφαλούς εργασίας για όλους τους υπαλλήλους του.
– Αφορούν στις παροχές και στην αναβάθμιση τους τρόπου που επικοινωνούν και εξυπηρετούνται οι Δημότες μέσω της υπηρεσίας «Γραμμή Δημότη».
– Αφορούν στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, την προστασία δημόσιων χώρων και της δημιουργίας εκείνου του αισθήματος ασφάλειας και τάξης, όλες τις ώρες της ημέρας.
– Αφορούν στη δυναμική αναβάθμιση των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αμαρουσίου που κρατούν ζωντανή την Ολυμπιακή ιστορία και παράδοση του τόπου μας από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα και που μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή πλούτου και ευημερίας για τους κατοίκους του.
– Αφορούν στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, την εξεύρεση νέων και στη διεκδίκηση όλων των αιτημάτων μας από το Κεντρικό Κράτος πέρα και πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Το Μαρούσι είναι μία πόλη με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πεποίθηση δική μου και της νέας Δημοτικής Αρχής είναι πως μπορούμε, αξιοποιώντας την εμπειρία μας, την τεχνογνωσία μας και το στελεχειακό δυναμικό του Δήμου μας, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για να κάνουμε το Μαρούσι μία πόλη πρότυπο με καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Μια πόλη που θα αξίζει να ζεις.
Ξεκινήσαμε δυνατά. Συνεχίζουμε ακόμη πιο αποφασιστικά, με μόνο οδηγό την αγάπη για την πόλη μας και το σεβασμό στο συνάνθρωπό μας.