Όλγα Κεφαλογιάννη: Η πρόοδος δεν αρκεί χωρίς πραγματική ισότητα για τις γυναίκες

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για τη θέση της γυναίκας στην Ελλάδα, ωστόσο η ουσιαστική ισότητα παραμένει ζητούμενο. Αυτό τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού και Πρόεδρος του Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα, κατά την εκδήλωση “Women Who Dare: Inspirational Voices”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με το Harper’s Bazaar Greece, το WomanToc του Ομίλου Αττικών Εκδόσεων και το ΚΕΜΕΦΙ, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας της MRB Hellas «Γυναίκα & Ελληνική Κοινωνία – 2026».

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός υπογράμμισε ότι, παρά τη συνεχή πρόοδο, η ισότητα δεν έχει κατοχυρωθεί στην πράξη. Όπως ανέφερε, οι γυναίκες σήμερα συνεχίζουν να δημιουργούν, να καινοτομούν και να διακρίνονται, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους, συχνά με προσωπικό κόστος που δεν αναγνωρίζεται επαρκώς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μητρότητα, επισημαίνοντας ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που επηρεάζει την επαγγελματική πορεία και την εξέλιξη πολλών γυναικών. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι έμφυλες ανισότητες εξακολουθούν να αναπαράγονται μέσα από στερεοτυπικές αντιλήψεις και βαθιά ριζωμένα κοινωνικά πρότυπα.

Κατά τη συζήτησή της με τη δημοσιογράφο Έφη Φαλίδα, ανέδειξε τις προκλήσεις της σύγχρονης γυναίκας, τονίζοντας ότι τα εμπόδια στην επαγγελματική εξέλιξη και στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της παραμένουν υπαρκτά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα της βίας, με την Υπουργό να διατυπώνει ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής. Όπως υπογράμμισε, η κοινωνία σήμερα είναι πιο έτοιμη από ποτέ να μιλήσει ανοιχτά και να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα.

Κλείνοντας, η κα Κεφαλογιάννη έθεσε ως βασικό στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς περιορισμούς για τις νέες γυναίκες, όπου θα έχουν ίσες ευκαιρίες και πραγματική ελευθερία επιλογών. Όπως σημείωσε, η ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής αποτελεί προϋπόθεση για περισσότερη δημοκρατία, πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη.