Greenpeace :Ιστορική στιγμή για τους ωκεανούς: Η Παγκόσμια Συνθήκη φτάνει τις 60 επικυρώσεις

0
120

Η Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς έφτασε πρόσφατα τις 60 επικυρώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρακτική εφαρμογή της και την επείγουσα προστασία της ανοιχτής θάλασσας. Με μόλις το 0,9% των ωκεανών να προστατεύεται πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό, η Συνθήκη είναι κρίσιμη για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης και την επισιτιστική ασφάλεια δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Mads Christensen, Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, τόνισε ότι η προστασία τουλάχιστον του 30% των ωκεανών έως το 2030 είναι επείγουσα και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αρχίσουν άμεσα τη δημιουργία νέων καταφυγίων με επιστημονική και κοινωνική τεκμηρίωση. Η Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ σε 120 ημέρες, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη των Μερών (COP) για τους Ωκεανούς, πιθανώς το 2026.

Η Ελλάδα, με την ανακοίνωση δύο νέων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών σε Ιόνιο και Αιγαίο και την επικύρωση της Συνθήκης, καλύπτει τον στόχο 30×30 και εντάσσεται στις χώρες που δεσμεύονται ουσιαστικά για την προστασία της θάλασσας. Τονίζεται η ανάγκη για άμεση θεσμοθέτηση των ΘΠΠ, την επέκταση της προστασίας, τη δημιουργία οικολογικών διαδρόμων και περιοχών Απόλυτης Προστασίας, καθώς και την ανάπτυξη αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης.

Η Greenpeace και εκατομμύρια υποστηρικτές καλούν όλες τις χώρες να δράσουν τώρα, διασφαλίζοντας ότι η Παγκόσμια Συνθήκη θα εφαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά, για την προστασία των ωκεανών και των οικοσυστημάτων τους.