Με τη Δημοκρατία της Κορέας ως πρώτη τιμώμενη χώρα εγκαινιάζει ο Δήμος Παπάγου–Χολαργού τον νέο πολιτιστικό θεσμό «Διεθνείς Δεσμοί Φιλίας». Η εναρκτήρια έκθεση θα ανοίξει την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 και θα συνδέσει την κοινή ιστορική μνήμη Ελλάδας και Κορέας με τη σύγχρονη συνεργασία του Δήμου και της πόλης Yeoju.

Η έναρξη στις 21 Οκτωβρίου
Η επίσημη εκδήλωση έναρξης έχει οριστεί για τις 19:00 στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Παπάγου–Χολαργού, στην οδό Περικλέους 55. Αμέσως μετά, το κοινό θα μπορεί να γνωρίσει την έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη «Αλέκος Φασιανός».
Η επιλογή της Κορέας για την πρώτη διοργάνωση δεν είναι τυχαία. Ο νέος θεσμός ξεκινά από τη σχέση αδελφοποίησης του Δήμου με την πόλη Yeoju και επιχειρεί να μεταφέρει αυτή τη θεσμική σύνδεση στο πεδίο της ιστορίας, της τέχνης και της επαφής ανάμεσα στους κατοίκους.
Από τον πόλεμο της Κορέας στη σημερινή αδελφοποίηση
Στον πυρήνα της έκθεσης βρίσκεται φωτογραφικό υλικό που καλύπτει μια διαδρομή από τη συμμετοχή του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στον πόλεμο της Κορέας, την περίοδο 1950–1953, έως τις σημερινές δράσεις συνεργασίας και αδελφοποίησης με τη Yeoju.
Η παρουσίαση φωτίζει διαφορετικές φάσεις μιας σχέσης που ξεκίνησε σε εξαιρετικά δύσκολες ιστορικές συνθήκες και εξελίχθηκε, δεκαετίες αργότερα, σε ανταλλαγή πολιτιστικών εμπειριών. Έτσι, το αρχειακό υλικό δεν λειτουργεί μόνο ως αναδρομή, αλλά και ως γέφυρα προς τις σύγχρονες επαφές των δύο πόλεων.
Κεραμική, hanbok και ιστορικά τεκμήρια
Παράλληλα με τις φωτογραφίες, θα παρουσιαστούν δείγματα κορεατικής κεραμικής και αυθεντικά παραδοσιακά ενδύματα hanbok. Τα εκθέματα προσθέτουν μια υλική και καθημερινή διάσταση στην αφήγηση, επιτρέποντας στους επισκέπτες να προσεγγίσουν στοιχεία της κορεατικής αισθητικής και πολιτιστικής ταυτότητας.
Η κεραμική συνδέεται ιδιαίτερα με τη Yeoju, πόλη γνωστή για τη μακρά παράδοσή της στο συγκεκριμένο πεδίο. Τα hanbok, από την άλλη, αναδεικνύουν τη χρήση του χρώματος, της γραμμής και του συμβολισμού στην παραδοσιακή ενδυμασία της Κορέας.
Συνεργασία ελληνικών και κορεατικών φορέων
Για την προετοιμασία του υλικού συνεργάστηκαν το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το Πολεμικό Μνημείο της Κορέας και η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας. Ο κατάλογος της έκθεσης τυπώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.
Η σύμπραξη των φορέων δίνει στη διοργάνωση τεκμηριωμένο ιστορικό υπόβαθρο και ταυτόχρονα διευρύνει το περιεχόμενό της πέρα από τα όρια μιας τυπικής δημοτικής έκθεσης. Το αποτέλεσμα συνδυάζει αρχειακή έρευνα, μουσειακή παρουσίαση και σύγχρονη πολιτιστική διπλωματία.
Έως τις 18 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 18 Νοεμβρίου 2026. Από Δευτέρα έως Παρασκευή το ωράριο λειτουργίας θα είναι 10:00–14:00 και 18:00–21:00, ενώ κάθε Σάββατο η επίσκεψη θα είναι δυνατή από τις 18:00 έως τις 21:00.
Η διάρκεια σχεδόν ενός μήνα και το διπλό ωράριο των καθημερινών δίνουν περισσότερες επιλογές σε σχολικές ομάδες, οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες. Όσοι ενδιαφέρονται για την τελετή έναρξης χρειάζεται να κρατήσουν την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ενώ η περιήγηση στην πινακοθήκη θα συνεχιστεί κανονικά τις επόμενες εβδομάδες.
Ένας νέος θεσμός με διεθνή προσανατολισμό
Οι «Διεθνείς Δεσμοί Φιλίας» σχεδιάζονται ως πλαίσιο γνωριμίας με χώρες και πόλεις που διατηρούν δεσμούς με τον Δήμο Παπάγου–Χολαργού. Η πρώτη έκθεση θέτει ως βάση την ιστορική μνήμη, αλλά δίνει εξίσου βάρος στη σημερινή πολιτιστική ανταλλαγή και στη συνέχεια της αδελφοποίησης.
Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.






















































































