Νέα Ιωνία: Πέντε δωρεάν διαλέξεις για την Κβαντική Θεωρία

Διάλεξη κβαντικής θεωρίας σε δημοτική βιβλιοθήκη με κοινό και αφηρημένη απεικόνιση κυμάτων

Έναν κύκλο πέντε δωρεάν εκλαϊκευμένων διαλέξεων για την Κβαντική Θεωρία οργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Ιωνίας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2026. Οι συναντήσεις απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις φυσικής, όμως η συμμετοχή προϋποθέτει εγγραφή έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Διάλεξη κβαντικής θεωρίας σε δημοτική βιβλιοθήκη με κοινό και αφηρημένη απεικόνιση κυμάτων

Πέντε Τετάρτες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν τις Τετάρτες 4, 11, 18 και 25 Νοεμβρίου, καθώς και στις 2 Δεκεμβρίου 2026. Κάθε συνάντηση θα διαρκεί από τις 18:00 έως τις 20:00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Ιωνίας, στη λεωφόρο Ηρακλείου 264, στον 4ο όροφο.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ως ενιαίος κύκλος. Η διαδοχή των θεμάτων επιτρέπει στο κοινό να παρακολουθήσει τη μετάβαση από τα όρια της κλασικής φυσικής προς τις βασικές ιδέες της κβαντικής περιγραφής και, στη συνέχεια, προς τη σύγχρονη εικόνα των στοιχειωδών σωματιδίων.

Από την κλασική φυσική έως το Καθιερωμένο Πρότυπο

Η πρώτη διάλεξη θα παρουσιάσει τις επιτυχίες αλλά και τα αδιέξοδα της Κλασικής Φυσικής, δηλαδή τα προβλήματα που δεν μπορούσαν να ερμηνευθούν ικανοποιητικά με τις έως τότε θεωρίες. Στη δεύτερη συνάντηση το ενδιαφέρον θα στραφεί στην κβαντική άποψη, με βασικούς σταθμούς την ακτινοβολία του μέλανος σώματος και το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο.

Η τρίτη διάλεξη θα ασχοληθεί με το ατομικό μοντέλο και τη σταθερότητα της ύλης, εξετάζοντας τη συμβολή των Rutherford και Bohr. Ακολουθεί συνάντηση για μεγάλες επιτυχίες της Κβαντικής Θεωρίας, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη της αντιύλης.

Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με μια πορεία προς το Καθιερωμένο Πρότυπο των στοιχειωδών σωματιδίων. Η τελευταία διάλεξη θα παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση της θεωρίας, μαζί με τα ερωτήματα και τα αδιέξοδα που εξακολουθούν να απασχολούν τη φυσική.

Εισηγητής ο Δρ Ξάνθος Μαΐντας

Εισηγητής θα είναι ο Δρ Ξάνθος Μαΐντας, αφυπηρετήσας καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαθέτει μακρά διδακτική και ερευνητική εμπειρία στη θεωρητική και μαθηματική φυσική και έχει διδάξει Κβαντομηχανική.

Η επιλογή μιας εκλαϊκευμένης προσέγγισης έχει στόχο να φέρει ένα απαιτητικό επιστημονικό πεδίο πιο κοντά στο ευρύ κοινό. Οι έννοιες θα παρουσιαστούν χωρίς την προϋπόθεση εξειδικευμένου μαθηματικού ή φυσικού υπόβαθρου, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές, φοιτητές αλλά και ενήλικες που ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη επιστήμη.

Επανάληψη μετά τη θετική ανταπόκριση

Αντίστοιχος κύκλος είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2025 και επαναλαμβάνεται μετά τη θετική ανταπόκριση που σημείωσε. Η νέα διοργάνωση διατηρεί τον εισαγωγικό χαρακτήρα της και δίνει μια ακόμη ευκαιρία σε κατοίκους της Νέας Ιωνίας και της ευρύτερης περιοχής να γνωρίσουν σταδιακά τις βασικές καμπές της κβαντικής σκέψης.

Η θεματολογία δεν περιορίζεται σε έναν κατάλογο ιστορικών ανακαλύψεων. Συνδέει τα πειράματα και τις θεωρητικές τομές που άλλαξαν την κατανόηση της ύλης με τα ερωτήματα που παραμένουν ανοικτά σήμερα, προσφέροντας μια συνεκτική πρώτη ματιά στο αντικείμενο.

Δωρεάν συμμετοχή με υποχρεωτική εγγραφή

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο 210 2776470 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση library@neaionia.gr.

Επειδή πρόκειται για σειρά πέντε συναντήσεων με συγκεκριμένη συνέχεια, όσοι εγγραφούν είναι χρήσιμο να κρατήσουν όλες τις ημερομηνίες στο πρόγραμμά τους. Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής διασφαλίζει ότι η βιβλιοθήκη θα έχει σαφή εικόνα για τον αριθμό των παρευρισκομένων πριν από την έναρξη του κύκλου.

Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.