Μελίσσια: Σε διαβούλευση οι αλλαγές κυκλοφορίας σε Πηγής και Τσαλδάρη

Κάτοικοι συζητούν κυκλοφοριακό σχέδιο δίπλα σε ήπια διαμορφωμένο δρόμο με πεζούς και ποδηλάτη

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο Δήμος Πεντέλης τη μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Παναγή Τσαλδάρη, Πηγής και Ελευθερίου Βενιζέλου στα Μελίσσια. Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς μπορούν να καταθέσουν παρατηρήσεις, απόψεις και αντιπροτάσεις έως τις 15 Οκτωβρίου 2026.

Κάτοικοι συζητούν κυκλοφοριακό σχέδιο δίπλα σε ήπια διαμορφωμένο δρόμο με πεζούς και ποδηλάτη

Στόχος μια περιοχή ηπιότερης κυκλοφορίας

Η μελέτη εξετάζει συνολικά το κυκλοφοριακό τρίγωνο των Μελισσίων και επιδιώκει να οργανώσει τις μετακινήσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια για πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς. Κεντρική κατεύθυνση είναι να διαμορφωθεί μια περιοχή ήπιας κυκλοφορίας, χωρίς να προκαλούνται σημαντικές επιβαρύνσεις στο ευρύτερο οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι παρεμβάσεις πρέπει να διατηρούν την πρόσβαση στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, να διευκολύνουν την κίνηση όλων των κοινωνικών ομάδων και να ενισχύουν την ταυτότητα της γειτονιάς. Η διαβούλευση προηγείται της λήψης των τελικών αποφάσεων, ώστε οι παρατηρήσεις της τοπικής κοινωνίας να αξιολογηθούν πριν οριστικοποιηθεί το σχέδιο.

Μονοδρόμηση σε τμήμα της Λεωφόρου Πηγής

Βασική πρόταση είναι η μονοδρόμηση του τελευταίου τμήματος της Λεωφόρου Πηγής, από την Ελευθερίου Βενιζέλου έως τον κόμβο των οδών 25ης Μαρτίου και 17ης Νοεμβρίου. Η κατεύθυνση της κυκλοφορίας προβλέπεται να συνδυαστεί με άλλες αλλαγές, ώστε να μην μεταφερθεί πρόσθετος φόρτος στους μικρότερους δρόμους της περιοχής.

Για τον ίδιο λόγο προτείνεται αντιδρόμηση της οδού Αγίου Γεωργίου. Η μελέτη επισημαίνει ότι η πρόσβαση για όσους έρχονται από τα δυτικά, είτε μέσω της 25ης Μαρτίου είτε μέσω της 17ης Νοεμβρίου, μπορεί να διατηρηθεί. Οι κάτοικοι που κινούνται προς τα νότια της Λεωφόρου Πηγής θα κατευθύνονται μέσω της λεωφόρου προς την 25ης Μαρτίου.

Οι δρόμοι που περιλαμβάνονται στις αλλαγές

Στο πακέτο των προτεινόμενων αντιδρομήσεων περιλαμβάνονται οι οδοί Πλαστήρα και Αβύδου, η Αγίου Γεωργίου από την Αναπήρων Πολέμου έως την Ηρώων Πολυτεχνείου, η Αναπήρων Πολέμου από τη Λεωφόρο Πηγής έως την Ελευθερίου Βενιζέλου και η Υψηλάντου.

Πρόταση αλλαγής υπάρχει επίσης για την οδό Κολοκοτρώνη, στο τμήμα από την Υψηλάντου έως την 3ης Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η μελέτη θέτει προς διερεύνηση μια μελλοντική ανάπλαση της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει ήδη αποφασιστεί.

Πώς υποβάλλονται οι παρατηρήσεις

Η περίοδος διαβούλευσης άρχισε στις 29 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις 23:59. Οι πολίτες μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά τις παρατηρήσεις, τις απόψεις και τις εναλλακτικές προτάσεις τους στο κεντρικό πρωτόκολλο του Δήμου Πεντέλης.

Όσοι επηρεάζονται άμεσα από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι χρήσιμο να μελετήσουν την αναλυτική παρουσίαση της κυκλοφοριακής μελέτης πριν υποβάλουν σχόλιο. Συγκεκριμένες παρατηρήσεις για πρόσβαση σε κατοικίες, καθημερινές διαδρομές, σχολεία, στάθμευση και σημεία αυξημένης κίνησης μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση των πρακτικών επιπτώσεων κάθε ρύθμισης.

Για περισσότερες φωτογραφίες, άμεσα και καθημερινά φωτορεπορτάζ επικαιρότητας και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθείτε το toklik.gr.