Είναι αλήθεια ότι ο Chrome browser (προϊόν της Google) τίνει να γίνει ο κυρίαρχος browser μεταξύ των χρηστών του Internet όμως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές και σοβαρές προσπάθειες από άλλες εταιρείες ή μεμονωμένους developers για τη δημιουργία browsers ανταγωνιστικών ως προς τον Chrome. Τώρα θα μπορούσε να πει κάποιος γιατί να χρησιμοποιήσει κάποιον άλλο browser πέρα του Chrome. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε κάποιους από αυτούς τους λόγους για τους οποίους αξίζει μια τέτοια δοκιμή.

Ένας λόγος σημαντικός για τη μη χρησιμοποίηση του Chrome, είναι ότι έτσι η Google έχει πολύ λιγότερες πληροφορίες για να πουλήσει σε διαφημιζόμενους. Μάλιστα κάποιοι από τους ανταγωνιστικούς browsers, όπως ο Firefox επιτρέπει στον χρήστη να προγραμματίσει ότι δεν θέλει να παρακολουθείται η συμπεριφορά περιήγησης.
Επίσης browsers όπως ο Firefox σάς επιτρέπει να προστατεύετε όλες τις αποθηκευμένες συνδέσεις σας χρησιμοποιώντας έναν κύριο κωδικό πρόσβασης, ενώ ο Chrome δεν παρέχει καμία επιλογή για τη διασφάλιση των κωδικών πρόσβασής του χρήστη. Όποιος π.χ. καταφέρει και αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας μπορεί εύκολα να υποκλέψει όλους τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης και να συνδεθεί στους λογαριασμούς του συγκεκριμένου χρήστη. Η χρήση ενός κύριου κωδικού πρόσβασης είναι ένα πολύ βασικό επίπεδο ασφάλειας και είναι βασικό να υπάρχει ως χαρακτηριστικό στο πρόγραμμα περιήγησης.
Αν προσπαθήσετε να κλείσετε το πρόγραμμα περιήγησης όταν έχετε ανοίξει πολλές καρτέλες, ο Chrome δεν θα σας ειδοποιήσει. Ωστόσο, άλλοι browsers παρέχουν πάντα μια ειδοποίηση επιβεβαίωσης αν κάνετε κλικ στο ‘Έξοδος’ και έχετε πολλές ανοιχτές καρτέλες, αποτρέποντας έτσι τυχόν ανεπιθύμητα ατυχήματα. Browsers σαν τον Firefox έχουν επίσης ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό για το “Αποθήκευση και Κλείσιμο”, επιτρέποντάς στο χρήστη να συνεχίσει τη δουλειά του από εκεί που εγκατέλειψε όταν κάνει επανεκκίνηση του προγράμματος περιήγησης. Αυτή η λειτουργία ήταν απενεργοποιημένη σε μεταγενέστερες εκδόσεις, αλλά μπορεί πάντα να την ενεργοποιηθεί, μια άλλη απόδειξη για την προσαρμοστικότητά της.
Παρά το γεγονός ότι το οικοσύστημα επέκτασης του Chrome έχει βελτιωθεί, υπάρχουν πολλές επεκτάσεις που εξακολουθούν να είναι αποκλειστικές για άλλους browsers και με μεγάλη ποικιλία σε πολλές περιπτώσεις.
Επίσης με τη χρήση άλλων browsers πλην του Chrome δίνεται η δυνατότητα υποστήριξης ανοικτών προτύπων και έτσι βοηθείται η προσπάθεια από όλους να κρατηθεί ο ιστός ανοικτός και προσβάσιμος.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οποίος πρέπει να δουλεύει σε διαφορετικά συστήματα, θα βρει άλλους browsers περισσότερο χρήσιμους από τον Chrome. Π.χ. ο Firefox είναι διαθέσιμος για τα Windows, όλες τις εκδόσεις Linux (προεπιλογή) και το Android. Οποιοσδήποτε εργάζεται πολύ με το linux θα προτιμήσει έναν browser σαν τον Firefox επειδή ο chrome δεν υπάρχει για πολλές διανομές διαθέσιμες.
Επίσης, αρκετοί πλέον μεταγενέστεροι ανταγωνιστές browsers, έχει μετρηθεί ότι καταναλώνουν πολύ λιγότερους πόρους από τον Chrome και συνεπώς είναι πιο αποδοτικά προγράμματα περιήγησης.
Επιπλέον, αρκετοί browsers είναι ανοικτού κώδικα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους developers να δημιουργήσουν εφαρμογές .net π.χ. στο Visual Studio (visual c ++, c #), κάτι που δεν μπορείτε να γίνει για το Chrome.
Σημαντικό είναι ακόμα το γεγονός ότι πολλοί browsers από τον ανταγωνισμό χρησιμοποιούν λιγότερη μνήμη RAM. Πολλοί χρήστες εγκαταλείπουν το Chrome μόνο και μόνο για αυτόν τον λόγο. Και μιας και μιλάμε για μνήμη, όσον αφορά τον απαραίτητο χώρο στο σκληρό δίσκο που απαιτείται για τη σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία των browsers, ο Chrome καταλαμβάνει το μεγαλύτερο disk usage σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.
Αλλά όπως προαναφέραμε και στην αρχή, λειτουργίες ad-blocking (αποτροπή εμφάνισης διαφημίσεων) και anti-tracker (ιδιωτικότητα στην περιήγηση) αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες για τη χρήση ανταγωνιστικών προς τον Chrome browsers οι οποίοι προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες.