Ταξίδι κ φωνές 2ήμερη ανοικτή συνάντηση δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού

0
667
Ταξίδι κ φωνές 2ήμερη ανοικτή συνάντηση δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού
Ταξίδι κ φωνές 2ήμερη ανοικτή συνάντηση δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού
Ταξίδι κ φωνές 2ήμερη ανοικτή συνάντηση δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού
Ταξίδι κ φωνές 2ήμερη ανοικτή συνάντηση δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού

Ταξίδι κ φωνές 2ήμερη ανοικτή συνάντηση δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού

ΤΑΞΙΔΙ & ΦΩΝΕΣ Διήμερη Ανοικτή Συνάντηση
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ / ΦΩΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

εισηγητές:
Σταμάτης Ευσταθίου / Παρασκευή Γ. Κανελλάτου / Ελίζαμπετ Κλάιν

φωνητικά σύνολα:
Οι Κεραντζήδες / Nevesta’s Voice

Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018
Αμφιθέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” & Αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη”
Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος [www.erket.org]
&
Θέατρο “Άτροπος” [www.atropostheatreblogspot.gr]

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, 19:00-22:00 / Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», Λεωφόρος Περικλέους 55, 15561 Χολαργός [Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, επίπεδο -2].
Είσοδος Ελεύθερη με ελεύθερη συνεισφορά.

  • Προβολή ταινίας-ντοκιμαντέρ του Παύλου Καββαδία «VOYAGE», καρπό της θεατρικής ερευνητικής δράσης του Θεάτρου «Άτροπος» στη Νότιο Ινδία.
  • Προβολή ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Δημητρίου “Αστικός Χώρος & Φωνές”, με θέμα του την διδακτική πρακτική που αναπτύσσεται στα σεμιναριακά μαθήματα του ΕΡ.Κ.Ε.Τ. στον αστικό χώρο, σχετικά με τον ελληνικό λαϊκό τραγουδιστικό πολιτισμό.
  • Φωνητική Παρουσίαση του λαϊκής πολυφωνίας των επαρχιών Δροπόλεως και Πωγωνίου από το σύνολο «Οι Κεραντζήδες».
  • Φωνητική Παρουσίαση από τις Nevesta’s Voice.
  • Ανοικτή Συζήτηση.

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, 12:30-21:30 [τρία τρίωρα εργαστήρια] / Αίθουσα Παρουσιάσεων «Μελίνα Μερκούρη», Λεωφόρος Περικλέους 55, 15561 Χολαργός [Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, επίπεδο -1].
Κόστος Συμμετοχής: 30€ (ισχύει και για τα τρία εργαστήρια). Για τη διαδικασία συμμετοχής μπορείτε να δείτε εδώ). 

  • Εργαστήριο Ι: Η Λαϊκή Πολυφωνία στα Κτίσματα Πωγωνίου / Εισηγήτρια: Παρασκευή Γ. Κανελλάτου.
  • Εργαστήριο ΙΙ: Προσωπικές Ιστορίες & Παραδοσιακά Τραγούδια / Εισηγητές: Elisabeth Klein & Nevesta’s Voice.
  • Εργαστήριο ΙΙΙ: Η Φωνή ως Πύλη της Ψυχής / Εισηγητής: Σταμάτης Ευσταθίου.

    Σημείωση Ι: Τα εργαστήρια θα έχουν ως γλώσσες την ελληνική και την αγγλική.
    Σημείωση ΙΙ: Το κάθε Εργαστήριο θα έχει διάρκεια 2 ώρες και 45 λεπτά. Ανάμεσα στα εργαστήρια θα μεσολαβεί διάλειμμα 15-20 λεπτών.

 

2018.02.09 10 TaksidiFones


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τα Φωνητικά Σύνολα:

  • NEVESTA’S VOICE
    nevestas voice bwΑνέκαθεν στην ανθρώπινη ιστορία τα παραδοσιακά τραγούδια αποτελούσαν μια αστείρευτη πηγή μοιράσματος ιστοριών και ψυχαγωγίας. Και παρόλο που αυτές οι κοινότητες, οι οποίες γέννησαν αυτά τα τραγούδια άλλαξαν ριζικά μορφή με το χρόνο, μας κληροδότησαν ιστορίες και τη μοναδική δυνατότητα να εντρυφήσουμε στις ζωές τους, στις χαρές, στα δράματα τους, στους έρωτες τους και στο χιούμορ τους πέρα από τους περιορισμούς του χρόνου και των αποστάσεων. Η Βουλγάρικη παραδοσιακή μουσική με το βάθος της, τη δύναμη της και μια ομορφιά που αγγίζουν την καρδιά έφεραν κοντά τα μέλη των NEVESTA’S VOICE, οι οποίες τώρα συνεχίζουν το ταξίδι τους στο ηχητικό σύμπαν της Αραβίας, της Περσίας, της Ανατολικής και της Βόρειας Ευρώπης. Οι NEVESTA’S VOICE με εντιμότητα ενσωματώνουν στα παραδοσιακά τραγούδια τους δικούς τους μινιμαλιστικούς πειραματισμούς πάντα με άξονα την καθαρότητα της φωνής και των ιστοριών.
  • ΟΙ ΚΕΡΑΝΤΖΗΔΕΣ [πολυφωνικό σύνολο ΕΡ.Κ.Ε.Τ.]
    2017.03.21 KerantzidesΤο πολυφωνικό σύνολο «Κεραντζήδες» έχει ξεκινήσει την πολυφωνική του αναζήτηση από το έτος 2007. Είναι εστιασμένο στη μελέτη και στην τραγουδιστική απόδοση της λαϊκής πολυφωνίας που αναπτύσσεται στις επαρχίες Δροπόλεως και Πωγωνίου (Ήπειρος & Βόρεια Ήπειρος). Το σύνολο απαρτίζεται από ανθρώπους, που δεν διαθέτουν εντοπιότητα με τις εν λόγω περιοχές. Ως τραγουδιστική παρέα όμως, τα μέλη του προσπαθούν να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο είδος λαϊκής πολυφωνίας μέσω της συνεχούς και αποκλειστικής ενασχόλησής τους με αυτό, καθώς επίσης και με μελέτη για τις ιστορικο-κοινωνικές και πολιτισμικές δομές των γηγενών κοινοτήτων που το ασκούν. Σκοπός του συνόλου δεν είναι τόσο η παραστασιακή αναπαραγωγή και η πολιτιστική χρήση του συγκεκριμένου πολυφωνικού τραγουδήματος, όσο η πολιτισμική του κατανόηση ως τρόπου ανθρώπινης επικοινωνίας και έκφρασης, τρόπου που μπορεί να αποτελέσει υψηλής σπουδαιότητας μέσο για τις διαπροσωπικές σχέσεις και στους αστικούς χώρους.

 

Οι Σκηνοθέτες:

  • ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
    kavadias pavlos bwΟ Παύλος Καββαδίας εργάζεται ως φωτογράφος, κουκλοπαίχτης και κινηματογραφιστής τα τελευταία 9 χρόνια. Έχει ήδη κάνει 3 ταινίες-ντοκιμαντέρ πάνω στο KOSMOS PROJECT, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σταμάτη Ευσταθίου. Κατά τη διάρκεια της έρευνας του στην Ινδία αποφάσισε να καταγράψει σε κάμερα τις καθημερινές εντυπώσεις του και να δημιουργήσει ταινιάκια τα οποία μοιράστηκε διαδικτυακά. Αυτό το υλικό περιελάμβανε και τη διαμονή του σε ινδική οικογένεια για 2 μήνες.
    Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ξεκίνησε να συντονίζει ένα εργαστήριο καταγραφής στιγμών της ζωής κατοίκων «δύσκολων» περιοχών της Αθήνας επιδιώκοντας να προσεγγίσει τους ανθρώπους ως φίλος και όχι ως ψυχρός ρεπόρτερ. «Η ιδέα να χρησιμοποιώ την κάμερα όχι τόσο ως μέσο καταγραφής αλλά ως μέσο επικοινωνίας έγινε κεντρική στην προσωπική μου έρευνα».
  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
    michalis dimitriou IIaΟ Μιχάλης Δημητρίου γεννήθηκε το 1989 και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει “FILM & MEDIA DIRECTING” στο NEW YORK COLLEGE, ATHENS CAMPUS και έχει λάβει το έτος 2012, (Β.Α. OF ARTS) στα FILM STUDIES από το “UNIVERSITY OF GREENWICH”. Συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον τομέα “Theatrical Studies”. Από το 2014 είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους ήταν η «Mέρες με Βροχή» (2012), με συμμετοχές της σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Η επαγγελματική του πορεία συνεχίζει με τη σκηνοθεσία του FASHION FILM «COCOON» (2014) για το STORYDROPS, την ταινία μικρού μήκους «THE BUST» και το Ντοκιμαντέρ «Ευριπίδου 14» (2016). Τώρα έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω στην προπαραγωγή της μικρού μήκους ταινίας «CLOUD», η οποία έχει πάρει χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Σημαντική του δουλειά είναι επίσης η σειρά ντοκιμαντέρ «Χωρίς Ερώτηση», στην ΕΡΤ2 για την περίοδο 2016-2017 με σκηνοθεσία και σενάριο του ιδίου. Πρόκειται για μία σειρά από κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ-προσωπογραφίες ανθρώπων των Γραμμάτων, της Επιστήμης και της Τέχνης.

 

Οι Εισηγητές:

  • ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
    stamatis efstathiou bwΟ Σταμάτης Ευσταθίου – Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Ατρόπου– ασχολείται με το θέατρο ως σκηνοθέτης-ερευνητής, ως εμψυχωτής επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών και ως περφόρμερ και συγγραφέας. Περιπλανήθηκε στην Ευρώπη αναζητώντας δασκάλους στην Πολωνία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Σερβία. Παράλληλα ίδρυσε την «Άτροπο» – Ομάδα ερευνητικού θεάτρου – το 2004 και από τότε συμμετείχε ως σκηνοθέτης, περφόρμερ και συγγραφέας σε διάφορες δουλειές στην Ελλάδα, στην Ινδία, στην Πολωνία, στη Γερμανία, στην Αρμενία, στο Ιράν, στη Βουλγαρία, στη Δανία, στη Νότιο Κορέα, στην ευρωπαϊκή και στην ασιατική Ρωσία, στο Μεξικό, στην Ισπανία, στη Λευκορωσία και στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι εισηγητής του «Θεάτρου της Σύνδεσης» – μεθόδου θεατρικής και ανθρωπολογικής έρευνας.
    Εμπνέεται από το ανθρωπολογικό θέατρο, το ZERO THEATRE του Σεργκέι Καβαλέβιτς, μύθους και διάφορες πνευματικές και ιερές παραδόσεις καθώς και φωνητικούς και τραγουδιστικούς πειραματισμούς, τομείς που προσπαθεί να διερευνήσει μέσα από το «Θέατρο της Σύνδεσης», τη μέθοδο και τη φιλοσοφία θεάτρου που ο ίδιος εισήγαγε και που αναπτύσσει χάρη σε διάφορες δράσεις – PROJECTS μακράς διάρκειας (ENERGIA, CARNAVANI, KOSMOS, TETRAPTYCHO, κ.τ.λ.).
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΑΤΟΥ [www.kanellatou.gr]
    Paraskevi KanellatouΗ Παρασκευή (Βιβή) Γ. Κανελλάτου είναι εθνομουσικολόγος με ειδίκευση τη διδασκαλία τραγουδημάτων, που ανήκουν στον Ελληνικό μουσικό αστικό και λαϊκό πολιτισμό (μουσικολογική προσέγγιση: ρεπερτόριο, φωνητική τοποθέτηση, υφολογία, ανάλυση μουσικής θεωρίας, μουσική αισθητική / ανθρωπολογική προσέγγιση: κοινωνική λειτουργία, ερμηνευτικές προσεγγίσεις). Γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε Εθνομουσικολογία, με κατεύθυνση τον Ελληνικό λαϊκό μουσικό πολιτισμό και με ειδικότητα το παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδημα, στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής [Τ.Λ.Π.Μ.] στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας [Κ.Ε.Ε.Λ.] της Ακαδημίας Αθηνών στο τμήμα του Αρχείου της Εθνικής Μουσικής Συλλογής. Από το έτος 2017 είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (M.SC.) στο Πολιτιστικό MANAGEMENT (πρόγραμμα ‘Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων’, σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο).
    Κατέχει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας στο Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος ΕΡ.Κ.Ε.Τ., καθώς επίσης έχει τη γενική επιμέλεια, τη διεύθυνση και τη διδασκαλία των φωνητικών συνόλων παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής και των συνόλων λαϊκών πολυφωνιών (πολυφωνία επαρχιών Δροπόλεως και Πωγωνίου, γυναικείες διφωνίες βόρειου τμήματος νομού Δράμας) του εν λόγω φορέα. Είναι επιστημονικός συνεργάτης από το 2012 του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στο Υπουργείο Παιδείας Κύπρου, στο πλαίσιο συγγραφής διδακτικών εγχειριδίων σχετικά με το Ελληνόφωνο Πολυφωνικό Τραγούδημα των επαρχιών Πωγωνίου, Δροπόλεως και Χειμάρρας (Ήπειρος και Βόρεια Ήπειρος) και από το 2017 του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού. Τέλος, είναι ιδρύτρια και κριτική επιμελήτρια του Ακουστικού Διαδικτυακού Περιοδικού “ἐν Λόγοις”, διαδικτυακή επιμελήτρια του επιστημονικού περιοδικού Εθνολογία ONLINE.
  • ELISABETH KLEIN
    [https://www.facebook.com/NEVESTAsVOICE/ || www.musicspokenhere.dk]
    Elisabeth KleinΗ Ελίζαμπετ ταξιδεύει μέσα στη μουσική από τότε που γεννήθηκε. Το πρώτο της μουσικό όργανο ήταν η φωνή, κάτι με το οποίο όλοι οι άνθρωποι καταπιάνονται. Άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των 6 ετών. Την περίοδο 2006-2010 σπούδασε κλασσικό πιάνο στο Μούνστερ της Γερμανίας. Μία εσωτερική φωνή την ώθησε να μετακινηθεί στο Άαρχους της Δανίας για να σπουδάσει «Global music». Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η προσέγγιση της απέναντι στη μουσική άλλαξε ριζικά. Μέσα από τη συνεργασία με την ομάδα από το Αφγανιστάν “African Footprint” (2011) συνειδητοποίησε ότι ιστορίες, τραγούδια, ρυθμοί και κινήσεις αποτελούν μια ενότητα, που ονομάζεται “μουσική” και η οποία συνδέει τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων. Και κατά τη διάρκεια της θεατρικής δράσης “Ταξίδι των τρελών” με τον Σταμάτη Ευσταθίου και το Θέατρο Άτροπος (2011-2012) μια αρχέγονη αίσθηση μουσικής διαίσθησης βρήκε και πάλι τη θέση της στα αυτιά της. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος πιάνου, διευθύντρια μουσικής χορωδίας, συνθέτης, τραγουδιστής, ακορντεονίστας, πιανίστας και περφόρμερ. Μπορείτε να την συναντήσετε στη σκηνή με τους Music Spoken Here, τους Nevesta’s Voice, τους Sedjanka Århus, τους Sjöström Duo και σε διάφορες ομάδες παραστατικών τεχνών. Εκτός από αυτό απολαμβάνει πραγματικά να καθοδηγεί μουσικές και φωνητικές διαδικασίες σε ομάδες. Βαθιά μέσα της ακούει ακόμα τα καλέσματα της μουσικής, συνειδητοποιώντας αργά ότι αυτό το ταξίδι ίσως να μην τελείωσε ποτέ.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΑΤΟΥ: “Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΠΩΓΩΝΙΟΥ”
Στο εργαστήριο θα παρουσιαστεί ο τρόπος που αναπτύσσεται κοινοτικά η λαϊκή πολυφωνία των Κτισμάτων Πωγωνίου. Το εργαστήριο θα δομηθεί σε τρία επίπεδα: α) θεωρητικό (εθνομουσικολογική διάρθρωση, κοινοτική λειτουργία), β) πρακτικό (με την βοήθεια του πολυφωνικού συνόλου «Οι Κεραντζήδες» θα υπάρξει φωνητική σύμπραξη των μελών του συνόλου με τους συμμετέχοντες σε τρία πολυφωνικά τραγούδια) και γ) λειτουργικό (ανοικτός διάλογος για τη, συγχρονική λειτουργία της εν λόγω λαϊκής πολυφωνίας ως τρόπων πολιτισμικής έκφανσης και πολιτιστικής προβολής σε διαπροσωπικό και κοινοτικό επίπεδο).

ELISABETH KLEIN & NEVESTA’S VOICE: “ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ”
Το εργαστήρι θα εστιάσει στο να βρεις τη δική σου μοναδική φωνή, καθώς και τον τρόπο να λες ιστορίες μέσα από παραδοσιακά τραγούδια – τόσο ατομικά (σόλο) όσο και ομαδικά. Σε αντιδιαστολή με άλλα είδη τραγουδιού, όπως το κλασσικό τραγούδι, το παραδοσιακό τραγούδι δεν έχει ηχητικό πρότυπο αλλά είναι το αποτέλεσμα επιρροών γεωγραφίας, πολιτισμού και ιστορίας. Θα ανακαλύψουμε το φυσικό δυναμικό της ανθρώπινης φωνής μέσα από ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς και μια σύντομη εισαγωγή σε διαφορετικά ύφη παραδοσιακού τραγουδιού, όπως το Βουλγάρικο και το βορειοευρωπαϊκό. Πιθανόν να ολοκληρώσουμε με κάποιες αυθόρμητες συνθέσεις με βάση την κάθε παράδοση.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: “Η ΦΩΝΗ ΩΣ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ”
Μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις τις οποίες εφαρμόζει ο Σταμάτης Ευσταθίου στο σύστημα της θεατρικής δουλειάς του, το «Θέατρο της Σύνδεσης», θα δουλέψουμε 3 ώρες με στόχο τη σύνδεση της φωνής με: α) τις ατομικές σωματικές παρορμήσεις, β) τα ενεργειακά κέντρα του σώματος και γ) τον χώρο και με τον παρτενέρ. Πριν ξεκινήσει κανείς να δομεί τραγουδιστικά τη φωνή του έχει σημασία να ξεκλειδώσει το ακατέργαστο υλικό του προσωπικού φωνητικού υλικού του και να το εντάξει σε πλαίσια συνάντησης, αντίδρασης και παιχνιδιού με τον παρτενέρ, την ομάδα, την κοινότητα και με οτιδήποτε άψυχο ή έμψυχο τον περιβάλλει. Μια εξερεύνηση σημαντική για κάθε άνθρωπο, καλλιτέχνη και μη. Μια δουλειά που στοχεύει στην απελευθέρωση και ανάδειξη της ποίησης, του παιχνιδιού και της ιερότητας του φωνητικού πλούτου του κάθε ανθρώπου.

[Σημαντική Σημείωση: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα (όχι φορέματα, φούστες, τζιν κ.τ.λ.) μιας και η δουλειά σε μεγάλο μέρος της περιλαμβάνει κίνηση επί τόπου και στο χώρο. Επίσης θα πρέπει να μη φέρουν κατά τη διάρκεια της δουλειάς κοσμήματα, ρολόγια, σκουλαρίκια κ.τ.λ.].