Τι ανακοίνωσε το 1ο Λύκειο Χολαργού που βρίσκετε υπό κατάληψη

0
691
Ακολουθήστε μας στα social media
Αγαπητοί γονείς,
Το σχολείο μας τελεί υπό κατάληψη για τρίτη συνεχόμενη φορά ήδη μέσα στους 3 πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς.

Αυτό το επαναλαμβανόμενο φετινό φαινόμενο πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων από την πρώτη στιγμή, την πρώτη μέρα της πρώτης κατάληψης και μέχρι και σήμερα, έχει συνεχή παρουσία

αναζητώντας λύσεις και βοηθώντας διαρκώς στο βαθμό που ο ρόλος του το επιτρέπει, στην επίλυση των προβλημάτων-αιτημάτων.
Στις 31/10 με ανοιχτό κάλεσμα σε όλους εσάς τους γονείς-μέλη σε μία άτυπη Γενική Συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή, ενημερωθήκατε για τις κινήσεις που είχαν γίνει μέχρι τότε. Ο Σύλλογος είχε ήδη συμμετάσχει ενεργά σε 3 Σχολικά Συμβούλια ενώ επρόκειτο να συμμετάσχει σε ακόμη ένα. Όλα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και μόνο στο τελευταίο με την ουσιαστική συμβολή του Συλλόγου τα πράγματα εξομαλύνθηκαν και το σχολείο άνοιξε.
Όμως δεν πέρασαν 40 μέρες και φτάσαμε στην τρίτη κατάληψη η οποία πλέον μας προβληματίζει πολλαπλώς. Την Τετάρτη 14/12 το απόγευμα, το ΔΣ του Συλλόγου παραβρέθηκε στο διευρυμένο Σχολικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης. Στο συμβούλιο εκτός από εμάς, τους καθηγητές και τους μαθητές, παρόντες ήταν ο Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ραφτόπουλος, η Σχολική Σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου μας κ. Μπαλτά και η Σχολική Σύμβουλος Φυσικής κ. Γεωργάτου.
Η παρουσία των τριών εκπροσώπων της Διεύθυνσης Β´βάθμιας Εκπαίδευσης βοήθησε σίγουρα ώστε να διεξαχθεί ένας καλύτερος διάλογος από τους προηγούμενους. Ωστόσο η τοποθέτηση του Προέδρου του 15μελούς και ο διάλογος που αναπτύχθηκε πάνω σε αυτή με τους καθηγητές, ανέδειξε κάποια θέματα που σκιαγραφούν ένα αναμφισβήτητα κακό κλίμα εντός του σχολείου. Στην τοποθέτηση του αυτή, για το θέμα της εκδρομής διασαφήνισε ο ίδιος ότι ήταν απλά η αφορμή αλλά ότι τα αίτια της κατάληψης είναι βαθύτερα. Οι μαθητές στο κλείσιμο άφησαν να πλανάται ως ερώτημα, με ποιο τρόπο θα μπορούσε να βελτιωθεί η επικοινωνία και οι σχέσεις μεταξύ μαθητών, καθηγητών μετά το άνοιγμα του σχολείου, αφού με αντίστοιχες υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, άνοιξε και την προηγούμενη φορά.
Ο κ. Ραφτόπουλος στην τοποθέτηση του πρότεινε αυτή η διαδικασία συνεδριάσεων να είναι διαρκής μέχρι να εκτονωθεί η κρίση και να βελτιωθεί το κλίμα. Έκανε έκκληση στα παιδιά να ανοίξουν το σχολείο και να ξαναγίνει συνάντηση μετά από δύο μέρες για μία πρώτη αποτίμηση. Και μετά πάλι την επόμενη εβδομάδα και για όσο χρειαστεί.
Η Πρόεδρος του ΔΣ κατά την τοποθέτηση της εκ μέρους του Συλλόγου, αναφέρθηκε σε αυτό το κακό κλίμα που και οι Γονείς έχουν διαπιστώσει και που οι εκτός σχολείου παρόντες μπορούσαν να καταλάβουν ακόμη και κατά τη συνεδρίαση. Επισημάνθηκε ότι αυτό είναι ιδιαιτέρως λυπηρό. Η φυσιογνωμία και στόχευση του Συλλόγου σε απόλυτο βαθμό είναι διαχρονικά η βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος για τα παιδιά μας.
Έκανε σαφές ότι η συμμετοχή του Συλλόγου στο συγκεκριμένο σχολικό συμβούλιο είχε μοναδικό στόχο να βρεθούν οι λύσεις εκείνες που θα βελτιώσουν το κλίμα ώστε το σχολείο να επιστρέψει στην κανονική του λειτουργία.
Τόνισε ακόμη ότι αυτή είναι η εντολή η δική σας την οποία το ΔΣ όφειλε να μεταφέρει, η εντολή δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας των γονέων.
Επιπλέον επισημάνθηκε ότι οι επαναλαμβανόμενες καταλήψεις και η συγκεκριμένη κακή κατάσταση που επικρατεί ήδη με το ξεκίνημα της χρονιάς, αποσυντονίζει και βγάζει εκτός στόχων του μαθητές της Γ´ Λυκείου που βρίσκονται λίγους μήνες πριν τη μεγάλη δοκιμασία τους με τον κίνδυνο της κακής επίδοσης ορατό. Παράλληλα αναστατώνει και τις οικογένειες των μαθητών των Α’ και Β´ τάξεων, που ενώ οι γονείς βρίσκονται στις δουλειές τα παιδιά τους βρίσκονται εκτός σχολείου.
Κλείνοντας έκανε έκκληση στα παιδιά να ανοίξουν το σχολείο και να αρπάξουν την ευκαιρία που δίνει ο κ. Ραφτόπουλος για τις συνεχείς συνεδριάσεις με μοναδικό στόχο την εκτόνωση του κακού κλίματος και τη βελτίωση του.
Η συνεδρίαση έληξε. Τα παιδιά την επόμενη ημέρα προχώρησαν σε ψηφοφορία η οποία σε 227 παρόντες ανέδειξε 168 ψήφους υπέρ της συνέχισης της κατάληψης, 33 κατά, 14 λευκά και 12 άκυρα.
Εμείς συνεχίζουμε. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με διεύθυνση, καθηγητές, αρμόδιους φορείς και βεβαίως τα παιδιά μας.
Είμαστε ανοιχτοί και σε όποια πρόταση, σκέψη, ιδέα, συμβουλή μπορεί να έχει καθένας από εσάς που μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης.
Για το ΔΣ
Νατάσσα Χαμηλοθώρη
Γιάννης Μπουζαμπαλίδης
Χαρίκλεια Σανιδά
Νάντια Γεωργοπούλου
Τασία Σμυρλή